Racuszki z malinami i borówkami. Ulubione moich dzieci

Kochani dziś coś dla dzieci. Ale i duże łasuchy też będą zachwycone. Placuszki drożdżowe z malinami i borówkami amerykańskimi. Bajecznie puszyste w środku, cudnie chrupiące na zewnątrz. 
Moje dzieci je uwielbiają. Mąż wyjada jak nikt nie widzi ;) Jestem pewna że i Waszym pociechom przypadną do gustu. Sprawdzą się i na słodki podwieczorek, i śniadanko.
Słodko - cierpka malina idealnie współgra ze słodyczą amerykańskiej borówki i samego ciasta. Czy sprawdzi się do tego jogurtowa polewa z wanilią? Jak najbardziej ;)
Polecam i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały ;)

Kaloryczność:
Jeden placuszek ma ok. 40 kcal

Zwróćcie uwagę na pulchność ciasta. Racuszki są jak gąbeczka. Ciasto ma zupełnie inną konsystencję niż zwykłe ciasto tzw. gęste naleśnikowe.

Składniki na ok. 30 placuszków:

Sposób przygotowania:

  1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy roztrzepane jajka, sól, mąkę i zimne rozpuszczone, klarowane masło. Miksujemy ok. 3 minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.  Przykrywamy ściereczką, odstawimy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Jak ciasto potroi swoją objętość mieszamy je z owocami.
    PS:Zwróćcie uwagę na zdjęcie w którym pokazuję wymieszane z owocami ciasto. Widać na nim wyraźnie bąbelki. To dzięki nim racuszki są pulchne i puszyste.
  3. Gotowe placuszki smażymy na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. 




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved