Szybki lunchbox do zabrania do pracy – lekka sałatka z pysznym pomarańczowo -korzennym dressingiem

Idealna na lekką przekąskę do zabrania do pracy. Sałatka z młodym szpinakiem, pomarańczą, pestkami dyni, kiełkami rzodkiewki i bajecznym pomarańczowo - korzennym dressingiem może być samodzielną lekką przegryzką między posiłkami, lub bazą wyjściową do przygotowania kolacji lub obiadu. 
Z dodatkiem grillowanego kurczaka lub gotowanej cieciorki będzie idealnym pomysłem na kolację na diecie.
W towarzystwie grillowanego kurczaka, 2 łyżek ugotowanej komosy ryżowej i płatków tartego parmezanu sprawdzi się jako obiad w pracy.
Jeśli zjecie ją solo lub z dodatkiem fasoli lub cieciorki, będzie dobrym źródłem żelaza na diecie wegetariańskiej. Oprócz strączków także pestki dyni są dobrym źródłem tego pierwiastka. Zawierają aż 15 mg żelaza w 100 gramach. Będąc na diecie wegetariańskiej lub ograniczającej mięso warto włączyć je do swojej diety.
Polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja sałatki ma ok. 450 kcal 

Składniki na dressing:

Składniki na sałatkę:

Sposób przygotowania:




Copyright 2018 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved