Letnia Chakalaka – moja ulubiona! Wegańska, wegetariańska, wysokobiałkowa!

Chakalaka, czyli południowoafrykańska sałatka. Tak kochani, choć patrząc na zdjęcia pewnie pukacie się w głowę, bo idę o zakład, że nie przypomina Wam to żadnej znanej Wam sałatki. I do tego na ciepło. W gorącej Afryce. 
Ale nie ważne jaką to danie nosi nazwę w regionie, z którego pochodzi. Ważne jak smakuje, a smakuje obłędnie przez duże O.
Chakalakę z cieciorką jadłam pierwszy raz w restauracji serwującej kuchnię afrykańską i marokańską. Zakochałam się. Wiedziałam, że muszę odtworzyć ją w domu. Tak też się stało. Od tamtego czasu zrobiłam ją cztery razy. To całkowicie moja wersja, ale smakowo bardzo zbliżona do tej którą jadłam. Nie mam afrykańskich mieszanek przypraw ale po kilku egzotycznych kursach kulinarnych potrafię wyczuć, co zostało dodane. Uwielbiam to danie i co ciekawe, smakuje ono także moim dzieciom.
Idealne i na obiad, i na kolację. Wysokobiałkowe, sycące, wegetariańskie, wegańskie. Feria barw, smaków, aromatów i mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów.
Zróbcie koniecznie!

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 220 kcal

Składniki na porcję dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i bakłażana. Smażymy, aż warzywa zaczną się rumienić. 
  2. Pomidory sparzamy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól, ksylitol i pozostałe przyprawy. Gotujemy ok. 10 minut bez przykrycia. Dodajemy cieciorkę. Gotujemy kolejne 10 minut. Gotowe danie mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonek i posypujemy świeżą kolendrą. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved