Bezglutenowy, wegetariański pasztet z dynią z korzenną nutą. Jako przekąska lub element dania głównego, także dla lubiących mięso

Sezon na dynię w pełni, więc korzystam ile się da. Dobrze wiecie, że uwielbiam to warzywo ;)
Kochani dziś mam dla Was przepis na wegetariański pasztet, który polecam Wam jako przekąskę, ale też jako dodatek do dania głównego.
W wersji wegetariańskiej można połączyć go z warzywnym leczo, lub tak jak ja to zrobiłam (zdjęcie na końcu) z sosem pieczarkowym. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do dania mięsnego np. gulaszu czy kurczaka w sosie własnym. Jako składnik lunchboxa w postaci dodatku do warzywnej sałatki z winegretem też się odnajdzie.
Lubię ten pasztet za to, że mogę upiec go wcześniej i tylko kroić na kawałki potrzebną ilość i odgrzać w piekarniku lub delikatnie podsmażyć na klarowanym maśle. Tę ostatnią wersję uwielbiają moje dzieci. 
Jestem pewna że polubicie ten przepis i na stałe zagości w Waszym menu.
Pieczcie i koniecznie dajcie znać jak Wam smakował ;)

Kaloryczność:
100 gramów pasztetu ma ok. 140 kcal
Cały pasztet ma ok. 1500 kcal

Składniki:

 Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, dynię i marchew ścieramy na drobnej tarce. Ja to robię w maszynce używając małego sitka do pasztetów. Wlewamy na sitko. Odstawiamy na 10 minut aby odsączyć wodę. 
  2. Na klarowanym maśle rumienimy pokrojoną w bardzo drobniutką kosteczkę cebulę.
  3. Jajka roztrzepujemy razem z przyprawami.
  4. Startą masę warzywną (bez odsączonej wody) miksujemy mikserem z roztrzepanymi z przyprawami jajkami, płatkami i podsmażoną cebulką.
  5. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Wlewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved