Img

Faszerowana rolada drobiowa w sosie własnym. W sam raz na świąteczny obiad!

Myśląc o świętach, na ogól myślimy o Wigilii. Karpiu, barszczyku z uszkami, pierogach, ciastach. A co z pierwszym i drugim dniem świąt? Spieszę z pomocą ;) Faszerowana rolada drobiowa w sosie własnym. Smaczna, aromatyczna, elegancka, łatwa w przygotowaniu. Idealna zarówno na świąteczny obiad, jak i uroczystą kolację. Co Wy na to?
Jest ogromną zaletą jest to, że można ją przygotować wcześniej, a w dzień podania odgrzać w sosie. Smakuje wówczas wybornie.
Polecam ;)

Kaloryczność:
100 gramów rolady ma ok. 100 kcal
Łyżka sosu ma ok.25 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Filety kroimy na zakładkę aby powstała płaska powierzchnia. Rozbijamy cienko. Solimy. Odstawiamy.
  2. Udźca z indyka mielimy w maszynce razem z czosnkiem, cebulą i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Powstałym farszem smarujemy rozbitego fileta. Zawijamy w rulon. Wierzch i boki owijamy dratwą lub grubą nicią. 
  4. Powstałe rolady obsmażamy na klarowanym maśle z każdej strony. Zalewamy wodą do wysokości 3/4. Dodajemy liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. W trakcie gotowania wierzch rolady kilkukrotnie polewamy wywarem.

Składniki na sos:

Sposób przygotowania:

PS: Jeśli rolady przygotowujemy wcześniej, podgrzewamy je w sosie który należy przygotować na świeżo.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved