Pałki z kurczaka w bajecznej marynacie czyli sposób na prosty, smaczny i niebanalny obiad

Soczysty, aromatyczny, kruchy, zdecydowany w smaku. Do tego praktycznie robi się sam. Uwielbiam kurczaka przygotowanego w ten sposób.
W połączeniu z mizerią lub szparagami oraz młodymi ziemniaczkami z koperkiem tworzy niedzielny obiad idealny.
Sekretem tej potrawy jest marynata oraz niska temeratura pieczenia. Słodycz miodu w połączeniu z natką pietruszki, czosnkiem, ostrością musztardy francuskiej i orzeźwiająca limonką tworzy niesamowitą petardę smakową. Zamarynowane w niej przez 12 godzin mięso, do tego pieczone w niskiej temperaturze pod przykryciem wychodzi obłędne.
Polecam do wypróbowania ;)

Kaloryczność:
Jedna pałka ma ok. 110 kcal
Składniki do przygotowania 10 pałek z kurczaka:
Sposób przygotowania:
  1. W naczyniu umieszczamy posiekaną natkę pietruszki, miód, czosnek, sok z limonki, sól i olej. Blendujemy. Mieszamy z musztardą francuską. Nie przejmujcie się jeśli natka pietruszki nie zblenduje się dokładnie. Dla smaku nie ma to znaczenia. 
  2. Powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Wkładamy do pojemnika. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
  3. Zamarynowane mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 80 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę z naczynia. 
    Smacznego ;)



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved