Syryjski hummus z moim tajemniczym dodatkiem. Do zakochania ;)

Przepis na hummus dostałam od znajomej, której mąż jest Syryjczykiem. W oryginalnej recepturze dla uzyskania kremowej konsystencji dodawany jest jogurt naturalny, oraz do posypania już gotowego, słodka papryka.
Nie dodawane są płatki chili które ja dodałam.
Mi hummus z jogurtem nie smakuje, ale z dodatkiem płatków chili uwielbiam. Jedzą go także moje dzieci.
Dla poprawy konsystencji w trakcie blendowania dodaję odrobinę wody.
Ostrość suszonych płatków chilli nie jest dominująca. Doskonale współgra i podkreśla smak reszty składników. Hummus zyskuje orzechowo - sezamowo- pikantny smak. Uwielbiam go ;)
To co Was zapewne zdziwi, to fakt, iż w krajach arabskich, do przygotowywania hummusu nie używa się cieciorki suchej, a wyłącznie już gotowej z zalewy. Tam nikt ciecierzycy nie moczy i nie gotuje! Dla mnie był to szok.

To o czym jeszcze chcę Wam powiedzieć, to, że z hummusem jest jak z pesto. Żaden, absolutnie żaden kupny hummus (pesto także) nie równa się z tym przygotowanym w domu. To kompletnie inna bajka.
Z poniższego przepisu wychodzi taka wielka miska hummus. Nam starcza na tydzień.

Kaloryczność:
Łyżeczka hummusu ma ok. 30 kcal

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Odsączoną z zalewy cieciorkę wkładamy do naczynia do blendowania. Dodajemy pastę tahini, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, wodę, sól, oraz 3/4 płatków chili. Blendujemy na gładką masę.
    Osobom mającym TM, polecam wykorzystanie tego urządzenia.
  2. Gotowy hummus przekładamy do docelowego naczynia. Polewamy oliwą, posypujemy płatkami chili. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved