Krem ze świeżych pomidorów malinowych! Najprostszy i najlepszy.

Mój ulubiony. Pyszny, najprostszy na świecie, aromatyczny krem ze świeżych pomidorów malinowych. Robi się praktycznie sam, a smakuje wybornie i można go zrobić na 2-3 dni.
Nie zabielam go niczym. W takiej wersji, o tej porze roku, gdy pomidory malinowe są tak pyszne, uważam że nie ma takiej potrzeby.
Dla ostrości dodaję trochę płatków chili, ale jeśli nie chcecie, ten punkt możecie pominąć.
Zdziwi Was zapewne, że do przygotowania kremu nie używam ani bulionu, ani wody. Tak, tak, to nie pomyłka i nie pytajcie o to w komentarzach. Pomidory podczas gotowania puszczają tyle wody, że dodatek jakiegokolwiek płynu jest zbędny.
Zupka jest niskokaloryczna, idealna na kolację na diecie redukcyjnej. Bogata w oczyszczający i przeciwdziałający obrzękom potas i przeciwzapalny likopen.
Polecam ;) Zakochacie się ;)

Kaloryczność:
Porcja zupy widoczna na zdjęciu, razem z płatkami migdałowymi ma ok. 190 kcal
15 gramów płatków migdałowych ma ok. 86 kcal

Składniki na zupę dla 6 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę, kroimy w kawałki.
  2. Na klarowanym maśle podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchew i czosnek. Przesmażamy chwilę, dodajemy pomidory. Gotujemy na bardzo małym ogniu, z lekko uchyloną pokrywką ok. 30 - 40 minut często mieszając.
  3. Gotową zupę blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą, ksylitolem dla balansu, świeżo zmielonym pieprzem, oraz dla ostrości płatkami chili. Dekorujemy świeżą bazylią i płatkami migdałowymi.




Copyright 2018 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved