Wegetariański krem z kalarepy z karmelizowanym jabłkiem

Kremowy, delikatny, aromatyczny, przełamany słodyczą karmelizowanego jabłka oraz wyrazistością i kwaskowatością sosu balsamicznego. Wspólnie tworzą trio doskonałe. 
Kalarepa to warzywo jedzone na ogół na zimno. Chrupane jak rzodkiewka. W sałatce lub po prostu, pokrojone w paski i jedzone przed telewizorem. Okazuje się że na ciepło pokazuje inne, delikatne, bardzo przyjemne oblicze. Wespół ze słodko - kwaśnymi dodatkami potrafi zauroczyć.
Polecam całym sercem, także dzieci0m.
Zupka jest wegetariańska, niskokaloryczna, dietetyczna. 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 220 kcal 

Składniki na zupę dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklona nabierze przyjemnej słodyczy. 
  2. W garnku umieszczamy pokrojoną w kosteczkę kalarepę, ziemniaki i zeszkloną cebulę. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładki krem o konsystencji rzadkiego budyniu.
  3. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Jabłko kroimy w ósemki. Smażymy na klarowanym maśle około minuty z każdej strony (jabłko ma być miękkie). Wrzucamy ksylitol, czekamy aż się skarmelizuje, mieszamy z jabłkami.
  5. Karmelizowane jabłka wkładamy do zupy. Polewamy sosem balsamicznym. 




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved