Mleko roślinne, czy może napój roślinny? Jak kupić dobry produkt? Jak nie dać sobie wcisnąć bubla? Które polecam?

Produkty z roślin, będące odpowiednikiem produktów mlecznych oraz nabiałowych, stanowią doskonałą alternatywę dla osób, które z różnych przyczyn produktów z mlek zwierzęcych spożywać nie mogą, bądź też świadomie nie chcą. Dla wegan, osób z nietolerancją laktozy, białek mleka krowiego czy mających inne schorzenia zdrowotne wymagające eliminacji produktów z mlek zwierzęcych. Rynek oferuje asortyment bardzo szeroki. Wiele produktów wzbogaconych jest w wapń, witaminę B12 czy witaminę D3, co stanowi ich dodatkową zaletę. Decydując się na zakup tego czy innego produktu odradzam wybór na chybił trafił, kierowanie się wyłącznie dostępnością czy znajomością marki. Wnikliwe przeczytanie składu może otworzyć nam oczy bardzo szeroko.

Mleko czy napój?

Bardzo często pytacie mnie, gdzie kupuję takie czy inne mleko roślinne, bo u Was w sklepach widzicie tylko napoje, np. napój sojowy, ryżowy, owsiany etc. Otóż kochani, nazwa „mleko” w odniesieniu do zastępującego mleko produktu z roślin, czyli soi, ryżu czy np. owsa, jest nazwą przyjętą, zwyczajową. Biały płyn roślinny będący alternatywą dla mleka krowiego potocznie określany jest jako mleko, ponieważ z wyglądu mleko przypomina i zastępuje. Niestety zgodnie z przepisami Unii Europejskiej na etykiecie w ten sposób nazwany być nie może. Stąd od 2007 roku w obrocie trzeba posługiwać się określeniem "napój".

Co z nabiałem?

Zgodnie z Rozporządzeniem Rady (WE) nr 1237/2007 z dnia 22 października 2007 roku nazwą „mleko” można określić produkt pochodzący wyłącznie od krowy. Analogicznie śmietanką, jogurtem, masłem, serwatką, maślanką, serem czy kefirem można nazwać wyłączenie produkt z mleka krowiego za wyjątkiem masła orzechowego, mleka migdałowego oraz mleczka kokosowego. Jeśli chcemy wprowadzić do obrotu mleko, ser czy śmietanę z mleka zwierzęcego innego niż krowie, na etykiecie należy to wyraźnie doprecyzować, czyli zaznaczyć, że jest to np. mleko kozie czy ser owczy. Co ciekawe w sklepach można spotkać mleko sojowe czy ryżowe. Dlaczego? Są to produkty importowane z USA czy innych krajów, w których w nazewnictwie nie ma rozgraniczeń.

Jak kupić dobry napój roślinny, a jak dobre mleczko kokosowe?

Zakup mleka roślinnego wbrew pozorom nie jest rzeczą prostą. Większość z nas idzie po prostu do sklepu i kupuje to co jest. Rynek wręcz zalały mleka firmy Alpro, które dostępne są chyba wszędzie. Z uwagi na dostępność pytana jestem o nie najczęściej. Niestety zaledwie kilkuprocentowa zawartość produktu roślinnego, cukier, fosforan triwapniowy, gumę gellan i resztę dziwnych dodatków produkt ten całkowicie odrzucam. Tak samo jak pełne cukru mleka z Biedronki (także zawierające gumę gellan, oraz powodujący wzdęcia karagen) oraz mleka z Lidla (guma gellan niezmiennie). Jeśli chodzi o mleka roślinne zdecydowanym liderem jest dla mnie enerBio z Rossmana, Natumi, Tesco Organic oraz Auchan Bio. Krótki skład, bez chemii, cukru i zagęszczaczy.

Często pytacie też o mleczko kokosowe. Jakie kupić? Gęste z puszki czy z kartonu? Kochani nie ma znaczenia czy mleczko kokosowe jest z puszki czy z kartonu. Ważne jest to, ile zawiera kokosa, a zawierać powinno nie mniej niż 60%.
60% kokosa i wodę znajdziecie w mleczku kokosowym firmy Aroy-d . 85% kokosa i wodę w mleczku firmy Real Tai. Obydwie marki sprzedają mleka zarówno w litrowych kartonach jak i standardowej wielkości puszkach. Zero dodatków, chemii, emulgatorów czy innych cudów. Także mleko EnerBio z Rossmana zawierające 65% kokosa i wodę warte jest uwagi. I te trzy mleka polecam. W mleku firmy Alpro doszukać się można 5,3% kokosa i całej litanii dodatków.
Jeśli więc w moich przepisach macie podane mleko kokosowe, oznacza to zawsze produkt pełnowartościowy, z największa ilością kokosa. Czy kupicie w puszce czy w kartonie, nie ma to większego znaczenia.

Mleko ryżowe i migdałowe domowym sposobem

Mleko roślinne w domu robi się bardzo prosto i stosunkowo tanio. Koszt mleka ryżowego to zaledwie 1,5 zł za litr, mleka migdałowego 10 zł za litr. Cena wzrasta jeśli chcemy wzbogacić mleko wanilią. Wówczas cena mleka ryżowego waniliowego wyniesie 11,5 zł za litr, a migdałowego 21,5 zł. Chcąc zrobić domowe mleko roślinne waniliowe należy po prostu gotowe już mleko zmiksować z całą laską wanilii.  

Mleko ryżowe

Ryż zalewamy wodą. Blendujemy, odcedzamy, przeciskamy przez gazę.

Mleko migdałowe

Migdały rozdrabniamy w malakserze, zalewamy wodą. Rano miksujemy i odcedzamy przez sitko. Pozostałą masę migdałową przeciskamy przez gazę.

Dlaczego mleko roślinne ?

Pomijając kwestie alergii czy nietolerancji, mleko roślinne jest produktem lekkostrawnym. Doskonale sprawdza się u osób z problemami trawiennymi, zespołem jelita drażliwego, zaparciami, wzdęciami, gazami czy spowolnionym metabolizmem.  




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved