Sałatka z karmelizowanych szparagów i pieczonych młodych ziemniaków z zielonym dressingiem. W sam raz na majówkę!

Idealna jako dodatek do mięs z grilla lub uroczystego obiadu. Sałatka z karmelizowanych szparagów i pieczonych młodych ziemniaków z zielonym dressingiem. W sam raz na nadchodzącą majówkę! Można ją jeść i na zimno, i na ciepło. Aromatyczna, lekka, bardzo sycąca.
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Warto wykorzystać go maksymalnie, ponieważ szparagi to warzywo o genialnie skumulowanych wartościach odżywczych. Idealne dla wszystkich mających problemy z zatrzymaną wodą i obrzękami, czyli cukrzyków, insulinoopornych i osób z niedoczynnością tarczycy. Dodatkowo mają tylko 15 kcal w 100 gramach i aż w 95% składają się z wody.
Do tej sałatki idealne będą szparagi zielone. Nie wymagają długiej obróbki cieplnej i zawierają oczyszczający chlorofil, którego nie mają szparagi białe.

Warto jeść szparagi ponieważ zawierają:
1)  chlorofil (tylko w zielonych), który:
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie, 
  • neutralizuje wolne rodniki, 
  • oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawia perystaltykę jelit,
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach,  
  • działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
  • oczyszcza, poprawiając obraz krwi, 
  • reguluje poziom cukru we krwi, 
  • wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki, 

2) asparaginę, która: 

  • działa moczopędnie i oczyszczająco (polecana osobom z zaburzeniami pracy nerek i układu moczowego),
  • pobudza organizm do wytwarzania insuliny i glukagonu (cukrzycy zapamiętać!!!),
  • poprawia gospodarkę wapniową zwiększając napływ wapnia do neuronów,
  • poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację (preparaty na bazie kwasu asparaginowego stosowane są do leczenia zaburzeń intelektualnych i depresji, także u dzieci). 

3) Błonnikktóry :

  • zmniejsza wchłanianie węglowodanów (pożywienie bogate w błonnik ma utrudniony kontakt z enzymami trawiennymi i powierzchnią resorpcyjną jelita przez co obniżone jest wykorzystanie energii) zapobiegając gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi (reguluje metabolizm glukozy),
  • wypełnia jelita, zwiększa perystaltykę i usuwa z nich niestrawione resztki pokarmów, co zapobiega nowotworom jelita grubego, stanom zapalnym jelit, hemoroidom i żylakom podudzia,
  • stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych (powoduje rozwój pałeczek kwasu mlekowego, które wypierają bakterie gnilne zapobiegając przerostowi patogenów).
  • obniża poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy (wiąże cholesterol w wyniku czego jest on wydalany),
  • zmniejsza ilość lipidów i triglicerydów we krwi (są wiązane i wydalane).
  • działa odtruwająco, ponieważ posiada zdolność wiązania substancji toksycznych i jonów metali ciężkich,

4) Witaminy z grupy B kluczowe dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo – naczyniowego i ogólnie całego organizmu. Wśród nich:

  • B1 – wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego,
  • B2 – odpowiada za kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • B3 – kluczowa w syntezie hormonów (estrogenu, progesteronu, testosteronu, tyroksyny, kortyzolu, insuliny),
  • B4 – reguluje gospodarkę lipidową,
  • B5 – reguluje gospodarkę energetyczną i wzmacnia układ odpornościowy,
  • B6 – niezbędna do produkcji hemoglobiny. Poprawia pracę mózgu, mięśni, układu odpornościowego.
  • B7 – leczy zmiany skórne, zapobiega łysieniu.
  • B8 – kluczowa dla sprawnego funkcjonowania mózgu. Wspomaga pamięć i koncentrację.
  • B9 – wspomaga pracę układu krwionośnego i nerwowego.

5) Działające przeciwnowotworowo silne antyoksydanty, witaminę C (najwięcej znajdziemy w główce) i witaminę E.

6) Żelazo, którego wchłanialność poprawia obecność witaminy C (patrz punkt 5).

7) Wapń  – kluczowy, jeśli chodzi o mocne kości, zęby i prawidłową krzepliwość krwi.

8) Potas – kluczowy w gospodarce wodno – elektrolitowej oraz do prawidłowej pracy mięśni, mózgu i całego układu nerwowego. Uwaga cukrzycy! Potas pobudza organizm do wydzielania insuliny.

9) Glutation – rodzaj białka składającego się z trzech aminokwasów posiadających zdolność wiązania toksyn. Cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Glutation działa przeciwnowotworowo, zapobiega mutacji genów i wspomaga proces regeneracji wątroby.

10) Inulinę – naturalny prebiotyk. Stymuluje wzrost bakterii acidofilnych. Genialnie działa na układ pokarmowy.

 
Kaloryczność:
Cała sałatka ma ok. 800 kcal 

Składniki na 4 porcje:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 6 średnich młodych ziemniaków 
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka miodu
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól
  • sok wyciśnięty z całej limonki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka klarowanego masła
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wkładamy do woreczka z suwakiem, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego.  Intensywnie potrząsamy woreczkiem tak, aby każdy ziemniak pokrył się olejem. Ziemniaki wykładamy na blaszkę do pieczenia, pieczemy 30 minut w 200 stopniach ustawiając piekarnik na funkcję grill lub grzanie góra – dół jeśli nie macie tej funkcji.
  2. W blenderze umieszczamy drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek i sok z limonki. Blendujemy na gładką masę. Lekko solimy, mieszamy z musztardą.
  3. W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy umyte i pokrojone na trzy części szparagi. Solimy, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut często mieszając, aż zmiękną. Dodajemy miód, przesmażamy bez przykrycia bardzo dokładnie mieszając ok. minuty. Wlewamy sos pietruszkowy i lekko podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Mieszamy.
  4. Szparagi mieszamy z upieczonymi ziemniakami. Podajemy na zimno lub na ciepło.

124 komentarze

KaStaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:45
Małgosiu, jakoś do tej porymialam mało do czynienia ze szparagami. Wygląda na to, że niesłusznie. Czy są jakieś przypadki, że nie można lub nie powinno się ich jeść. Biorę wagon na rozszerzenie krwi, czy mogę je jeść bez ograniczeń. Dziękuję :-), pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:52
Nie można jeść przy dnie moczanowej.
KaStaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:01
Oczywiście, przyjmuję warfin.;-)
AniaDodano:  26 Kwiecień 2017 - 23:18
Warfaryna należy do antagonistów witaminy K (hamuje powstawanie czynników krzepnięcia zależnych od wit.K). Przyjmując Warfin, należy unikać pokarmów zawierających tę witaminę - w przeciwnych razie interakcje między lekiem a pokarmem zneutralizują działanie warfaryny i efekt leczenia będzie znacznie osłabiony. Szparagi witaminę K zawierają, dlatego uważałabym na nie - w tym przypadku zdjedzenie nawet \"raz na jakiś czas\" może mieć duży wpływ na INR.
Odpowiedz
kaszmir 88Dodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:46
Pani Małgosiu...:)wygląda przepysznie i napewno tak smakuje - mozna ja jesc przy insulinoopornosci?Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:51
Tak.
DagaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 11:20
Warto przeczytać cały post zanim się zada pytania :) Gosia pisze o tym już na początku.
Odpowiedz
A.Dodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:46
Ale mi się podoba ze teraz widać od kogo i ile komentarzy jest w zatwierdzeniu :) to super udogodnienie :)
Odpowiedz
MariaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:47
Małgosiu a jak wybierać szparagi powinny być jędrne a końcówki jakie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:48
Szparagi nie mogą być zwiędłe. Mają być sprężyste, zdrowo wyglądające.
Odpowiedz
JadwigaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:48
Małgosiu czy jest szansa aby na fb pojawiały się częściej wpisy od klientów -są one takie motywujące :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:55
Pewnie. Nie publikuję ich za często żeby Was nie zamęczać ;)
JadwigaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:55
ooo dziękuje :) to super
JadwigaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:57
ooo dziękuje :) to super
Odpowiedz
AgataDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:53
Wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję,bo jakoś brak było mi pomysłów na szparagi. Poza tym nie wiedziałam,że są one tak bogate w witaminy. Pani Małgosiu korzystając z okazji chciałabym zapytać czy na diecie przeciw candidzie można zapiekankę ziemniaczaną(ziemniaki pieczone z warzywami)i jeden kubek kawy zbożowej Anatol dziennie? Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę miłego dnia oraz dobrego tygodnia🙂
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:54
Tak ale jedząc zapiekankę ziemniaczaną kluczowa jest ilość ziemniaków w jednym daniu i węglowodanów w danym dniu.
Odpowiedz
OlaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:55
Pytanie z innej beczki Małgosiu co myślisz o śniadaniach białkowo tłuszczowych
Odpowiedz
AaaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:55
A bedzie post o oczach i wzroku, w zeszłym roku obiecałaś:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:55
Tak.
KasiaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 8:58
oOO to czekamy :)
Odpowiedz
czytelniczka Dodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:11
witam, Małgosiu czy olej z czarnuszki da rade na suche, popękane robiące się już bruzdy na stopach? okropnie sucha skórę. tłuste maści i kremy niev dają rady.pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:18
Tak. Najlepiej posmarować na noc.
Odpowiedz
talaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:14
A szparagi mogą jeść osoby uczulone na nikiel? Fajnie gdyby kiedyś Pani napisala taki artykul dla osob uczulonych wlasnie na nikiel co mozna a czego trzeba unikać w internecie duzo o tym artykulow ale czasem w jednym pisze ze nie wolno jesc a w drugim ze cos można i tak wprowadzaja czlowieka w błąd:) pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:17
Niestety nie mogą.
Odpowiedz
izaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:26
witam, a kiedy i gdzie dodajemy musztardę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:39
Dodajemy ją do dressingu.
magdaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 15:52
olej z pestek dyni tez?
Odpowiedz
ŁidiaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:32
Małgosiu, napisałaś że osoby uczulone na nikiel nie mogą jeść szparagów. Chciałabym wiedzieć dlaczego, jestem uczulona i do tej pory je jadłam. Jak mi mogą zaszkodzić ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:38
Szparagi zawierają nikiel więc osoby na niego uczulone nie mogą ich spożywać w większych ilościach.
talaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 10:42
Czyli troszkę można w polaczeniu z czymś co zawiera witamine C podobno przy niej nikiel sie nie przyswaja. A czy z diety trzeba wyeliminować wszystkie produkty co zawieraja nikiel czy te ktore uczulaja dana osobe? Ja np po czosnku mam wysypke na nadgarstku po orzechach na kolanach po zjedzeniu czegos z puszki na lokciach itd ale po zjedzeniu platkow owsianych nie ma żadnej reakcji tzn ze moge je jesc czy organizm i tak sie męczy po ich zjedzeniu?
Odpowiedz
iwona jakubiakDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:45
Małgosiu a przewidujesz moze jakies nowe jadłospisy z nowszymi przepisami, ktorych jest mnóstwo na blogu? ;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:46
Nie. Nowych jadłospisów nie będzie.
KasiaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 20:40
Iwona,zawsze do tych starych jadłospisów możesz sobie wplatac nowości.Kiedyś mi tak pisała Gosia.Tylko pilnuj kaloryczności.Np jak w jadłospisie jest mięsko to szukasz w nowych jadłospisach czegoś z mięskiem....U mnie to się sprawdza.Pozdrawiam
iwonaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 13:42
tak wlasnie zamierzam zrobic, dziekuje kochana za opdpowiedz
Odpowiedz
KDodano:  24 Kwiecień 2017 - 9:51
Na wypadające włosy warto łykać/pić kolagen?
Odpowiedz
GrażynaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 10:03
Droga Małgosiu,czy przy wysokim poziomie ferrytyny 191,50 /norma 13-150/ można jeść szparagi?.Żelazo w normie 11,7 /norma 6,6-26/
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 13:03
Tak.
Odpowiedz
A.Dodano:  24 Kwiecień 2017 - 10:20
Witam, szparagi uwielbiam, ale mam pytanie nie w temacie. Zastanawiam się jaki współczynnik aktywności powinnam wybrać przy wyliczaniu CPM. Pracuję fizycznie 45 godzin w tygodniu, jestem cały czas na nogach. Prawie wszędzie chodzę na piechotę, conajmniej 4-5 km szybkiego marszu dziennie. Ćwiczę średnio 5 godzin w tygodniu w klubie fitness: kettlebells, indoor cycling, trening obwodowy itp. Plus standardowe obowiązki domowe. 1,4 wydaje mi się za mało, a 1,9 za dużo - nie uprawiam sportu wyczynowo. Przyjąć coś pomiędzy, np. 1,6, albo 1,7? Z góry dziękuję za odpowiedź. Trafiłam na Twojego bloga niedawno, ale już się wciągnęłam i polecam dalej. Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 18:02
1,8
Odpowiedz
MagdaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 10:28
Małgosiu zbliża się majówka. Zatem grille zostaną odpalone. Może wpis z lekkimi przepisami na grilla ? Alternatywa dla tłustych kiełbas, żeberek i karkówki :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 13:00
Będzie pewnie ;)
Odpowiedz
DagaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 11:25
Ostatnio przeglądałam składy mleka (bodajże owsianego) i w jednym z nich był dodatek inuliny - czy to jest nieszkodliwy dodatek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 12:58
To polisacharyd. Nieszkodliwy zupełnie.
Odpowiedz
BasiacDodano:  24 Kwiecień 2017 - 11:40
Gosiu mam cukrzycę 2 i dodatkowo dnę czy w takim przypadku nie mogę jeść szparagów nawet 1 raz w tygodniu
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 12:57
Małą ilość np. 3-4 możesz zjeść ale w tym konkretnych dniu już nie jedz rzeczy zakazanych.
Odpowiedz
EwaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 14:10
Przepis wypróbuję na pewno, wygląda smakowicie. Pani Małgosiu mam pytanie w innym temacie. Otóż po wykonaniu testu na nietolerancje wyszła mi niska nietolerancja m.in na kukurydzę. Od dzisiaj wprowadzam dietę eliminacyjną czy w związku z tym mogę przyjmować probiotyki symbiotyk multilac, który jak się dopatrzyłam ma w składzie skrobię kukurydzianą? Jeśli nie, to jaki inny mogę brać, chciałam wspomóc jelita. Dziękuję za odpowiedź
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 17:58
Przy niskiej nietolerancji tak.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 14:11
Witam,chcialabym spytac czy mozna naturalnymi sposobami obnizyc testosteron? Na internecie ciezko o tym znalezc inf.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 17:58
Niestety nie.
PaulinaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 19:02
Dziekuje za szybka odpowiedz.Czyli jesli chce wyleczyc podskorne gule to zostaja mi tylko tabletki antykoncepcyjne?Pilnuje zeby jesc zdrowo,wiec dietą chyba mi sie nie uda wyregulowac gospodarki hormonalnej?
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 15:13
Gosiu, czy możesz mi doradzić ile powinnam jeść białka na redukcji,bo teraz przy 1500-1600kcal jem ok 70 g ale mam okropnie suche i łamliwe włosy( żadne witaminy na włosy nie pomagają) mięśnie są wiotkie i po prostu znikają.Zauważyłam ze czasem jak jem własne białka więcej to jest poprawa.Gosiu,czy sadzisz ze w moim przypadku zwiększenie białka coś by dało?i ile więcej mogę go jeść?
DomiDodano:  25 Kwiecień 2017 - 6:51
To jest kwestia osobista i zależy od Twoich wymiarów i innych czynników. Jakby Gosia podawała w komentarzach proporcje dla wszystkich pytających to by pracy nie miała ;)
Odpowiedz
OlaUDodano:  24 Kwiecień 2017 - 16:22
Jaki poleca Pani blender do sosu pietruszkowego? Mam tylko przystawkę do miksera i niestety nie daje rady... Sos nie wychodzi. Podejrzewam, że tak samo będzie z pesto czy z hummusem. Nigdy nie robiłam, dopiero zaczynam swoją przygodę ze zdrowym gotowaniem :-) P.S. Rewelacyjny blog!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 17:53
Do tego typu sosów polecam ręczny blender. Ja mam Bosha już od kilku lat i jestem bardzo zadowolona.
Odpowiedz
DagmaraDodano:  24 Kwiecień 2017 - 16:26
Ale smakowicie się zapowiada, zaraz się zabieram za przygotowanie, akurat mam wszystkie składniki. 😊❤
Odpowiedz
CzytelniczkaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 16:28
Rozpoczął się też sezon na ogórki małosolne. Czy one są zdrowe Małgosiu i warto je kupować? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 17:53
Są fantastyczne, uwielbiam je. Warto ale trzeba uważać bo są słone.
Odpowiedz
aADodano:  24 Kwiecień 2017 - 17:11
Małgosiu czym zastąpić otręby w detoksie przy nietolerancji glutenu? chcę przeprowadzić detoks ale nie mogę kupić bezglutenowych.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 17:52
Użyj otrębów gryczanych. Są łatwo dostępne.
anonimDodano:  25 Kwiecień 2017 - 11:49
a czym mogą zastąpić celiacy? nie ma w pełni bezpiecznych otrąb dla nich.
Odpowiedz
AniaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 18:20
Pani Malgosiu, czy masło klarowane robi Pani sama? Jeśli nie, które masło klarowane poleca Pani? Czy będzie wpis o zatokach i jak wspomóc je dietą? Ps. Jestem zachwycona Pani blogiem.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2017 - 7:54
Kupuję z mlekovity, jest bardzo dobre. Czasem robię sama, zależy jak stoję z czasem. Będzie wpis o zatokach. Dieta ma tu duże znaczenie.
Ania Dodano:  25 Kwiecień 2017 - 8:04
Czekam z niecierpliwoscia na wpis o zatokach. Wlasnie zmagam się z zapaleniem zatok (moj problem od wielu lat), ale karmie piersia i nie wiem jak moglabym sobie pomóc.
Odpowiedz
KasiaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 19:20
Małgosiu jesteś cudowna dzięki Twoim przepisom udało mi się już schudnąć 15kg i walczę dalej korzystam z Twojej rocznej rozpiski która bardzo mi ułatwiła życie czasem zamieniam jakieś dania na Twoje nowości i na dania z ksiązki. A teraz pytanie te 800kal to na całe danie jakie proponujesz a nie jedną porcję? I czy może to być danie na kolację czy raczej obiadowe?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2017 - 7:52
800 kcal ma cała sałatka i to jest ilość dla 4 osób. Danie nadaje się i na obiad i na kolację.
Odpowiedz
MagdaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 19:34
Gosiu, wlasnie skończyłam jesc...R E W E L A C J A! Moje kubki smakowe oszalały! Dziękuje😘
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2017 - 7:52
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
donataDodano:  24 Kwiecień 2017 - 19:48
Nie czekałam na majówkę:)Zrobiłam .pyszota.Nie miałam tylko limonki więc zastąpiłam ją połówką soku z cytryny.Pewnie trochę to zmieniło smak pierwowzoru ale wszystkim smakowało.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Kwiecień 2017 - 5:22
Gosiu a jaki blender polecasz bo właśnie przymierzam się do zakupu Pozdrawiam Świetny przepis!
Odpowiedz
AlicjaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 7:27
Gosiu,odkąd się odchudzam a to już kilka miesięcy zauważyłam ze jestem coraz bardziej nerwowa i jakaś dziwnie rozdrażniona,płaczliwa itd.Najczęściej rano mnie to dopada ale ostatnio wieczorem przed snem coraz częściej się zdarza i jak coś zjem a najlepiej pieczywo to przechodzi.Gosiu,jak sądzisz czym to może być spowodowane?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2017 - 7:49
Widocznie masz za mało magnezu i witamin z grupy B. Jak się odchudzasz? Jaką masz dietę?
AlicjaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 8:12
Wzoruje się na twoich jadłospisach,jem ok 1500-1600 kcal staram się zdrowo odżywiać,4-5x w tyg po 1,5 h maszeruję.Zauważyłam ze jak jem więcej węglowodanów (pieczywo,kasze)to jest lepiej ale odchudzanie bardzo opornie mi idzie i boje się ze jeśli coś zwiększę to w ogóle przestanę chudnąc
AgaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 8:53
Gosiu.Kiedyś pisałaś o zabiegu keratynowym na włosy,możesz napisać jaki jest teraz stan Twoich włosów? Pytam, ponieważ ostatnio fryzjerka mi zaproponowała, poczytałam trochę opinii w internecie i często dziewczyny się żalą że po pół roku od zabiegu strasznie wypadają włosy.Czy tez to zauważyłaś? Jesteś jednym z nielicznych rzetelnych głosów w internecie dlatego proszę o Twoją opinię. dziękuje za odpowiedz Pozdrawiam Aga
Odpowiedz
DagmaraDodano:  25 Kwiecień 2017 - 8:36
Gosiu, czy jeśli mam niską konwersję FT3 i FT4 (oba poniżej 50%) i brak miesiączki, ale nie mam niedoczynności tarczycy ani hashimoto (a TSH na poziomie 1,5) - to czy mam stosować się do zaleceń dietetycznych jak przy niedoczynności?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 8:00
Tak.
Odpowiedz
KasiaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 9:15
Ta sałatka wygląda bardzo apetycznie! Małgosiu, zajadam się orzechami (brazylijskie, włoskie, laskowe, nerkowce, migdały). Dziennie jestem w stanie pochłonąć naprawdę wiele. Tak je lubię i taki mam na nie apetyt. Powiedz mi proszę - Ty jesteś moim autorytetem - do jakiej porcji dziennej powinnam je ograniczyć? Twoja odpowiedź będzie i bardzo pomocna bo sama nie potrafię ustalić sobie barier.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 8:00
To zależy od wagi i trybu życia. Także od stanu zdrowia.
KasiaDodano:  26 Kwiecień 2017 - 10:24
Rozumiem, a czy jeśli chodzi o stan zdrowia - mam problemy hormonalne (hiperandrogenizm) i Hashimoto, to czy nie ma przeciwskazań?
Odpowiedz
XDodano:  25 Kwiecień 2017 - 10:00
Gosiu, przepraszam, że nie w temacie. Chciałabym spytać czy miałaś do czynienia kiedyś z Morphea i czy dieta pomoże w tym schorzeniu?
Odpowiedz
StudentkaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 10:11
Nie gniewaj się Małgosiu że zadaję takie pytanie, ale próbować można. :-) Czy przewidujesz może jakieś zniżki na Twoją książkę? Na przykład dla osób kupujących u Ciebie dietę? Nie ukrywam że zamówiłam u Ciebie dietę dla siebie, ale też chciałabym kupić Twoją książkę Mamie (na Dzień Matki) której zdecydowanie łatwiej będzie korzystać z formy papierowej. Jednak koszty lekko mnie przerastają. PS Myślałaś może o wydaniu książki z artykułów o zdrowiu które zamieszczasz? Te wszystkie cenne porady? Byłoby wspaniale. Pozdrawiam!
Odpowiedz
ElaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 10:13
Gosiu, podejrzewam u siebie zespół nieszczelnego jelita. Wyeliminowałam produkty na które mam nietolerancję, i codziennie wypijam glutka z siemienia lnianego. Czy taka kuracja wystarczy żeby przywrócić jelita do zdrowia? Jak długo powinna trwać taka kuracja?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:59
Kosmki jelitowe potrzebują minimum 6 tygodni na regenerację.
Odpowiedz
ElaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 10:15
Mam jeszcze pytanie czy do glutka z siemienia na nieszczelne jelita mogę dodawać łyżeczkę miodu? Np. odstanego przez noc? Potem to wszystko wymieszać z zalanym rano glutkiem? Czy to będzie dobra kuracja na jelita czy lepiej pić samego glutka bez miodu? Dziekuję.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:58
Lepiej samego glutka bez miodu.
Odpowiedz
AnnaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 10:58
Witaj Małgosiu, 1. przyjmuję suple Wit D, C i Maglek - czy mogę je łykać jednocześnie czy muszą byc przerwy między nimi? 2. podaję córce na noc czarnuszkę, czy zaraz po niej mogę podać Multilac czy też przerwy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:58
1 - możesz jednocześnie 2- multilac do posiłku
Odpowiedz
KasiaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 13:46
Gosiu, czy przy dnie moczanowej można węglowodanów dużo jeść czy mało?bo choruje już kilka miesięcy i coraz częściej mam napady a lekarz powiedział ze mam pieczywo i kasze ograniczyć a ja czytałam ze właśnie trzeba zwiększyć pieczywo.Już nie wiem kompletnie co mam robić.Błagam odpowiedz mi...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:56
Ilość i jakość węgli się liczy. Powinno być pełne ziarno, grube kasze.
Odpowiedz
AgaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 18:02
Witam, a czy zamiast tego sosu pietruszkowego można użyć tradycyjnego pesto?
Odpowiedz
AgaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 18:43
Gosiu, mam podwyzszone tsh w ciazy. Lekarz zapisal mi euthyrox 25. Tsh spadlo. Teraz znowu jest wyzsze i mam brac euthyrox 50 czy moze miec na to wplyw sok z burakow pity pol godziny po tabletce? Czy organizm po 2 miesiacach sie poprostu przyzwyczail? Czy diete powinnam zastosowac wg Twoich zalecen taka sama jakbym nie byla w ciazy? Co Ty myslisz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:55
Jeśli TSH rośnie mimo podania euthyroxu to znaczy że nie zachodzi konwersja lub zachodzi bardzo słabo. Odsyłam do posta o konwersji.
Odpowiedz
AgaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 19:09
Gosiu mam jeszcze jedno pytanie dotyczace podwyzszonego tsh w ciazy. Jakie zrobic badania zeby sprawdzic czy to nie problem z konwersja? Czy jest sens robic prolaktyne i estrogeny w ciazy? Poprostu nie wiem czy sa inne wytyczne dla ciezarnych czy nie. Z gory dziekuje za jakakolwiej pomoc.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:54
Trzeba wykonać ft4 i ft3. One pokażą jak wygląda konwersja. Prolaktyny i estrogenu w ciąży nie ma sensu wykonywać.
Odpowiedz
karolinaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 20:10
Witaj Malgorzato, jeśli mam nietolerancje na pszennice, to musze zrezygnować z makarony z gryki i kaszy gryczanej ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:54
Gryka nie jest pszenicą.
Odpowiedz
ankaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 21:36
Gosiu, czy są jakieś naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia? mama chyba po tabletkach ma wysypke i ogólnie zle samopoczucie.dziękuję. pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:53
Tak. Będę o tym pisała. To temat na osobny post.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 22:18
Wyglądają bardzo smakowicie te szparagi! Mam też pytanie nie ma temat: czy przy nietolerancji drożdży, hashi i podejrzeniu nieszczelności jelita mogę dodawać do potraw ocet jabłkowy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:53
Tak.
Odpowiedz
D.Dodano:  25 Kwiecień 2017 - 22:36
Małgosiu, zrobiłam Food Detective i wyszło mi parę nietolerancji. Od ponad miesiąca nie jem tych produktów. Ponieważ mam nietolerancję m.in. na pszenicę i gluten, jem często kaszę gryczaną i zauważyłam że właśnie po niej mam gazy. Czy to znaczy że mogę też mieć na nią nietolerancję czy jest to naturalna reakcja organizmu? Jestem podłamana, mam hashi i nie mogę kaszy jaglanej, więc zostaje mi tylko ryż, komosa i amarantus. O one mi niezbyt smakują. Nie mogę się doczekać diety od Ciebie bo sobie nie radzę. Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:53
To zależy. Jeśli dotychczas nie jadłaś dużo twardego błonnika, organizm będzie reagował wzdęciami na jego zwiększoną ilość. Kasza gryczana jest kaszą twardą o twardych włóknach błonnikowych.
Odpowiedz
KarolaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 23:42
Gosiu, a czy kabanosy drobiowe są w porządku czy raczej się ich wystrzegać? Mam hashi i hirsutyzm.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 7:51
Są w porządku ale uważaj bo są słone a w hashimoto zatrzymuje się woda.
Odpowiedz
jagnaDodano:  26 Kwiecień 2017 - 8:10
czy przy niedoczynności można jeść soję i pić mleko sojowe?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 9:21
Nie.
Odpowiedz
MonikaDodano:  26 Kwiecień 2017 - 9:03
Gosiu, które probiotyki można przy skazie białkowej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2017 - 9:19
Tak.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ