Kurczak w młodych jarzynach w sosie orientalnym. Bezglutenowy, bezjajeczny, bez laktozy i białek mleka krowiego.

Młode jarzyny. Marchew, seler, por, pietruszka. Aż słodkie o tej porze roku. Czy nadają się jedynie na zupę jarzynową? Ależ skąd.
Ich aromat i słodycz doskonale komponuje się z orientalnymi przyprawami. Imbirem i kuminem. Do tego mleko kokosowe, kurczak i słodko - wyrazista podsmażona cebulka i mamy danie doskonałe.
Pyszne, aromatyczne, sycące. W sam raz na obiad. W towarzystwie ryżu jaśminowego smakuje wybornie.
Musicie koniecznie wypróbować.
Danie nie zawiera glutenu, laktozy, białek mleka krowiego i jaj.
Nie jest ostre. Zjedzą je także dzieci. 
Polecam ;)  

Kaloryczność:
Jedna pałka ma ok. 100 kcal
Łyżka sosu ma ok. 15 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
  2. Na klarowanym maśle podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy kumin i imbir. Przesmażamy. Wkładamy kurczaka. Obsmażamy z każdej strony.
  3. Marchewki, pietruszkę i selera oczyszczamy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki (kostkę, talarki lub półtalarki). Pora kroimy w półtalarki. Warzywa wkładamy do garnka z kurczakiem. Można dodać zielone liście selera.Wlewamy wodę, zagotowujemy. Wlewamy gęste mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, aż kurczak będzie miękki. Danie skrapiamy sokiem z limonki.    




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved