Ziemia okrzemkowa czyli oczyszczająco – odżywcza petarda w wersji hard!

O oczyszczaniu i detoksykacji pisałam Wam wielokrotnie polecając przeróżne metody i specyfiki.
Dziś chce Wam zaproponować oczyszczanie w wersji hard ponieważ będę namawiała Was do jedzenia ziemi ;)
Tak, tak, ale spokojnie, odetchnijcie z ulgą. Daruję Wam tę czarną z ogródka z glizdeczką i mrówką. Ta którą chcę Wam polecić, biała, okrzemkowa, jest zdecydowanie przyjemniejsza i w dotyku, i w smaku, a jeśli chodzi o działanie i wartości, nie ma sobie równych.
A teraz na poważnie ;) Czym jest ziemia okrzemkowa? Na czym polega jej oczyszczające i odżywcze działanie? Kto powinien zwrócić na nią uwagę i zacząć stosować? Na te pytania odpowiem w dzisiejszym poście.  

Rureczki o niezwykłych właściwościach czyli na czym polega sekret okrzemków

Patrząc na ziemię okrzemkową widzimy biały delikatny pyłek przypominający trochę zmielony gips. Gdybyśmy jednak powiększyli ją kilkusetkrotnie, zobaczylibyśmy małe cylindryczne rureczki z licznymi otworkami przypominającymi pory skóry. Te cylindryczne rureczki to właśnie tworzące ziemię okrzemkową jednokomórkowe glony zwane okrzemkami.
Aby lepiej Wam to zobrazować wyobraźcie sobie że macie przed sobą rurkę z wafla, taką którą można nabyć w cukierni, oczywiście bez kremu. I teraz kroimy tę rurkę na kawałki, a za pomocą wykałaczki robimy małe, ale liczne dziureczki. Okrzemkowe dziureczki posiadając silnie ujemny ładunek elektryczny dzięki sile przyciągania elektromagnetycznego przyciągają i zasysają naładowane dodatnio wirusy, grzyby, pasożyty, pestycydy, endotoksyny, metale ciężkie czy resztki leków. Po zassaniu zamykają je w cylindrycznym wnętrzu i razem z kałem usuwają z organizmu.

Oprócz silnych właściwości detoksykacyjnych ziemia okrzemkowa dostarcza do organizmu także cennego krzemu (zawiera go aż 90%) który:

Bardzo dobrym źródłem krzemu jest kasza gryczana, jęczmienna, banany, fasolka szparagowa i niefiltrowane piwo. Wypłukuje go zaś rafinowana żywność o wysokim indeksie glikemicznym i mała ilość błonnika w diecie. Baczną uwagę na poziom krzemu powinny zwrócić uwagę osoby z cukrzycą, insulinoopornością i niedoczynnością tarczycy. Dzienne zapotrzebowanie na krzem to około 30 mg. Pisząc diety dla osób z cukrzycą, niedoczynnością tarczycy, insulinoopornością, Hashimoto, podwyższonym poziomem cholesterolu, artrozą czy jakimikolwiek stanami zapalnymi (także w jelitach) zwracam zawsze ogromną uwagę na ilość krzemu w diecie. 

Ziemia okrzemkowa z uwagi na swoje właściwości ścierne, absorpcyjne i wynikające z prawie 90% zawartości krzemu:

Jak stosować ziemię okrzemkową

Z uwagi na silne właściwości absorpcyjne przede wszystkim stopniowo i obficie się nawadniając.
W pierwszym tygodniu czterotygodniowej kuracji spożywamy 3 gramy ziemi dziennie. W drugim tygodniu 6 gramów, w trzecim 9 gramów, a w czwartym 12 gramów. Dzieci powyżej 12 roku życia połowę tych wartości.
Odpowiednią porcję ziemi należy rozpuścić w szklance wody i w trakcie kuracji dbać o prawidłowe nawodnienie (2 litry niegazowanej wody źródlanej).
Jeśli zlekceważymy nawodnienie podczas kuracji, grożą nam zaparcia i bóle jelit.




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved