Img

Zakwas na chleb krok po kroku oraz chleb pszenno – żytni raz jeszcze !

W ciągu ostatniego tygodnia dostałam bardzo dużo maili z pytaniem, jak samemu zrobić zakwas na chleb. Nie wiem jak wytłumaczyć to nagłe zainteresowanie pieczeniem chleba, ale zgodnie z prośbami podaję przepis na zakwas :)
Do zrobienia zakwasu potrzebujemy wody, mąki i trochę cierpliwości. Najprostszą opcją jest oczywiście otrzymanie zakwasu od znajomego, ale jeśli nasi znajomi nie pieką chleba to musimy wyhodować go sobie sami :)

Zakwas robimy z mąki żytniej o jak najwyższym typie. Najlepszy będzie 2000 ale z 750 też wyjdzie.
Do wysokiej miski wsypujemy 100 gram mąki żytniej i dolewamy 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny (temperatura jest tu kluczowa, gdyż bakterie rozwijają się właśnie w cieple.Miejsce chłodne i przewiewne odpadają).
Po 24 godzinach czyli na drugi dzień dodajemy kolejne 100 gram mąki i 100 ml letniej wody oraz bardzo dokładnie mieszamy. Cały cykl powtarzamy prze kolejne 5 dni. Po 7 dniach zakwas jest gotowy, aby upiec z niego chleb. Pierwszy chleb rewelacyjny nie będzie ponieważ zakwas musi trochę dojrzeć, ale też zły nie powinien być (im starszy zakwas tym lepszy).  

Przepis na chleb znajduje się tutaj. 
To był mój pierwszy post na blogu. Aż łezka się kręci. 

Pamiętajmy, że po przygotowaniu masy na chleb odkładamy 4 łyżki do słoika na następny chleb.  
Ja chleb piekę już nieprzerwanie od ponad 2 lat . Polecam !

Zakwas na chleb krok po kroku oraz chleb pszenno - żytni raz jeszcze !

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved