Polędwiczki z kurczaka w marynacie jogurtowej


Jestem pewna że pokochacie to danie i tego lata zagości na niejednym stole zarówno w plenerze, jak i domowym zaciszu. Polędwiczki z kurczaka w marynacie jogurtowej. Świetne także jako dodatek do różnego typu sałatek.

Czym są polędwiczki z kurczaka? To te małe części wewnątrz fileta. W wielu sklepach można je kupić oddzielnie. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, kupcie całego fileta, pokrójcie w paseczki i postępujcie jak w przepisie.
Marynata jogurtowa nadaje mięsu kruchości, soczystości i delikatności ponieważ wykazuje działanie hydrolizujące białko. Ja przygotowałam ją w stylu libańskim, z przyprawami korzennymi, czosnkiem i wędzoną papryką. Wystarczy godzina w lodówce i macie bajecznie mięciutkie mięso do wrzucenia na grilla lub patelnię.
Jako bazy do marynaty użyłam Jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. W składzie tylko pasteryzowane mleko oraz bakterie L.acidophilusi Bifidobacterium lactis. Rewelacja. Idealnie zmiękcza mięso, pozytywnie działa na układ pokarmowy i dzięki swojej gęstości, nie spływa i fantastycznie trzyma się mięsa.
Polecam do wypróbowania!

Kaloryczność:
Jedna polędwiczka ma ok. 40 kcal

Składniki na 10 polędwiczek:

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt mieszamy z przyprawami, rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem i solą. Do marynaty wkładamy polędwiczki z kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  2.  Zamarynowane mięso kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy ok. 3 minuty z każdej strony.

PS: jeśli używacie grilla elektrycznego z pokrywką grillujecie tylko 2 minuty. Danie można zrobić używając zwykłej patelni teflonowej. Wówczas smażymy po 2 minuty z każdej strony.




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved