Zielona zupa zdrowia! Oczyszczająca, odżywcza, dietetyczna i do tego jaka smaczna!

Uwielbiam selera korzeniowego za jego oczyszczająco - odżywcze właściwości. Jeśli stosujecie go tylko w małych ilościach jako składnik włoszczyzny do jarzynowej zupy, polecam to szybko zmienić.
Bogactwo witamin z grupy B, witaminy C, E, K, magnezu, kwasu foliowego, cynku, wapnia, żelaza, potasu i flawonoidów czyni go warzywem które powinno zajmować szczególne miejsce w diecie każdego człowieka, a szczególnie tego na diecie redukcyjnej, cukrzycowej, oczyszczającej i przeciwzapalnej.
Furanokumaryny których seler zawiera całkiem sporo działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i moczopędnie, co w połączeniu z wysoką zawartością błonnika daje efekt silnie oczyszczający.
Ponadto spożycie selera zwiększają produkcję żółci która ułatwiając trawienie tłuszczu, ułatwia trawienie, wspomaga przemianę materii, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza i odtruwa.
Zalety selera znali i wykorzystywali już starożytni Egipcjanie, używając go jako leku na reumatyzm i bóle neurologiczne. Obecnie zawarte w nim furanokumaryny stosuje się także w terapii łuszczycy i bielactwa.
Niski indeks glikemiczny (35) i niska kaloryczność (7 kcal w 100 gramach) czyni selera warzywem idealnym na diecie redukcyjnej.
Cukinia to cenne źródło potasu, żelaza, witaminy K, beta-karotenu i silnie oczyszczającego chlorofilu. Jest warzywem silnie odkwaszającym, kluczowym na diecie redukcyjnej ze spowolnionym metabolizmem.  Indeks glikemiczny cukinii to zaledwie 15, a kaloryczność w 100 gramach zaledwie 17. Zalety bakteriobójcze cebuli i czosnku zna chyba każdy. Do tego przyprawy, serowy posmak płatków drożdżowych, aromatyczny bulion i mamy pyszną zupę i jakże zdrową zupę. . 
Bajka. Koniecznie wypróbujcie. Zasmakuje także dzieciom.

Kaloryczność
Porcja zupy ma ok. 120 kcal 
Z dodatkiem 40 gramów sera feta i łyżki płatków migdałowych ma ok. 285 kcal

Składniki na 4 porcje zupy:

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

  1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę selera, szklimy 1-2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię i czosnek. Zalewamy bulionem do zakrycia warzyw. Nie podaję konkretnej ilości bulionu ponieważ selera czy cukinię możecie mieć większą niż użyłam ja. Gotujemy do miękkości.
  2. Do zupy dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, płatki drożdżowe i świeże liście bazylii. Blendujemy na gładką masę.

Zupa świetnie smakuje podana ze słonym serem feta i lekko podprażonymi pestkami dyni.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved