Img

Ciasto z brzoskwiniami i chrupiącą bezą

Ulubione ciasto mojego synka. Beza chrupiąca na zewnątrz i piankowata w środku. Do tego kruchy spód i słodkie brzoskwinie z ogrodu babci.
Mimo rzęsistego deszczu sobotni poranek upłynął nam doskonale. Uwielbiam piec z dziećmi, a nie robiliśmy tego tak dawno, że nawet się nie obejrzeliśmy, a wszystko było gotowe ;) 
Dlaczego nie podaję kaloryczności tego ciasta?
Ponieważ jego spożycie ma sprawić nam radość, bez liczenia, bez wyrzutów sumienia, bez spięć i stresu.
Czysta przyjemność na którą każdy zasługuje.
Pozwólcie sobie na taką raz na jakiś czas ;)

Składniki:

Beza

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie kroimy w plasterki, mieszamy z mąką ziemniaczaną.
  2. Do przesianej przez sito mąki dodajemy żółtka, masło i cukier. Zagniatamy ciasto. Rozkładamy je równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do lodówki.
  3. Białka jajek ubijamy z solą najpierw na średnich obrotach. Jak piana zacznie być kremowa zwiększamy obrony maksymalnie. Cały czas miksując na najwyższych obrotach stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Ostatecznie piana ma być tak sztywna, że można ją kroić nożem na plastry. Pianę w misie delikatnie posypujemy mąką ziemniaczaną i delikatnie, na niskich obrotach wmiksowujemy ją w pianę. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bez termoobiegu. 
  5. Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Układamy warstwę z brzoskwiń, a następnie przykrywamy ją pianą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut.
  6. Grzanie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni, ustawiamy grzanie wyłącznie na dolną grzałkę i pieczemy 10 minut.
    UWAGA! Po wyłączeniu piekarnika przez 15 minut nie ruszamy ciasta. Po 15 minutach lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto na minimum 30 minut, a najlepiej do całkowitego ostygnięcia.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved