Musaka – moja wersja. Tylko 370 kcal na porcję!

Danie które uwielbiamy całą rodziną. Wbrew temu co mogłoby się wydawać, robi się je szybko i bardzo prosto. Ogromną jego zaletą jest to, że można je przygotować, a potem odgrzewać domownikom kolejno wracającym do domu. Musaka smakuje również następnego dnia. Co tu dużo mówić, musicie spróbować.

Połączenie mięsa, oregano i cynamonu zapewne Was teraz dziwi, ale smakuje wybornie. Cynamon w musace absolutnie być musi.
Moja musaka zawiera sporo warzyw których nie znajdziecie w jej tradycyjnej, greckiej wersji. Ja po prostu wszystkie zapiekanki i dania jednogarnkowe traktuję jako doskonałą okazję do przemycenia dzieciom jak największej ilości warzyw.
Życzę smacznego ;)

Kaloryczność:
Cała musaka ma 2200 kcal (6 porcji)
Porcja ma ok. 370 kcal

Na poniższym zdjęciu są dwie porcje.

Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 x 6 cm:

Sposób przygotowania:

  1. Marchew ścieramy na drobnej tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Selera naciowego kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Na oliwie przez około 5 minut podduszamy warzywa. Dodajemy zmielone mięso i przesmażamy aż zmieni kolor. Dodajemy sól, pieprz, oregano i cynamon. Dusimy pod przykryciem 8 minut. Zalewamy pomidorami, dusimy pod przykryciem około 25 minut. 
  3. Bakłażana kroimy w plastry, solimy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przepłukujemy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. 
  4. Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry.
  5. W wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków. Przykrywamy ją warstwą gorącego sosu mięsnego oraz warstwą z bakłażanów. Następnie kolejna warstwa sosu, warstwa ziemniaków i warstwa sosu. Wierzch musaki polewamy sosem beszamelowym.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
  7. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na 15 minut.

Przepis na sos beszamelowy:

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę, przesmażamy. Powolutku cały czas mieszając trzepaczką, wąskim strumieniem wlewamy zimne mleko.
  2. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje. Ma mieć konsystencję budyniu.




Copyright 2018 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved