Pulpeciki duszone z warzywami po albańsku – danie które skradło moje serce

Danie mięsne w którym absolutnie zakochałam się będąc w Albanii - aromatyczne pulpety z jagnięciny z warzywami. Nie udało mi się uzyskać dokładnej receptury od kucharza, ale ponieważ potrafię wyczuć w potrawie dodane przyprawy, odtworzenie smaku nie stanowiło problemu.
Obawiałam się jedynie czy uda mi się kupić jagnięcinę w moim mieście, ale ku mojemu zaskoczeniu i to okazało się proste.
Wszystkie użyte przyprawy bez problemu dostaniecie w każdym większym sklepie. Jeśli nie uda Wam się kupić jagnięciny, do czego namawiam bo tylko ona w 100% odda smak który zapamiętałam, możecie zastąpić ją pół na pół wołowiną i udźcem z indyka.
Danie jest doskonałe, aromatyczne, tętniące smakiem. Jestem pewna, że je pokochacie.
Postarajcie się o jagnięcinę. Wówczas będzie tip top. 

Danie jest bez glutenu, jaj i białek mleka krowiego.

Kaloryczność

Jeden pulpecik ma ok. 30 kcal
Cały sos ma ok. 280 kcal

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce mieszamy cynamon, kumin, obydwie papryki, pieprz i sól.
  2. Do zmielonego mięsa dodajemy rozgniecione w prasce ząbki czosnku, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy na gładką masę, formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące ryżowej.
  3. Na klarowanym maśle przesmażamy pulpeciki, przekładamy do wysokiego garnka.
  4. Cebulę i paprykę kroimy w piórka, pieczarki w talarki. Przesmażamy na patelni na której smażyliśmy mięso. Przesmażone układamy w garnku na pulpecikach. Zalewamy bulionem i pomidorami pokrojonymi w kosteczkę bez skóry, gniazd nasiennych i wody (należy odsączyć na sitku). Sos delikatnie solimy.
  5. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
  6. Całe danie posypujemy świeżą kolendrą.




Copyright 2018 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved