Błyskawiczne orkiszowe penne z kurczakiem w sosie serowym. 15 minut i gotowe!

Danie błyskawica do przygotowania którego wykorzystasz mięso kurczaka które zostało Ci z rosołu, lub to którego nie dojedliście z kurczaka pieczonego.
Dziś w wersji gold czyli na bogato. Z sosem serowym, suszonymi pomidorami, czosnkiem i szpinakiem.
Ulubione danie mojego syna, lubiane także przez resztę rodziny. Co kluczowe w pewnych sytuacjach, szybkie w przygotowaniu. Przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut.
Jeśli akurat nie masz mięsa z pieczenia ani z rosołu, użyj świeżego fileta z kurczaka którego najpierw zamarynuj w przyprawach, a potem podsmaż na klarowanym maśle razem z czosnkiem.  
Jestem pewna że to danie na stałe zagości w Waszym menu. Jest naprawdę bardzo smaczne ;)

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 560 kcal

Składniki na porcję dla jednej osoby:

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka z rosołu lub pieczonego kroimy w kawałki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Na klarowanym maśle podduszamy pokrojony drobniutko czosnek. Dodajemy mięso, przyprawy, szpinak i suszone pomidory. Dusimy bez przykrycia aż szpinak zmięknie.
  3. Ciepły (nie gorący) rosół mieszamy z serkiem, wlewamy na patelnię. Zagotowujemy, wyłączamy.
  4. Sos mieszamy z makaronem.




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved