Img

Crêpes Suzette z kawałkami pomarańczy i wiórkami gorzkiej czekolady

Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser, pochodzący z końca IX wieku . W swojej klasycznej formie, polewany jest likierem i podpalany, co we francuskich restauracjach robi się na oczach gości. Tradycja głosi, że młody kelner Henri Charpentier podając naleśniki księciu Walii (przyszłemu królowi Edwardowi VII) i jego towarzyszce, potrącił kieliszek z likierem, a ten się zapalił. I tak oto powstał ten fantastyczny deser. Moja wersja będzie bez likieru, ponieważ naleśniki będą jadły moje dzieci :) Naleśniki Suzette świetnie sprawdzą się zarówno jako deser, (można je podać na przykład z lodami z dodatkiem świeżej mięty) jak i propozycja na śniadanie. Podane z aromatycznym latte będą doskonałym początkiem leniwego niedzielnego poranka.
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 240 kcal
Składniki na ciasto naleśnikowe: * 2 szklanki mleka * 2 jajka * 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) * skórka otarta z 1 pomarańczy * szczypta soli * 2 łyżki cukru Pozostałe składniki: * sklarowane masło (w zależności od ilości naleśników jaką chcemy przygotować) * sok wyciśnięty ze świeżych pomarańczy (w zależności od ilości naleśników jaką chcemy przygotować)
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: 1. Jajka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach (chodzi o to żeby "wpompować" w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Miksujemy. 2. Dodajemy mąkę, sól, mleko. Miksujemy na najwyższych obrotach. 3. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy mleka. Smażymy naleśniki: Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło, dodajemy sok z pomarańczy w ilości takiej, aby zakryć dno patelni. Jak na patelni zacznie intensywnie bulgotać wlewamy ciasto naleśnikowe. Naleśnika smażymy z obu stron. Moja propozycja to naleśnik podany z kawałkami pomarańczy, posypany wiórkami gorzkiej czekolady.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved