Wegańskie pomarańczowe brownie, bez glutenu, jaj, nabiału, cukru! Banalnie proste. Nieprzyzwoicie dobre!

Ciasto które trzeba chować przed moim mężem. Zje absolutnie każdą ilość, bez względu na porę. Bajecznie dobre. W 100% wegańskie. Bez cukru, glutenu, nabiału i jaj. Fantastyczne dla alergików, cukrzyków, insulinoopornych, osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto.
Cudownie słodkie mimo iż bez cukru. Zniewalającą czekoladowe. Orzeźwiająco pomarańczowe.
Musicie wypróbować. Bez dwóch zdań.

Nie podaję kaloryczności ;) Raz można się zatracić ;)

Składniki na 3 kokilki o średnicy 10 cm. 
Jeśli chcecie zrobić duże brownie w formie podłużnej (tzw. keksówka) o wymiarach 20 x 8 cm, zróbcie z podwójnej porcji składników.

PS: osoby niebędące na diecie bezglutenowej mogą do przygotowania tego brownie użyć mąki orkiszowej typ. 650 lub 700 i wówczas używamy 80 gramów mąki lub 160 gramów jeśli robimy brownie w dużej formie (15 x 8 cm)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę kruszymy na kawałki. Wkładamy do rondelka razem z wodą. Delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy aż masa stanie się jednolita.
  2. Do miski wkładamy pokrojone na kawałki banany. Przy użyciu miksera rozdrabniamy go na gładką masę.
  3. Do masy bananowej wsypujemy mąkę,mieszamy łyżką po czym dodajemy całą masę czekoladową i dokładnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i ponownie miksujemy.
  4. Formę lub formy do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy mąką kokosową. Wlewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved