Img

Wielkanocna orkiszowa babka waniliowo – limonkowa

Z pewnością pojawi się na wielu Wielkanocnych stołach. W wielu polskich domach. W moim na pewno. Wielkanocna babka to coś czego zabraknąć nie może. Orkiszowa, pachnąca limonką i wanilią. Krucha, delikatna, oblana mleczną czekoladą. Czekam na nią cały rok. Piekę tylko na Wielkanoc. Bez problemu wytrzymuje konkurencję sernika i mazurków. Znika jako pierwsza.
To co istotne jeśli chodzi o babkę to temperatura składników. Musi być taka sama. Polecam wyjąć wszystko na blat minimum 2 godziny przed pieczeniem. Pieczemy zawsze w sobotę! Nigdy wcześniej.

Kaloryczność:
Kawałek (ok. 50 gramów) babki ma ok. 200 kcal

Składniki:
Do dekoracji:
Przygotowanie:
  1. Masło roztapiamy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż przy pomocy noża, wyjmujemy nasionka. Limonki sparzamy wrzątkiem, suszymy. Skórkę ścieramy na tarce, odstawiamy na bok, sok wyciskamy do szklanki.
  2. Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  3. Obydwie mąki łączymy ze sobą, przesiewamy przez sito (koniecznie) i łączymy z proszkiem do pieczenia.
  4. Przesianą mąkę dodajemy do masy jajecznej cały czas mieszając. Następnie dodajemy sok z limonki, wanilię i powoli wlewamy wystudzone masło. Do gotowej masy dodajemy otartą skórkę z limonki i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
  5. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy masę, wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) na 35 - 40 minut. 
  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy upieczoną, wyjętą z formy i wystudzoną babkę. Dekorujemy płatkami migdałowymi.  




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved