Img

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. O tym że zostało coraz mniej czasu przypominają mi wszechobecne żółte tulipany i wielkie czekoladowe jaja od których moje dzieci wręcz nie mogą oderwać oczu. Wczoraj uległam i kupiliśmy cztery wielgachne czekoladowe z niespodzianką. Mam nadzieję że mój syn nie zje ich potajemnie i przetrwają do świąt ;).
W tym roku z uwagi na wielkie zmiany jakie zaszły na blogu, ogrom pracy i stresu z tym związanego, czas oczekiwań i świątecznego planowania minął mi niepostrzeżenie szybko. Ale pora brać się do roboty bo tegoroczna Wielkanoc odbędzie się u mnie w domu. Będzie bardzo rodzinnie, tradycyjnie i nowocześnie. Żurek z białą kiełbaską, Wielkanocna baba, pieczone mięsa, pasztet, sernik oraz faszerowane jaja w kilku odsłonach to coś czego zabraknąć nie może. Już nie mogę się doczekać wielkiego pieczenia i wszechobecnych świątecznych zapachów.

Dziś przygotowałam dla Was szybki przepis na Wielkanocny żurek na surowej białej kiełbasce. Fakt iż biała kiełbasa ma być surowa ma znaczenie kluczowe. To tak jakbyście do przygotowania rosołu kupili ugotowane udko kurczaka czy chcieli zrobić potrawkę z kurczaka z już ugotowanego mięsa. Coś wyjdzie, ale szału nie będzie. Surowa biała kiełbasa odda żurkowi to co ma najlepsze. Kupując ją zwracajcie uwagę na kolor. Nie może być różowa, ani zbyt biała. Ma być sina. Taka jest najlepsza.  

Składniki:
Sposób przygotowania:
  1. W garnku umieszczamy marchew, pietruszkę, selera, czosnek, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 30 minut (liczone od zagotowania). Po tym czasie do wywaru wkładamy białą surową kiełbasę, pokrojoną w kosteczkę i zrumienioną na oliwie cebulkę, majeranek i sól. Gotujemy około 15 minut.
  2. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy z garnka. Wlewamy żurek, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 2-3 minut. Dodajemy chrzan, i śmietanę.
  3. Warzywa z wywaru kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do żurku.   




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved