Img

Faszerowana rolada z kurczaka w sosie szpinakowym z pieczonymi ziemniaczanymi talarkami

Kochani dziś mam dla Was potrójną petardę. Danie którego nie powstydzicie się podczas świątecznego obiadu, imienin czy jakiejkolwiek innej okazji. I sos, i rolada i ziemniaczki to prawdziwe smakowe perełki, a do tego ich przygotowanie nie wymaga ani długiego stania przy kuchni, ani ponadprzeciętnych zdolności kulinarnych. Jestem przekonana że zakochacie się w tej potrawie i zagości na niejednym Wielkanocnym stole.

Całe danie zrobicie w 40 minut. Zamarynowane dzień wcześniej mięso należy przekroić wzdłuż i cienko rozbić. Następnie posmarować farszem, zrolować, obwiązań nicią, podsmażyć i upiec w piekarniku razem z ziemniaczanymi talarkami. W czasie w którym piecze się rolada z ziemniakami zrobicie sos. I gotowe ;)
Szybko, smacznie, oryginalnie i elegancko.
Polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 550 kcal

Składniki na obiad dla 2 osób:
Przygotowanie:
  1. Kurczaka nacieramy solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. 
  2. Zamarynowane mięso przekrawamy wzdłuż, rozbijamy tłuczkiem, lekko oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Serek mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę pomidorami, kaparami i musztardą. Rozsmarowujemy na kurczaku. Zawijamy roladkę spinając wykałaczkami i ciasno obwiązując nicią. przepisy wielkanocne dietetyczne fit z kurczaka w sosie
  4. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Podsmażamy roladkę przez ok. 2 minuty z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obsmażoną roladę szczelnie zawijamy w papier do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu zdejmujemy wykałaczki i nitkę. sos szpinakowy do kurczaka rolada
  5. Na patelnię na której smażyliśmy roladę wrzucamy pokrojony drobno czosnek i szalotkę. Po minucie dodajemy szpinak. Smażymy często mieszając aż zmięknie. Wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Dodajemy musztardę. Ponownie zagotowujemy. Sos jest gotowy. W razie potrzeby delikatnie solimy. 
  6. Obrane ziemniaki kroimy w talarki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut czyli pieczemy je razem z roladą.   faszerowana rolada drobiowa wielkanocna w sosie szpinakowym



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved