Prosty przepis na kruche pierniczki na ostatnią chwilę !
Img

Pieczenie pierniczków na święta to ogromna frajda nie tylko dla dzieci, aczkolwiek dzieci wyjątkowo lubią angażować się w świąteczne przygotowania 🙂
Ja w tym roku postanowiłam upiec furę pierników ku uciesze moich małych pomocników. To co Wam dziś prezentuję to pierwsza tura.
W piernikach najfajniejsze jest to, że ich zapach unosi się nie tylko w dniu w którym pierniczki pieczemy, ale i przez kolejne 2-3 dni. Ten zapach tworzy niesamowity przedświąteczny klimat.
Moje pierniczki możecie upiec na ostatnią chwilę. Są kruche i delikatne. Nie musicie czekać, aż zmiękną. Są gotowe do zjedzenia od razu 🙂
Polecam,

Kaloryczność
Pierniczek choinka o wadze 20 gramów ma ok. 70 kcal 
 
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 250 gramów płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany
Przygotowanie: 
  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewamy stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Wlewamy do masy miodowej i dokładnie mieszamy.
  3. Z masą miodową mieszamy również roztrzepane żółtka.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masę korzenną wlewamy do mąki, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
  5. Ciasto można rozwałkować od razu lub schłodzić w lodówce. Rozwałkowujemy na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu 7-8 minut.

148 komentarzy

AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2013 - 14:01
Jaki miód?
Dodano:  18 Grudzień 2013 - 14:28
ja użyłam lipowego ale może być wielokwiatowy, spadziowy ..... jaki lubisz i jaki masz w domu. Musi być płynny.
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2015 - 17:40
ja też lipowy. a w punktach przepisu jest 1,2,3,4,5,6,8
Odpowiedz
claudineDodano:  18 Grudzień 2013 - 15:00
Ooo jakie śliczne :)
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  18 Grudzień 2013 - 20:20
Bardzo ladnie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2013 - 20:46
Gdzie można kupić takie puszki na ciasteczka?
Dodano:  18 Grudzień 2013 - 21:28
Ja swoje mam po innych ciasteczkach, ale myślę, że w większych marketach można dostać.
AnonimowyDodano:  1 Grudzień 2016 - 11:04
Widziałam w pepco (3 sztuki w zestawie) i w kik (pojedyńcze).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2013 - 20:49
Gdzie można kupić takie puszki na pierniczki?
Odpowiedz
AsiaDodano:  18 Grudzień 2013 - 22:18
a gdzie można kupić takie foremki? nie umiem znaleźć:(
Dodano:  19 Grudzień 2013 - 8:29
Komplet foremek : ludzik, skarpeta i choinka kupiłam w Empiku.Zestaw kosztuje 11,99 zł. Domek wycinałam sama nożem.
AsiaDodano:  19 Grudzień 2013 - 8:55
dziękuję ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  18 Grudzień 2013 - 22:19
a foremki>
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  18 Grudzień 2013 - 23:49
moje pierniczki już prawie zjedzone :) ciekawe czy twoje dotrwają do świąt :)
Dodano:  19 Grudzień 2013 - 8:27
Dzieci już trochę wyjadły. Upodobały sobie szczególnie ludziki :) Ale wczoraj dorobiłam kolejną porcję :)
Odpowiedz
OpalankaDodano:  19 Grudzień 2013 - 10:19
Piękne! U mnie dziś też dekorowanie :)
Dodano:  19 Grudzień 2013 - 10:44
Mnie dziś też czeka Dekorowanie. Wczoraj piekłam do 22-giej. Ale już się zregenerowałam, właśnie wróciłam od fryzjera :)
Zapraszam na facebook'owy profil .
Odpowiedz
whinessDodano:  19 Grudzień 2013 - 18:12
Ojejku, jakie piękne! :) Uwielbiam dekorować pierniczki nawet bardziej niż je piec. Nigdy nienudząca się zabawa praktykowana od dzieciństwa.
Dodano:  19 Grudzień 2013 - 18:23
Powiem Ci, że ja też wolę dekorować. Od dziecka lubiłam takie zabawy :)
Odpowiedz
AniaDodano:  19 Grudzień 2013 - 19:39
ze mnie takie beztalencie do pieczenia i dekorowania aż wstyd się przyznawać :P Twoje pierniczki wyglądają smakowicie, może spróbuję tym razem tego przepisu :)
Dodano:  19 Grudzień 2013 - 20:11
Aniu ten przepis jest tak prosty, że na pewno Ci się uda :)
Odpowiedz
Kulinarny ZenitDodano:  20 Grudzień 2013 - 11:16
Twoje pierniczki są urocze :) Ja akurat ciasteczek nie robiłam, zrobiłam przekładane ciasto piernikowe :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2013 - 12:00
ile pierniczków wychodzi z tego przepisu?
Dodano:  20 Grudzień 2013 - 12:14
oj dużo :) zależy też jakie masz foremki ale żeby w przybliżeniu podać Ci ilość to z jednego przepisu przy drugiej turze wyszło mi 7 dużych domków, 12 choinek i 14 ludzików. Na facebooku mam zdjęcie ilości ciasta z jednego zagniecenia.
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2013 - 12:40
no bo właśnie zastanawiam się nad pomniejszeniem składników o połowę, kilogram mąki brzmi jak mnóóóstwo pierniczków :)
AnonimowyDodano:  17 Grudzień 2014 - 16:55
mi wyszło z tego przepisu dokładnie 222 małych pierników :)
Odpowiedz
Urszula - Proste potrawyDodano:  20 Grudzień 2013 - 14:49
Ależ masz już pięknie ozdobione pierniczki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2013 - 18:27
Mniam. Pyszne, juz robimy. Moje dzieciaki maja 5i prawie 7 lat. Lubia wszelkie pieczenia I gotowania po polsku. Mieszkamy w Kanadzie, wiec internet jest lacznoscia. Pozdrowienia Malgosiu. xxxtez Malgosia
Dodano:  20 Grudzień 2013 - 19:15
Pozdrawiam Cię serdecznie ! Mam rodzinę w Toronto i Calgary. Skąd dokładnie jesteś ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2013 - 21:44
czym nałożyłaś lukier? trzeba mieć jakiś specjalny przyrząd?
Dodano:  20 Grudzień 2013 - 22:10
Użyłam zwykłej plastikowej strzykawki lekarskiej (bez igły oczywiście). Lukier wkładałam do środka przy pomocy końcówki od małej łyżeczki. Trochę z tym zabawy jest :)
AnonimowyDodano:  1 Grudzień 2016 - 11:05
Możesz też nalać do woreczka foliowego i obciąć różek
Odpowiedz
Martyna MyslinskaDodano:  21 Grudzień 2013 - 14:47
Jak długo pierniczki zachowają swoją świeżość? czy dzisiaj zrobione przetrzymają do świąt? :)
Dodano:  21 Grudzień 2013 - 20:55
Oczywiście ! Przetrwają jak najbardziej. Przechowuj je tylko w zamkniętym pojemniku. :)
Odpowiedz
Martyna MyslinskaDodano:  21 Grudzień 2013 - 14:48
Jak długo pierniczki zachowają swoją świeżość? Czy dzisiaj zrobione przetrwają do świąt? :)
Odpowiedz
Marta- Taste EatDodano:  28 Grudzień 2013 - 11:34
Piękne te Twoje pierniczki! Udało się zrobić 26 szt. do obdarowania wszystkich:)?
Dodano:  29 Grudzień 2013 - 8:58
Tak! Wszyscy byli mile zaskoczeni :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Styczeń 2014 - 17:55
Jesteś idealną,wspaniałą kobietą...pedantyczna i b zdolna
Dodano:  6 Styczeń 2014 - 18:09
OMG :0
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 1:48
Ilu procentowa ma być ta słodka śmietana?
Dodano:  3 Listopad 2014 - 10:13
30 %
Odpowiedz
bullfDodano:  3 Listopad 2014 - 11:14
czy konieczne jest użycie płynnego miodu? skoro będzie podgrzewany to nawet i ten twardy zmieni się do postaci płynnej, czy w związku z tym nie jest to obojętne jakiego miodu użyjemy?
Dodano:  3 Listopad 2014 - 11:22
może być miód skrystalizowany
bullfDodano:  3 Listopad 2014 - 11:41
dziękuję za szybką odpowiedź! zamierzam dziś wypróbować Pani przepis, bo jest inny niż te, z których dotychczas korzystałam i ciasteczka pięknie wyglądają :) moim małym pomocnikom na pewno przypadną do gustu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Listopad 2014 - 10:50
A czy te puszki do przechowywania pierników powinny być metalowe czy mogą być plastikowe/plastikowe pojemniki czy to jednak różnica?
Dodano:  6 Listopad 2014 - 12:27
mogą być plastikowe
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Listopad 2014 - 10:56
Małgosiu a gdzie można kupić taką silikonową stolnicę, czy jest droga?
Dodano:  6 Listopad 2014 - 12:26
ja mam z IKEI i kosztowała niecałe 30 zł
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Listopad 2014 - 23:10
A czy taką silikonową stolnicę/mate z Ikei mozna wkładać do piekarnika tj.piec na niej jak na blaszce?
I jeszcze, jak grube ma byc ciasto po rozwałkowaniu bo nigdy nie robiłam jeszcze pierniczków?
Dodano:  8 Listopad 2014 - 23:32
nie mam pojęcia,
po rozwałkowaniu ok. 4-5 mm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Listopad 2014 - 19:57
Jeśli chce mniej tych pierników to wystarczy, że zmniejszę o połowę ilość składników ?
Dodano:  9 Listopad 2014 - 23:17
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2014 - 15:48
Czy do "zagniatania" można użyć miksera (tych końcówek spiralek) czy trzeba to zrobić ręcznie?
Dodano:  3 Grudzień 2014 - 17:46
Polecam ręcznie. Ciasto trzeba dokładnie wyrobić.
Odpowiedz
Malwina BłaszczykDodano:  4 Grudzień 2014 - 12:38
a mogę przygotować ciasto dzień wcześniej niż chcę piec?
Dodano:  4 Grudzień 2014 - 13:42
Nigdy tak nie robiłam. Ciężko powiedzieć.
AnonimowyDodano:  30 Listopad 2016 - 18:39
Tak można! Pierniki wychodzą super, właśnie dziś upiekłam z podwójnej porcji (lata doświadczeń) - choć mam nieco inny przepis, też są pyszne. Jutro lukrowanie! pozdrawiam Dana
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2014 - 15:30
Jaka ilość do zjedzenia jest dozwolona w ciągu jednego dnia ;) ?
Odpowiedz
Pomorzanka na KujawachDodano:  9 Grudzień 2014 - 12:24
ten gotowy lukier chyba nie jeest zbyt zdrowy.... czy to nadal zdrowy tryb życia?
Dodano:  9 Grudzień 2014 - 14:58
o masz ......
nie musisz go dodawać, w ogóle możesz nie robić pierników bo to cukier, mąka i masło,
sory że się unoszę ale od lukru raz na rok w święta świecić nie zaczniesz,
Pomorzanka na KujawachDodano:  18 Grudzień 2014 - 12:36
po prostu zamiast gotowego zrobie sama
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2014 - 12:48
a ta śmietanka płynna to jaka ma być 12%, 18% czy 30% ?
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2015 - 14:51
było wyżej że 30% :)
Odpowiedz
Natalka HołdyńskaDodano:  9 Grudzień 2014 - 16:50
a po jakim czasie od upieczenia pierniczki zmiekna? ile dni przed swietami mozna je upiec?
Dodano:  9 Grudzień 2014 - 18:37
Pierniczki są miękkie od razu. Polecam zamrozić i wyjmować tyle ile jest się w stanie zjeść. Odgrzewać można albo w piekarniku albo kładąc na grzejnik.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2014 - 17:35
A czy mozna zastapic make pszenna maj0ka orkiszowa? Albo zrobic 50/50?
Dodano:  9 Grudzień 2014 - 18:35
Orkiszową typ 700 tak. Wyższym typem nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Grudzień 2014 - 21:34
Czy z bezglutenowej mąki i sody zamiast proszku do pieczenia też wyjdą?
Dodano:  11 Grudzień 2014 - 21:50
Nie umiem Ci odpowiedzieć ponieważ nie testowałam z bezglutenowej mąki.
Proszek do pieczenia bezglutenowy kupisz w każdym sklepie eko.
AnonimowyDodano:  13 Grudzień 2014 - 13:20
Dziękuję. Spróbuję z mniejszą ilością składników i dam znać :)
AnonimowyDodano:  13 Grudzień 2014 - 21:33
I spróbowałam. Użyłam mąki ryżowej. Ciasto nie jest tak plastyczne, jak w przypadku mąki pszennej, wyrabia się trudniej, pierniki trzeba ostrożnie przenosić na blachę, bo są bardzo kruche. Jednak w smaku są pyszne. Zrobiłam na próbę z pół kilograma mąki, ale moje chłopaki "na spróbowanie" zjedli połowę.
Dziękuję za przepis :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Grudzień 2014 - 17:34
Małgosiu!!!!pierniczki z twojego przepisu sa pyszne.kruche pachnace poprostu pycha.moje dzieci niemoga sie nimi najesc.POZDRAWIAM
Dodano:  12 Grudzień 2014 - 19:08
Bardzo się cieszę że smakują :) Ja robię jutro z dziećmi :)
AnonimowyDodano:  13 Grudzień 2014 - 19:40
Małgosiu czy już dziś robiłaś na święta? Zamierzam właśnie jutro piec i się zastanawiam czy będą dobre
Dodano:  14 Grudzień 2014 - 9:18
Tak, już na święta robiłam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Grudzień 2014 - 22:00
no własnie niewiem czy jeszcze niebedzie trzeba ich dorobic!!!!troche dziewczyny rozdały rodzinie i tak pomalu nam znikaja ale pewnie ruszymy jeszcze z produkcja:-)świetny przepis!!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Grudzień 2014 - 18:34
A ile mniej więcej wyjdzie sztuk z takiej porcji składników?
I czy ewentualnie mąkę pszenna można zastąpic orkiszową albo żytnią?

Magda
Dodano:  13 Grudzień 2014 - 21:26
Piekłam z orkiszowej typ. 700 - wychodzą super. Z żytniej nie piekłam ale też myślę wyjdą ;)
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2014 - 22:58
piekłam pierniczki w sobotę :) wymieszałam po połowie mąkę orkiszową z żytnią razową...w smaku wyszły genialne :) trochę są pomarszczone, nie idealnie gładkie ale przepyszne :) wszyscy, którzy próbowali są zachwyceni.
wyszło ich naprawdę sporo, ale jutro robię znów bo zostało dosłownie kilka do porannej kawy ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Grudzień 2014 - 19:30
Małgosiu ile pierniczków wychodzi z takiej porcji?
Dodano:  13 Grudzień 2014 - 21:25
To zależy od wielkości pierniczków, ale kilkadziesiąt. Generalnie z jednej porcji bardzo dużo.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Grudzień 2014 - 22:39
Małgosiu, piszesz że dziś miałaś robić pierniczki.Czy one wytrzymują tyle do świąt?Bo ja zrobiłam właśnie wczoraj i tak się zastanawiam nad tym
Dodano:  14 Grudzień 2014 - 9:31
Pierniczki wytrzymają do wakacji ;))
Co roku robię hurt i jeszcze latem dzieciaki wyjadają :))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Grudzień 2014 - 23:08
Dziękuję :) Pierniczki są przepyszne. Właśnie skończyłam je piec i chyba nie mam na razie siły na dekorowanie. Zostawię sobie tę przyjemność na jutro :)
Odpowiedz
omeaDodano:  14 Grudzień 2014 - 14:17
Uff, zrobione :) młody (3 lata) miał radochę, połowę pierniczków wyciął sam, w związku z tym są prawie same misie, a choinka nie cieszyła się powodzeniem ;)
Zrobiłam według twojego przepisu, tylko dałam o połowę mniej cukru, a i tak są nieprzyzwoicie słodkie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2014 - 10:57
Pierwszy raz w życiu robiłam pierniczki. Wyszły aromatyczne i pyszne, ale chyba za cienko wałkowałam ciasto i są twarde - myślisz Małgosiu, że zmiękną jeszcze do świąt w zamkniętej puszce? A raczej puszkach, bo wyskoczyło mi ich 120 sztuk ;) Także naprawdę za cienko, no ale człowiek uczy się na błędach.
Dodano:  15 Grudzień 2014 - 10:59
Za cienko rozwałkowałaś a piekłaś tyle ile w przepisie więc za bardzo je wysuszyłaś.
Zmiękną do świąt ;)
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2014 - 13:09
To super. Pachnie cały dom :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2014 - 20:21
Gosiu czy te pierniczki wyjda z maki pszennej razowej?
Dodano:  15 Grudzień 2014 - 21:37
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2014 - 22:42
Witaj Małgosiu, a pierniczki kłaść na papierze i do pieczenia, czy jakoś inaczej.
Dziękuję, pozdrawiam.
Dodano:  16 Grudzień 2014 - 8:59
Na papierze
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2014 - 18:09
Małgosiu dziekuje za ten przepis pierniki wyszly przepyszne a nasz syn 2lata 3m. mial ogromna frajde z walkowania wycinania i zdobienia.
Dodano:  16 Grudzień 2014 - 18:24
Bardzo się cieszę :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2014 - 20:10
Zastanawiam się nad tą śmietaną. Bo raz widzę że 12% a raz że 30%. Więc nie wiem jaka będzie lepsza.
Dodano:  16 Grudzień 2014 - 20:13
12 % będzie ok.
Odpowiedz
Marzena CzDodano:  17 Grudzień 2014 - 15:50
Wypróbuję Twój przepis. Mam co prawda przepis na pierniczki a'la Ikea ale one trochę dłużej muszą poleżeć, no i jestem ciekawa tych. I też z pieczeniem zeszło mi się do 22:))) Pozdrawiam słodko :)))))
Odpowiedz
Małgorzata BielańskaDodano:  18 Grudzień 2014 - 19:18
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Odpowiedz
Małgorzata BielańskaDodano:  18 Grudzień 2014 - 19:19
Małgosiu, czy mozna zamiast cukru dodać więcej miodu?
Dodano:  18 Grudzień 2014 - 21:16
To zaburzy konsystencję bo miodu objętościowo będzie więcej. Wtedy mąki będzie potrzeba więcej.
W ogóle proporcje będą inne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2014 - 21:14
Napisz proszę na jaką grubość Ty rozwałkowałaś swoje ciasto?
Dodano:  18 Grudzień 2014 - 21:27
Ja cienko rozwałkowuję bo ciasto w piekarniku przyrasta.
Rozwałkowuję cienko na silikonowej stolnicy i podważam nożem.
Myślę że na ok. 3-4 mm
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU