Img

Chleb pszenno – żytni na zakwasie. Podstawa żywienia dlatego zacznę właśnie od niego.

 Spożycie pieczywa w Polsce drastycznie spada - ocenia Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych. Według organizacji statystyczny Polak w 2011 roku zjadł ok. 54 kg pieczywa - to o 4 proc. mniej niż w 2010 r. i aż o 43 kg mniej niż 20 lat temu.

Hm.... lubicie sklepowe pieczywo ? Smakuje Wam ? Macie jakieś swoje ulubione, do którego smaku wracacie, czy kupujecie co się nawinie, bo z czymś trzeba zrobić kanapkę do pracy?
Pamiętacie zapach chleba z dzieciństwa, takiego z piekarni, cieplutkiego, z chrupiącą skórką ?

Dlatego swój pierwszy kulinarny post postanowiłam zacząć właśnie od  chleba, który jest .... myślę, filarem każdej kuchni,bo przecież od niego się wszystko zaczęło....

Po moim domu zapach pieczonego na zakwasie chleba roznosi się w każdą sobotę od 1,5 roku. Pierwszy zakwas dostałam od mojej szefowej i odkąd pierwszy raz upiekłam w domu chleb wszyscy się w nim zakochaliśmy i ten stan trwa do dziś. "Sklepowego" pieczywa w zasadzie nie kupuję.

Do upieczenia chleba potrzebne będą:

* zakwas
* szklanka płatków owsianych lub żytnich
* szklanka słonecznika łuskanego
* pół szklanki otrębów (ja mieszam pszenne, żytnie i zarodki pszenne)
* 5 łyżek siemienia lnianego (aczkolwiek niekoniecznie)
* 4 szklanki wody
* łyżka soli
* łyżka miodu
* 500 gram mąki żytniej lub mąki żytniej razowej
* 300 gram mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
* 2 foremki "keksówki" i masło do wysmarowania

Zakwas

Po przepis na zakwas krok po kroku zapraszam tutaj.

Ziarna wsypujemy do wysokiej miski
Dodajemy 4 szklanki wody, sól,miód i zakwas. Całość dokładnie mieszamy łyżką
Dodajemy mąki i bardzo dokładnie mieszamy łyżką
Z gotowej masy chlebowej odkładamy do słoika 4 łyżki, przykrywany folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni (to jest zakwas na następny chleb). Resztę masy przekładamy do wysmarowanych masłem foremek "keksówek" i odstawiamy na 9 godzin w ciepłe miejsce.
9 godzin w spokoju, ciepełku i bez przeciągów
Po tym czasie pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu chleb należy od razu wyjąć z foremek aby odparowała wilgoć




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved