Img

Błyskawiczne, aromatyczne, zielone curry z cieciorką czyli tajska kuchnia w 25 minut!

Kochani dziś kolejna odsłona kuchni tajskiej. Szybkie, wręcz błyskawiczne zielone curry z cieciorką. Do zrobienia w 25 minut więc idealne na weekend i dla wszystkich zapracowanych.
Sekretem smaku i aromatu tej potrawy są cztery składniki. Zielona pasta curry, trawa cytrynowa, liście limonki Kaffir i sok z limonki. Bez tych czterech składników nie ma się co w ogóle za tajskie curry zabierać, ale bez obaw, wszystkie składniki które wymieniłam dostaniecie na działach z kuchniami świata w każdym większym supermarkecie. Bez najmniejszego problemu w Piotrze i Pawle oraz Tesco (także Tesco24 z dostawą do domu).
Potrawa mega aromatyczna, wyrazista, tętniąca smakiem. Jedna z moich ulubionych. W celu złagodzenia ostrości w kuchni tajskiej bardzo często stosowany jest zielony ogórek. Tajowie dodają ze skórką. Ja z uwagi na moje przeżycia ze skórką z ogórka od 3 lat jej nie jadam więc moje curry zawiera ogórka obranego ze skórki.
Polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 500 kcal   zielone curry z cieciorką wege wegan dieta

Składniki na porcję dla 4 osób:
Przygotowanie:
  1. Do wysokiej patelni wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy pastę curry, liście limonki Kaffir i 2 łodygi trawy cytrynowej które aby wydobyć aromat należy uprzednio obić drugą stroną noża. Mieszamy.
  2. Jak mleko zacznie się gotować dodajemy odsączoną cieciorkę i pokrojoną w paski paprykę. Gotujemy 4 minuty po czym dodajemy pokrojonego w półtalarki ogórka. Gotujemy kolejne 2 minuty. zielone curry z cieciorką wege wegandieta
  3. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z limonki i sos rybny. Mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym. Posypujemy sezamem. zielone curry z cieciorką wege wegan n



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved