Jaglanka dla cukrzyka. Pyszna, sycąca. Dozwolona? Ile WW i WBT?

Podobno kasza jaglana nie nadaje się dla cukrzyka. Podobno należy wyrzucić ją ze swojej spiżarni i będąc na zakupach w ogóle nie zerkać w jej stronę całkowicie zapominając o jej istnieniu.
Czy to prawda? Oczywiście że nie.
Jak wiecie, nigdy nie patrzę na nic zero jedynkowo. Nie jestem radykalna. Nie jestem ortodoksyjna. W dietetyce nic nie jest albo wyłącznie czarne, albo wyłącznie białe. Nawet cholesterol ;)
Moi pacjenci z cukrzycą dostają kaszę jaglaną w swoich dietach, ale nigdy nie solo, i nigdy nie codziennie. Kluczem jest dobór dodatków do kaszy jaglanej w jednym posiłku, ale i dobór pozostałych składników w kolejnych posiłkach na resztę dnia. 

Kasza jaglana powstaje z prosa. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Zawiera także dużo nazywanej witaminą młodości witaminy E, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację lecytyny oraz genialnie działającej na skórę, włosy, paznokcie oraz zapobiegającej odwapnianiu kości krzemionki. Ponadto działa odśluzowująco, odkwaszająco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Warto jeść ją przy rożnego typu infekcjach np. przy katarze, zapaleniu zatok, kaszlu i problemach z odkrztuszaniem.

Nie uważacie że żal z niej zrezygnować? Oczywiście że tak, dlatego trzeba umiejętnie wkomponować ją w jadłospis. Dziś pokażę Wam jak to zrobić. 
Moja jaglanka ma 466 kcal na porcję, więc jest mega sycąca. Zawiera tylko 5 wymienników węglowodanowych i 3 wymienniki białkowo tłuszczowe.

Smacznego ;)

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 466 kcal
5 WW (wymienników węglowodanowych)
3 WBT (wymienniki białkowo - tłuszczowe)

Składniki na 1 porcję:

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglanką przelewamy na sitku wrzątkiem, następnie zimną wodą. Wkładamy do rondelka razem z pokrojonym w kosteczkę jabłkiem i mlekiem kokosowym. Zalewamy wodą. Mieszamy. Stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut często mieszając. Wyłączamy. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut.
  2. Gotową jaglankę mieszamy z kakao oraz płatkami migdałowymi. 



Copyright 2018 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved