Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i suszonymi owocami

Kochani, święta coraz bliżej. Pora zacząć planować świąteczne posiłki ;)
Oczywiście każda rodzina ma swoje klasyki, my także o czym powiem w piątek, ale nie zaszkodzi wprowadzić do menu coś nowego ;)
Bardzo wiele z Was piecze do czerwonego barszczyku (przepis na czerwony barszcz mojej babci TU) moje drożdżowe paszteciki (przepis TU). Dziś chcę Wam zaproponować coś innego, a mianowicie ptysie z farszem z kiszonej kapusty, grzybów i suszonych owoców. Przepyszne. Jestem pewna że na stałe zagoszczą w Waszym świątecznym menu.
Farszu możecie użyć także do pasztecików. Wyjdą po prostu bardziej słodkie i z pewnością zasmakują dzieciom. Także do krokietów, a wiem że w wielu domach są na święta podawane.
Przepis na domowy zakwas do czerwonego barszczu znajdziecie TU.  
Delikatne w smaku i konsystencji ciasto, połączone ze słodko - pikantnym farszem świetnie się komponuje.
Jestem pewna, że Wam zasmakuje ;)

Kaloryczność:
Jeden ptyś ma ok. 80 kcal

Składniki na ok. 30 ptysiów:
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na ogniu. Jak będzie ciepła (nie wrząca) dodajemy całe masło, sól i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do gotującej się wody z masłem stopniowo wsypujemy mąkę cały czas energicznie mieszając trzepaczką (plastikową) lub widelcem aby ciasto nie przywarło. Najlepiej użyć do tego teflonowej wysokiej patelni. Ciasto ma być gładkie i sprężyste, bez jakichkolwiek grudek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Zupełnie zimne ciasto miksujemy z jajkami na gładką, jednolitą masę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 st (b ez termoobiegu).
  4. Na wysmarowaną masłem blaszkę wykładamy ciasto. Możemy użyć szprycy do tortów lub po prostu łyżką uformować zgrabne kupki.
  5. Ciasto mocno przyrasta dlatego nie róbcie dużych kupek bo wyjdą Wam ptysie giganty. Pamiętajcie też o odpowiednich odstępach. Ja robię ok. 5 cm.
  6. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor.
  7. Upieczone ptysie studzimy.

Składniki na farsz:
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą,doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy godzinę na minimalnym ogniu, bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  3. Farsz odsączamy z powstałej wody. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mieszamy z tartą bułką.

 Przygotowanie ptysiów:




Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved