Pasztet wołowo-drobiowo-warzywny w wersji fit! Jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach!

Pasztet na ogół kojarzy się z tłustym, tuczącym dodatkiem do kanapki. I rzeczywiście te dostępne w sklepach są tłuste i kaloryczne, ponieważ składają się z tego, czego nie sprzedaje się w czystej postaci, a producenci przecież nie wyrzucą ;). Nie ma się co oszukiwać, to taki misz masz z tego, co zostaje po rozbiorze mięsa. Przecież "nic się nie może zmarnować". Czy osoby na diecie lub te, dbające o szczupłą sylwetkę, sięgają po taki pasztet? Z pewnością omijają go szerokim łukiem.
Domowy pasztet to zupełnie inna historia. Ten, który chcę Wam dziś zaprezentować, wołowo - drobiowo - warzywny, zawiera jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach! Cała foremka pasztetu to jedynie 50 gramów tłuszczu!
Podpytałam Pań w mięsnym o średnią zawartość tłuszczu w produktach, które oferują. Każdy produkt przychodzi z etykietą (to wymóg prawny) więc nie sprawiło to żadnych trudności. Ilości wahały się w przedziale od 14 do 35 gramów tłuszczu w 100 gramach. Kosmos!
Domowy, chudziutki pasztet, to fantastyczna przekąska i genialny, białkowy posiłek po treningu. Bogaty w witaminę B12, żelazo, selen, cynk i pozostałe witaminy z grupy B.
Polecam ;)

Kaloryczność:
Plaster ok. 50 gramów pasztetu ma ok. 55 kcal

Składniki na jedną foremkę do wymiarach 12 x 25 cm:

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, udka z kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą do zakrycia i na gotujemy aż mięso z ud kurczaka będzie miękkie. 
  2. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczamy, kroimy w kawałki, gotujemy na parze.
  3. Kurczaka i wołowinę wyjmujemy z wody. Do gorącego wywaru wkładamy wątróbkę i bułkę grahamkę. Przykrywamy pokrywką. 
  4. W maszynce mielimy udka z kurczaka oczywiście bez skóry i kości, wołowinę, ugotowane na parze marchew, pietruszkę i selera, surową cebulę oraz wyjętą z wywaru wątróbkę i odsączoną i porządnie odciśniętą grahamkę. Dodajemy jajka, sól. pieprz i gałkę muszkatołową. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
  5. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Wypełniamy masą i mokrą ręką przyklepujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 75 minut.




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved