Kurczak w kremowym sosie z pieczonym jabłkiem, dynią i ziołami

Jesienny kurczak z pieczoną dynią, pieczonym jabłkiem, majerankiem, imbirem, czosnkiem i przyprawami.
Delikatny, aromatyczny, przepyszny. Zasmakuje i dorosłym i dzieciom.
Danie na niedzielny obiad, wyjątkową rodzinna uroczystość lub kolację we dwoje. Nie powstydzicie się podając je podczas wizyty teściowej ;) Aby zrobić je zimą, nawet na święta Bożego Narodzenia, polecam zamrozić trochę dyni w kosteczce.
Sekretem kruchości i aromatu mięsa jest marynata na którą dziś zdradzę Wam przepis. Pasuje do każdego rodzaju mięsa drobiowego. Jestem pewna że receptura na tę marynatę będzie stałym elementem w Waszej kuchni.   
Kremowy sos, z pieczoną dynią, jabłkiem, majerankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, imbirem ...... bajka.
Co ja Wam będę mówić. Koniecznie wypróbujcie ;)

Kaloryczność:
Jedna pałka z kurczaka ma ok. 100 kcal
Łyżka sosu ma ok. 30 kcal 

Składniki na marynatę do kurczaka:

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą i resztą przypraw. Powstałą pastą nacieramy mięso.

Składniki na 8 pałek kurczaka czyli obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved