Img

Najpyszniejszy obiadek dla dzieci – delikatne pulpeciki cielęce pieczone w sosie jarzynowo – ziołowym

Kochani dziś potrawa którą pokocha każde dziecko. Ba! Zaryzykuję stwierdzenie że nawet każdy dorosły. Cielęce pulpeciki, ale jakie. Pieczone w kremowym, aromatycznym sosie jarzynowym.
Mięciutkie, rozpływające się w ustach. Po prostu pyszne. Podane z ziemniaczanym pure, delikatnymi kopytkami lub kaszą jęczmienną zasmakują każdemu maluchowi.
Mój synek mawia że to najlepszy obiad świata ;) Ma osiem lat i potrafi zjeść cztery pulpety na raz. Niebawem zdradzę Wam też przepis na przepyszne bezglutenowe kluseczki ;) Idealnie pasują do tej potrawy. Pokochacie je. Jestem przekonana.
Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się opinią. 

Kaloryczność:
Jeden pulpecik ma ok. 40 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcalcielęce pulpeciki pieczone dla dzieci lekkostrawna kk
Składniki na ok. 13 - 14 pulpecików: 
  • kilogram cielęciny
  • jedna cebula do pulpecików
  • szklanka płatków jaglanych 
  • jajko 
  • sól, pieprz, 
  • mąka orkiszowa, 
  • olej rzepakowy, 
  • masło do wysmarowania formy, 
  • jedna mała cebula do sosu,
  • duża marchew,
  • średnia pietruszka,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 50 ml śmietany kremówki,
  • łyżka mąki orkiszowej,
  • łyżka drobno posiekanego koperku,
  • łyżka natki pietruszki, 
  • litr wody,
  • łyżka klarowanego masła do sosu, 
Przygotowanie:
  1. Płatki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 2-3 minuty do napęcznienia. W maszynce do mielenia, mielimy mięso, cebulę i odsączone z wody płatki. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i wymieszania się wszystkich składników. 
  2. Formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące, obsmażamy krótko na oleju. 
  3. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wkładamy obsmażone pulpeciki. 
  4. Na klarowanym maśle rumienimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchew i pietruszkę. Szklimy chwilę, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, sól i zalewamy wodą. Jak warzywa będą miękkie rozrabiamy łyżkę mąki w 150 ml wody. Wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy ze śmietaną i koprem. Gotowym sosem zalewamy pulpety. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. 
Gotowe, upieczone posypujemy natką pietruszki.

cielęcina przepisy dania dla dzieci

cielęce pulpeciki pieczone dla dzieci

cielęce pulpeciki pieczone dla dzieci lekkostrawna



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved