Img

Filet z kurczaka w pomidorowej salsie z imbirem.

Kurczaka uwielbiam. Dla osób będących na diecie, oraz tych którzy po prostu dbają o linię, drób to mięso wprost idealne. Mięso kurczaka zawiera bardzo dużo pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego przez organizm białka, oraz mało tłuszczu, dzięki czemu ma niską kaloryczność. Ponadto zawiera sporo cynku, magnezu, potasu, wapnia i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy. Filet z kurczaka w pomidorowej salsie z imbirem to danie bardzo proste, lekkostrawne i dietetyczne (porcja to 222 kcal). Ze względu na aurę za oknem do sporządzenia salsy użyłam pomidorów z puszki. Są pełnowartościowe, smaczne i aromatyczne. Świeże pomidory dostępne o tej porze w sklepach, jak dla mnie są do niczego. Nie pachną, nie mają smaku, zrywane są pewnie zielone i fruną lub płyną do nas z dalekich krajów, przez co nie wytwarza się w nich likopen ( przeciwutleniacz posiadający właściwości chroniące organizm przed chorobami układu krwionośnego a przede wszystkim przed rakiem - powstaje wtedy, kiedy pomidor dojrzewa na słońcu).
Porcja kurczaka w salsie widoczna na zdjęciu to ok. 222 kcal Porcja ryżu widoczna na zdjęciu to ok. 100 kcal
 
Potrzebne składniki:  * filet z kurczaka pojedynczy ok. 200 gram (198 kcal) * puszka krojonych pomidorów z puszki - 400 gram (140 kcal) * pół czerwonej papryki (32 kcal) * pół małej cebuli (8 kcal) * duża łyżka masła (45 kcal) * duża łyżka różowego imbiru w zalewie (takiego do sushi) + łyżka zalewy (10 kcal) * płaska łyżeczka imbiru w proszku (ja używam Kamis - jest mega aromatyczny) * pół łyżeczki brązowego cukru  (10 kcal) * sól, pieprz, koper, * wok lub bardzo wysoka patelnia  (będzie pryskać przy odparowywaniu wody z pomidorów)
Przygotowanie: 1. W woku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Mieszamy chwilę i dodajemy pokrojonego w paski kurczaka, sól,pieprz oraz imbir w proszku. 2. Jak kurczak z różowego zrobi się biały, dodajemy pomidory i pokrojoną w kosteczkę paprykę.Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 minuty. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, dodajemy cukier oraz imbir z zalewy wraz z zalewą (1 łyżka!!! ) i gotujemy aby odparowała woda z pomidorów. 3.  Pod koniec dodajemy koper i gotujemy jeszcze chwilę. Ilość kopru zależy od indywidualnych upodobań. To samo dotyczy imbiru. Ja go uwielbiam, nadaje potrawom nutę orientalną, pobudza kubki smakowe, nadaje pikanterii. Danie doskonale komponuje się z brązowym ryżem bądź kaszą kuskus.

Kaloryczność: Opisana ilość nadaje się dla 2 osób dorosłych. Kaloryczność jednej porcji samej salsy z kurczakiem, bez dodatków (ryżu, kaszy, makaronu etc.) to 222 kcal.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved