Zaskakujący krem z białych warzyw. Sycący, aromatyczny, przepyszny.

Biała rzepa, pieczarki, seler, pietruszka, ziemniak, cebula, czosnek i przyprawy. Jak stworzyć z tych warzyw bajecznie dobrą zupę? Aromatyczną, sycącą, szybką w przygotowaniu i do tego taką, która na długa zapadnie Ci w pamięci i do której będziesz wracać?
Dziś dowiesz się jak to zrobić. Jestem przekonana że ta zupa zagości w Twoim menu na stałe.
Życzę smacznego ;)

Kaloryczność:
Porcja ok. 400 gramów ma ok. 170 kcal (bez plastra boczku)
Boczek (15 gramów) ma ok. 80 kcal

Składniki na zupę dla 6 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Na klarowanym maśle podsmażamy na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku oraz majeranek. Chwilę przesmażamy, zdejmujemy z ognia. 
  2. Pozostałe warzywa oczyszczamy, kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i wodą do wysokości 3/4 warzyw. Gotujemy do miękkości. 
  3. Do wywaru z miękkimi warzywami dodajemy pieczarki z czosnkiem i cebulą. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Jeśli zupa jest za gęsta (zależne jest to od wielkości warzyw) dolewamy bulionu.
  4. Boczek pieczemy w piekarniku na chipsa (ok. 10 minut w 200 stopniach). Można go też zesmażyć na suchej patelni.     




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved