Marynowany łosoś z dynią, zapieczone w sosie tajskim

Danie którego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Można je bez obaw przygotować kilka godzin wcześniej, a w decydującym momencie jedynie wstawić do piekarnika i zapiec. Danie dużo na tym zyska, ponieważ dynia i łosoś będą się dłużej marynowały w przepysznym tajskim sosie.
Pasta Tom Ka, to moja ulubiona jeśli chodzi o kuchnię tajską. Na kursach tajskiej kuchni testowaliśmy różne tajskie pasty.  Żółtą, zieloną i czerwoną pastę curry. Tom Ka jest moim zdaniem najbardziej aromatyczna i używam jej w swojej kuchni do wielu dań.
Pazura tej potrawie nadaje dodatek cudownie korzennej gałki muszkatołowej. Nie pomijajcie jej.

Kaloryczność:
Porcja łososia (125 gramów) i dyni (125 gramów) ma ok. 300 kcal
Łyżka sosu ma ok. 40 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Dynię i łososia kroimy w kostkę. Solimy. Łososia dodatkowo oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy na bok.
  2. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotowujemy gęste mleko kokosowe. Dodajemy pastę Tom Ka, sos sojowy i gałkę muszkatołową. Gotowym sosem zalewamy dynię z łososiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
  3. Gotowe danie posypujemy posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. 




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved