Img

Powidła morelowe ze skórką pomarańczową. Pokochacie ten smak!

Lubicie konfitury ze skórką pomarańczową? Ja uwielbiam. Ostatnio siostra przywiozła mi z Grecji miód pomarańczowy. Przepadłam. Ten miód to prawdziwa poezja smaku i jak tylko będę miała okazję, kupię sobie duży zapas ;) Póki co zrobiłam powidła morelowe ze skórką pomarańczową. Równie dobre. Powiedziałbym nawet że nieprzyzwoicie dobre. Naprawdę ciężko się od nich oderwać ;) Idealne do naleśników, racuszków, świeże bagietki z kawką. Ech ..... bajka. Nie macie wyjścia. Musicie wypróbować ;)
Przepis banalnie prosty, ale wymagający trochę uwagi, jak to z powidłami. Smażymy, zdejmujemy z ognia, studzimy aby odparować wodę. I tak kilka razy (pisałam Wam o tym przy okazji tradycyjnych powideł śliwkowych -przepis w dziale Przepisy/Słodkości). Ja nigdy nie smażę powideł kilka godzin ciągiem. Zawsze zagotowuję, smażę maksymalnie pół godziny i studzę. Taki system bardziej mi odpowiada ponieważ nie angażuje mnie czasowo i praktycznie eliminuje ryzyko przypalenia.  
Powidła morelowe ze skórką pomarańczową blenduję też blenderem na gładką masę. Moim dzieciom taka konsystencja po prostu bardziej smakuje, ale Wy nie musicie tego robić.

Kaloryczność:
Słoiczek 250 gramów powideł ma ok. 475 kcal
Czubata łyżka (25 gramów) powideł ma ok. 47 kcal

Składniki na litr powideł:

Sposób przygotowania :




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved