Conchiglioni zapiekane z warzywami pod beszamelem

Danie które przygotujesz kilka godzin wcześniej, aby w decydującym momencie włożyć je do piekarnika i upiec. Idealne na kolację ze znajomymi kiedy to robimy je na przykład w południe, trzymamy w lodówce, sprzątamy pięknie kuchnię, szykujemy stół, a jak przyjdą goście ciach zapiekanka do piekarnika, winko na stół i gotowe.
I wtedy wszyscy WOW!, kiedy Ty to przygotowałaś ;)
Danie będzie dla Was zaskoczeniem z uwagi na połączenie nieoczywistego smaku beszamelu ze smakiem warzyw. Jedząc oddzielnie tego efektu nie ma, jedząc razem jest ;) Taki myk ;)
Kochani w tym daniu conchiglioni czyli makaronu muszelek nie gotujemy! One pieką się w sosie. To znacznie obniża indeks glikemiczny całego dania.
Koniecznie wypróbujcie, nie będziecie żałować ;)

Kaloryczność:
Porcja zapiekanki ma ok. 350 kcal

Składniki na 6 porcji (moje naczynie do zapiekania ma 30x20 cm):

Sos beszamelowy:

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy aż papryką straci połową objętości. Ma się lekko przyrumienić co nada jej przyjemnej,mocno wyczuwalnej słodyczy. Do warzyw dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojonego w kawałki bakłażana, sól, pieprz i pomidory. Dusimy chwilę. 
  2. W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, zasmażamy i powoli wlewamy zimne mleko cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy przyprawy. Mieszamy do zgęstnienia i uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji gęstej śmietany.
  3. Do naczynia wysmarowanego masłem wkładamy surowe muszelki conchiglioni. Na nie wlewamy warzywa z pomidorami. Całość zalewamy sosem bezsamelowym i dekorujemy kawałkami sera blue.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved