Img

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami. Na wigilię, na przekąskę, na wiele okazji

Do Świąt Bożego narodzenia został prawie miesiąc, więc będę powolutku rozkręcać tę tematykę.
Dziś podam Wam przepis na genialne drożdżowe ciasto na paszteciki. To ciasto po dodaniu cukru można też wykorzystać na rogaliki ze słodkim nadzieniem.
To jest przepis mojej teściowej. Pierwszy raz jadłam te paszteciki u rodziców mojego męża na wigilii. Od tamtej pory to obowiązkowy element każdych świąt. Wszyscy je uwielbiamy, a szczególnie dzieci.

Na święta robimy ich całą furę. Zaczynamy je robić kilka dni przed świętami. Gotowe zamrażamy i sukcesywnie wyciągamy po trochu przez wszystkie dni świąt, aż do sylwestra :) Wystarczy położyć na kaloryfer i są gotowe do zjedzenia.
Doskonale smakują z czerwonym barszczem. Świetne na wigilię, na sylwestrową przekąskę i wiele innych okazji.

Podam Wam przepis z którego wychodzi około 60 pasztecików:

Ciasto drożdżowe na paszteciki lub rogaliki
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
  2. Przesianą mąkę siekamy z masłem.
  3. W miseczce, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.
    Odstawiamy na 2-3 minuty.
  4. Do posiekanej mąki z masłem dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  5. Wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste (nie może być suche). W razie potrzeby dodaj więcej mąki.ciasto drożdżowe na paszteciki
  6. Wyrobione ciasto kroimy na kawałki. Każdy kawałek cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka.ciasto drożdżowe na paszteciki
  7. Na każdym kawałku kładziemy porcję farszu i zawijamy w formie pierożka.ciasto drożdżowe na paszteciki
  8. Uformowane pierożki smarujemy białkiem jajka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
    farsz do pasztecikówpotrawy wigilijne dania na wigilię przepisy  
Przepis na farsz do pasztecików, pierogów, krokietów
 farsz na pierogi paszteciki krokiety
  1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Wszystkie składniki wkładamy do szybkowara i zalewamy szklanką wody.
  3. Od momentu puszczenia pary gotujemy 15 minut.
  4. Na sitku odsączamy wodę z farszu i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

Ja robię zawsze więcej farszu (z podwójnej porcji) i mrożę go w pojemnikach. Jak znalazł jest później np. do krokietów, a wiadomo, że z farszem jest zawsze najwięcej zabawy.

Kaloryczność:
Jeden pasztecik (około 40 gramów) ma ok. 50 kcal




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved