Fasolka bo bretońsku dla cukrzyka. Przepis z wyliczonymi WW i WBT.

Kochani dziś danie dla cukrzyków, i postanowiłam zrobić Wam prezent i przeliczyć wymienniki węglowodanowe i białkowo - tłuszczowe. To szczególnie pomocne, a w zasadzie kluczowe dla osób z cukrzycą typu I, czyli insulinozależną.

Tak sobie pomyślałam, że będę czasami podrzucać takie smaczki dla moich słodkich czytelników ;) Co Wy na to?

Fasolka po bretońsku to takie danie, które smakuje i przyrządzone na świeżo, i odgrzane po dwóch dniach. Mnie kojarzy się z dzieciństwem. To taka potrwa którą w zabieganym tygodniu pracy warto mieć w lodówce na tzw. czarną godzinę. Ja uwielbiam jako ciepłe danie na kolację. 

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 350 kcal 
5 WW (wymienników węglowodanowych)
2 WBT (wymienniki białkowo - tłuszczowe)

Składniki na 4 porcje:

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę zalewamy wodą. Odstawiamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę w której się moczyła i przelewamy zimną wodą. 
  2. Cebule i czosnek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie w wysokim garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, przesmażamy 2 minuty. Dodajemy odsączoną fasolę, wodę, ziele angielskie i liście laurowe . Gotujemy godzinę.
  3. Do garnka wkładamy wszystkie pozostałe przyprawy i koncentrat pomidorowy . Mieszamy, gotujemy 15 minut. 




Copyright 2018 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved