Pełnoziarniste penne z wegańskim zielonym sosem. Obłędnie dobre. Ile WW i WBT?

Danie w sam raz dla cukrzyków, insulinoopornych, z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Idealne dla wszystkich na diecie. Moja córka nazywa je Shrekowym penne.
4,5 wymienników węglowodanowych i 2,7 wymienników białkowo - tłuszczowych.
16 gramów białka i 8,2 gramy błonnika.

Lekkie, sycące, bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, potas, żelazo i wiele innych. Sprawdzi się na obiad (także do pracy) lub kolację.
Polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 424 kcal
4,5 WW (wymienniki węglowodanowe)
2,7 WBT (wymienniki białkowo - tłuszczowe)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię, cebulę i selera naciowego kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Na oleju szklimy warzywa. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusimy 3-4 minuty. Wlewamy śmietankę migdałową. Dusimy minutę. Dodajemy sól, pieprz i płatki drożdżowe.
  3. Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Całość posypujemy ziarnami słonecznika.

UWAGA!

Śmietankę migdałową można zamienić na gęste mleko kokosowe lub śmietanę 12%. Płatki drożdżowe można zamienić na parmezan.  

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved