Indyk po Bałkańsku z zieloną sałatką. Przepis bez glutenu, laktozy, białek mleka krowiego i jaj.

Pyszny, aromatyczny, rozpływający się w ustach indyk po Bałkańsku. Do tego tętniąca smakiem zielona sałatka z ogórków z natką pietruszki i sokiem z limonki.
Plusem tej potrawy jest fakt, iż odgrzana następnego dnia, smakuje jeszcze lepiej niż przygotowana na świeżo.
Można przygotować ją na obiad i podać z ryżem jaśminowym, lub kolację i wówczas zjeść tylko z sałatką. Można zabrać na piknik i zjeść maczając w sosie pełnoziarnistą bagietkę.
Możliwości jest mnóstwo ;)
Polecam i życzę smacznego;)

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 250 kcal
Sałatka ma ok. 50 kcal

Składniki dla 2 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy marynatę. Przeciśnięty przez praskę czosnek ucieramy w moździerzu z oliwą, papryką słodką, wędzoną, suszoną cebulą, solą i pieprzem. Marynatą nacieramy pokrojone w kawałki mięso. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
  2. Zamarynowane mięso obtaczamy w mące ryżowej. Na wysokiej patelni przesmażamy na klarowanym maśle i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię w której smażyliśmy mięso wkładamy pokrojone w kostkę pomidory. Przesmażamy 2-3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy wodę, zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie zagotowujemy.
  3. Mięso wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy winem. Gotujemy bez przykrycia 10 minut. Wlewamy pomidory z patelni. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut (na indukcji dusimy na 5).  
    Gotowe danie posypujemy świeżą kolendrą.

Zielona sałatka z ogórków dla jednej osoby:

Sposób przygotowania:

Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojoną w kosteczkę cebulę solimy. Dodajemy do ogórków razem z natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem i sokiem z limonki.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved