Img

Pieczone rolady z karkówki na musie z leśnych grzybów

Idealne na świąteczny obiad. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Rolady z karkówki pieczone, podane na musie z leśnych  grzybów.
Ostatnimi czasy w moim domu królują zawijańce wszelakiej maści. Wołowe, wieprzowe, drobiowe.
Dlaczego? To za sprawą mojego synka który po tym jak jakiś czas temu spróbował zrazów wołowych, tak rozmiłował się w mięsie przygotowanym w ten sposób, że jak pytam dzieci co chciałyby na obiad, to syn najgłośniej woła że rolady. 
Nie protestuję bo pozostali domownicy także lubią tego typu dania.
Mus grzybowy w towarzystwie którego podałam rolady to prawdziwa poezja smaku. Jeśli tak jak ja lubicie grzyby, będziecie zadowoleni. 
Rolady mają też tę zaletę że można je przygotować dzień wcześniej a później tylko odgrzać na parze lub w sosie.
Na Wielkanocny obiad polecam też roladę z kurczaka (klik).  

Kaloryczność:
Jedna rolada z dwiema łyżkami sosu ma ok. 200 kcal 

Składniki na 10 rolad:
Sposób przygotowania:
  1. Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy cienko, solimy, smarujemy musztardą, odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Korniszony i cebulę siekamy bardzo drobno (ja używam do tego celu malaksera), mieszamy. 
  3. Farszem cebulowo - korniszonowym smarujemy każdy płat karkówki. Zwijamy w roladę, ciasno obwiązujemy nicią.
  4. Każdą z rolad obsmażamy na oleju, układamy w naczyniu do zapiekani.
  5. Do naczynia w którym znajdują się rolady wrzucamy namoczone przez noc grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dolewamy wody do momentu aż rolady będą w 80% zanurzone. Dorzucamy liście laurowe, posypujemy pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny. Naczynie do zapiekania musi być przykryte!
  6. Upieczone rolady wyjmujemy z sosu, usuwamy nitki. Sos po usunięciu liści laurowych i blendujemy na gładką masę. Zblendowany sos zaklepujemy śmietanką i mieszamy z koperkiem.



Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved