Sałatka z orzechowym dressingiem oraz jak poprawić trawienie przy wielkanocnym stole, uniknąć wzdęć oraz zachować równowagę kwasowo – zasadową ?
Img

W sobotę szkoliłam się z immunodiagnostyki nietolerancji pokarmowej, więc wybywając z domu na cały dzień musiałam przygotować sobie prowiant na wynos.
W takich sytuacjach zawsze biorę sałatkę, sok warzywny lub warzywno – owocowy, kanapkę z warzywami i chudą wędliną oraz owoc.
Na miejscu zawsze jest bufet kawowy plus słodycze, z których ja nigdy nie korzystam. Mile zaskoczyła mnie obecność soków i owoców. Mój sok i owoce wróciły ze mną do domu ;).
Sałatkę którą dziś Wam prezentuję zrobiłam w sobotę rano w równo 4 minuty i jej smak tak mnie oczarował, że musiałam Wam ją zaprezentować.
Wczoraj była piękna pogoda, więc zrobiłam ją raz jeszcze, aby wzięła udział w sesji zdjęciowej, no i aby raz jeszcze nacieszyć się smakiem;)
Po publikacji posta o maśle orzechowym pytaliście, jak można je wykorzystać oprócz wiadomego zastosowania do kanapek. Przypuszczam, że nikt by nie pomyślał, że można je wykorzystać jako dressing do sałatki.
Oczywiście nie każde masło się do tego celu nadaje. Sklepowe masła, zawierające w składzie utwardzony tłuszcz palmowy, absolutnie się do tego nie nadają, ponieważ są twarde i zbite.
Do tego celu nadaje się albo masło zrobione w domu, albo doskonałej jakości kupne.
Prawdziwe masło, zrobione tylko i wyłącznie z orzechów, bez innych, zbędnych, dziwacznych dodatków powinno być luźne, dość płynne, a jak postoi, na górze słoika powinien wytrącić się prawdziwy orzechowy olej. I właśnie o ten olej i trochę orzechowej masy nam chodzi.
Ja do mojego dressingu użyłam masła z orzechów laskowych.
Połączenie delikatnej w smaku roszponki, słodkiej gruszki i orzechów bardzo mi posmakowało. Kusiło mnie aby dodać lekko podprażone orzechy laskowe, ale ostatecznie doszłam do wniosku, że za bardzo zdominują smak, więc dodałam płatków migdałowych, które mają lepszy skład  i smakowo nie są dominujące.
Polecam wypróbować.
Do sałatki można dodać starty w piórka ser cheddar.

Jak poprawić trawienie przy wielkanocnym stole, uniknąć wzdęć, oraz zachować równowagę kwasowo – zasadową ?

Święta Wielkanocne to nie jest łatwy czas dla naszego żołądka. Zasiadamy za stołem pełnym produktów mięsnych, jaj i ciast.

Statystyczny Polak niedzielę wielkanocną zaczyna od żurku z jajeczkiem i białą kiełbasą, później szyneczka, pasztet, znów kiełbaska i jajeczko z majonezem. Dalej sałatka jarzynowa i wreszcie ciasta, serniczek, mazurek i wielkanocna baba polana słodkim lukrem ……

Mięso i jaja mają działanie silnie kwasotwórcze. Nasz organizm, aby dobrze funkcjonował, musi utrzymać odpowiednie pH co oznacza, że ilość kwasów w układzie krwionośnym powinna się mieścić w pewnych granicach.
Zakwaszony organizm odpłaci się w zależności od indywidualnych predyspozycji: wzdęciami, zgagą, gazami, zaparciami, bólem głowy, ociężałością czy zmęczeniem. Jeśli do tego mamy nietolerancję pokarmową, o której nie wiemy, odchorujemy z podwójnym natężeniem.

Warto też mieć świadomość, że mięso trawimy od 4 do 6 godzin w zależności od rodzaju i potrzebujemy do tego bardzo dużo witamin, mikroelementów i błonnika. Jeśli mięsa nie jemy w towarzystwie warzyw, nie strawimy go do końca i będzie gniło w układzie pokarmowym. Gnicie powoduje zmianę pH jelita grubego na mocno zasadowe, co z kolei prowadzi do zakwaszenia krwi.
W szczególności powinny mieć to na uwadze osoby cierpiące na:
* zespół nadwrażliwego jelita
* nadkwaśność żołądka
* chorobę wrzodową
* refluks przełykowy

A co się stanie jak po szyneczce i kiełbasce zjemy sernik lub mazurek?
Cukier hamuje wydzielanie soków żołądkowych. Jeśli więc po szynce zjemy sernik, cukier zahamuje trawienie białka, które „utknie” w żołądku i zacznie fermentować. Fermentacja spowoduje gazy, wzdjęcia i inne przykre dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, które dobrze są nam znane.
Ciasto powinniśmy zjeść najwcześniej 2 godziny po wielkanocnym śniadaniu.

Jak wiec sobie pomóc ?

Przede wszystkim musimy tę naszą tradycyjną Wielkanoc zalkalizować, czyli odkwasić.
Na stole obok mięs MUSZĄ pojawić się warzywa, najlepiej zielone, aby zachować równowagę kwasowo- zasadową. Proponuję wszelkiego typu zielone sałatki oraz pomidory, zielone ogórki, rzodkiewkę, paprykę.
Zielone warzywa, oprócz działania silnie alkalizującego, obfitują w azot, który wspomaga rozkład białek do aminokwasów i przekształca je np. w karnitynę. Karnityna stymuluje metabolizm i pomaga uwolnić tłuszcz do krwiobiegu, aby można go było przerobić na energię.
Dodatkowo błonnik zwiększa wydzielanie żółci, która trawi tłuszcz.
Sałatę jedzmy w towarzystwie oliwy. Obecność oliwy powoduje „poślizg” w przewodzie pokarmowym, co zapobiega zaparciom.

Podsumujmy:
* na wielkanocnym stole, obok żurku, jaj i mięs, MUSZĄ się pojawić zielone sałatki skropione oliwą i inne warzywa,
* ciasto jemy przynajmniej 2 godziny po śniadaniu,

Dodatkowo:
* po wielkanocnym śniadaniu, a przed deserem, wybieramy się na spacer, co poprawi perystatykę jelit i pomoże w trawieniu,

Więcej o zakwaszeniu przeczytacie TU (klik) 

Kaloryczność:
Cała sałatka ma ok. 230 kcal 
Składniki:
  • dwie garście roszponki lub dowolnej sałaty
  • pół gruszki
  • łyżka płatków migdałowych
Gruszkę kroimy w cieniutkie plasterki. Można ją delikatnie podgrillować na suchej patelni i wystudzić, ale nie jest to konieczne.
 
Dressing orzechowy
  • łyżka masła orzechowego – zebrana z górnej rzadkiej warstwy
  • 2-3 krople soku z limonki 
Masło orzechowe mieszamy z sokiem z limonki.

63 komentarze

Kate SwanDodano:  30 Marzec 2015 - 9:36
To zaskakujące, że na szkoleniach, gdzie mózg ma być w formie bufecik w same świństewka zaopatrzony - ale widać , że tym razem troszkę się Ci poszczęściło. A co do dania:proste genialne
Odpowiedz
AlexandraDodano:  30 Marzec 2015 - 9:41
Pysznie wygląda sałatka. Gdziekolwiek gdzie będzie obecna nuta orzechowa mówię zdecydowanie TAK.
Moim zdaniem najważniejsze po prostu zachować umiar :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 9:52
Gosiu czym zastąpić olej z masła orzechowego, nie posiadam takowego?
thehandyguide.comDodano:  30 Marzec 2015 - 15:38
A może olej lniany? :)
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 8:21
Ale dressing nie będzie już orzechowy.. też się zastanawiam, czym zastąpić. Paulina
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 10:15
Gosiu, ja troszkę z innej beczki: Czy możesz podać wymiary blaszki w jakiej pieczesz swój chleb? będę bardzo wdzięczna...Ania
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 11:45
12 x 25 cm
Odpowiedz
NataliaDodano:  30 Marzec 2015 - 10:31
Czy moge uzyc lyzke masla orzechowego (migdalowe) i rozcienczyc sokiem z cytryny?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 11:32
Tak ale sokiem z cytryny jak rozcieńczysz to będzie kwaśne. Sok dodaje się w niewielkiej ilości dla podbicia smaku.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 10:42
czy podobne działanie alkalizujące będzie miała ćwikła z chrzanem ? Oczywiście prawdziwa ćwikła (pieczone i gotowane buraki oraz świeżo starty chrzan) ?
a sałatka z masłem orzechowym - wygląda genialnie :) jutro ją zrobię
Basia
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 11:44
Tak ale nie zastąpi zieleniny. Musiałabyś bardzo dużo tego zjeść.
Odpowiedz
Not too serious blogDodano:  30 Marzec 2015 - 11:04
Sałatka wygląda super :)
Anka AnkaDodano:  30 Marzec 2015 - 12:11
Też tak twierdzę :) Aż mam ochotę ją zjeść :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 12:27
Gosiu, a czy jeżeli na śniadanie zjem płatki owsiane lub sałatę z warzywami też muszę odczekać 2 godziny ze zjedzeniem ciasta?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 19:37
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 12:40
Małgosiu kiedy sadzimy zioła? czekam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 12:48
Czy dla rzeszy swoich fanek przygotujesz menu wielkanocne?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 13:30
Małgosiu, jak powinna wyglądać zdrowsza wersja światecznego obiadu/śniadania? Ja planuję obok jajek/jajecznicy podać grzaneczki z ciemnego chleba z kiełkami i pomidorem, a na obiad zmiast żurku- koperkowa z nowalijkami i pieczony schab/indyk z zieloną sałatką i ziemniakami w mundurkach. Co o tym sądzisz? :)
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 19:36
Możesz oczywiście, ale ja bym z żurku nie rezygnowała.
Odpowiedz
PaulinneDodano:  30 Marzec 2015 - 14:02
Bardzo trafny wybór składników w użytej sałatce. Wygląda ciekawie i przez to zachęca do zasmakowania. Na pewno skorzystam z przepisu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 14:39
Gosiu chcę zrobić sernik na spodzie z ciasteczek, powiedz mi czy mogą być takie http://www.belvita.pl/poznaj-belvite/wartosci-odzywcze ?
I jakbyś mogła mi podpowiedzieć ile muszę na oko użyć tych ciasteczek i masła na tortownicę 20 cm.
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 19:33
Na blogu w słodkościach masz przepis na serniczek na ciasteczkach. Zerknij w ten przepis i zrób tak samo, wykorzystując te belvity.
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 10:59
Dziękuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 15:14
super wpis! już drukuję i daję mojej mamie do przeczytania :)
Odpowiedz
thehandyguide.comDodano:  30 Marzec 2015 - 15:36
w 100% zgadzam się z tym co piszesz w tym artykule. Ja też zachowuje odpowiednią kolejność spożywania posiłków! I jestem za aby na wielkanocnym stole lądowały zielone sałatki! Sciskam aktywnie
Odpowiedz
Ania Mii - CulinaryIslandDodano:  30 Marzec 2015 - 16:19
Bardzo cenne rady :) Ja radzę przede wszystkim nie przejadać się, spacerować, pić sporo wody i jeść częściej ale mniej. Da się! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 16:48
Malgosiu co sadzisz o sokach 100% z koncentratu? Mozna je wliczyc w jedna z pieciu porcji warzyw i owocow dzienni?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 19:20
Jeśli nie mamy możliwości wypicia świeżych, można z koncentratu.
Odpowiedz
magdaDodano:  30 Marzec 2015 - 16:51
Sałatka wydaje się genialna. Roszponkę z gruszką łączę, tylko ten sos, jeszcze mi nieznany i czas to zmienic. Na pewno ją zrobię. A propozycja spaceru po śniadanku jest wręcz oczywista, tylko podobno pogoda ma byc w całej niemal Polsce fatalna. Ma lać... Oj ciężko będzie ruszyć tyłek z kanapy:(
Odpowiedz
Kamila DługoszDodano:  30 Marzec 2015 - 17:39
Ale fajny przepis! :) Na pewno wypróbuję :D

Mój blog
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 18:14
Na pewno wkrótce wypróbuje! :)

Mam pytanie odnośnie godzin posiłków. Chodzę do szkoły i dużo czasu spędzam poza domem.
Co sądzisz o takim rozplanowaniu:
6.40 śniadanie (najczęściej zwykła owsianka i szklanka wody)
8.50 II śniadanie (kanapka, połowa z dwoch kromek razowego chleba)
10.35 (druga połowka kanapki)
12.35 (jakiś owoc lub jogurt)
14.25 (jw.)
ok 15.30 (wtedy nie jem o 14.25) lub 16.30 obiad
jeśli jem o 16.30 to ok 19 kolacja.
a jeśli obiad ok 15.30 to dodaję malą przekąske i z dwu godzinną przerwa kolacja.

Wyszło dużo posiłków ale są one raczej małe objętościowo,
myślisz że tak może zostać czy coś zmienić? ;)
ciagle szukam złotego srodka :)
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 19:39
Ja bym nic nie zmieniała. Jeśli wolisz częściej a mniej, też jest dobrze.
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 19:54
Dziekuje za odpowiedz! :)
bardzo sie ciesze ze trafilam na Twojego bloga, zaczelam sie lepiej odzywiac, przedewszystkim wyelminowalam kupne slodycze. :) teraz uwielbiam gotowac, nie zawsze sa to posilki w stu procentach zdrowe i fit, ale uwazam ze jedzenie powinno cieszyc tak jak jego przygotowanie! :)
Twoj blog jest skarbnica wiedzy, a ja mam zamiar z niej czerpac jak najwiecej! :) pozdrawiam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 18:17
Małgosiu co mam zrobić? Ponieważ kilka tygodni temu zaczęły dretwiec mi palce u lewej ręki. Tydzień temu również lewa noga. Dodam że codziennie cwiczę twoje ćwiczenia. Teraz jak chodzę to lekko kustykam bo mam mrówki w niej i nie do końca dobrze czuje. Czy jak odstawie na tydzień ćwiczenią ale dietę zachowam to będzie źle dla mojego odchudzania. Czy tylko rozciągać się czy też ćwiczyć? Pomóż bo bardzo chce ćwiczyć bo widzę dzięki temu efekty w odchudzaniu ale czy nie zrobić sobie np.tydzień przerwy że względu na zdrowie. Poradź mi proszę :( Martyna
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 19:41
Idź z tym szybko do lekarza. Drętwienie to bardzo niepokojący objaw.
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 22:11
Ok pójdę ale niestety jestem zapisana dopiero na czwartek. A jak z moimi ćwiczeniami? :)
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Marzec 2015 - 9:23
Przerwij do czasu wizyty. Niepokoi mnie to drętwienie.
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 17:09
Weź przez parę dni mocny magnez.. Powinno pomóc.. Mi też tak dretwialy ręce i nogi, miałam nawet robiony rezonans głowy z tego powodu -na szczęście nic nie wykazało, po tygodniu lykania magnezu drętwienie i mrowienie przeszło.. Ale wiadomo każdyjest inny i najlepiej skonsultować z lekarzem,pozdr
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 22:24
Ok dziękuję za odpowiedzi :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 18:32
Małgosiu mam problem odnośnie liczenia kaloryczności kasz. Bo jeśli suchej mam 50 g i jej kaloryczność to ok. 350 kcal to ile będzie po ugotowaniu? Na przykład kaszy jaglanej, gryczanej albo makaronu. Dziękuję za odpowiedź.
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 19:31
Tak kasza nadal będzie miała 350 g ale nie będzie jej już 50 g a więcej bo przyrośnie wchłaniając wodę.
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 0:02
A coz to za kasza,która w 50 g ma 350 kcal :)
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 10:24
Człowiek się pomylił. Każda sucha kasza ma około 350 kalorii w 100 g , a nie w 50g.
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 12:28
Tak, nastąpiła pomyłka. Chodziło mi, że w 100 g kaszy jest ok. 350 kcal.
Odpowiedz
truskawaDodano:  30 Marzec 2015 - 20:00
Mam nadzieję,że pogoda dopiszę i wielkanocny spacer będzie przyjemnością :)
Odpowiedz
IwonaDodano:  30 Marzec 2015 - 21:55
Mam nadzieję, że mnie nie spotkają żadne problemy żołądkowe, bo nie jem kiełbas, żurku, pasztetów, ciast czy majonezu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 7:51
Małgosiu, czy mogłabyś podać nam znowu posiłki na poświąteczne oczyszczenie, tak jak zrobiłaś to po Bożym Narodzeniu, bo jest to świetna metoda i stosuje ją dość często, tylko znudziły mi się już składniki, a sama boję się zmieniać, gdyż obawiam się, że wtedy nie będzie tego efektu. Bardzo proszę:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 10:14
Małgosiu, zainspirowałaś mnie tym szkoleniem, Jesteś zadowolona?, możesz w skrócie napisać czy warto się wybrać i co ciekawego się dowiedziałaś? Jestem z Poznania i widzę, że szkolenia Cambridge Diagnostics będą organizowane właśnie w Poznaniu stąd moje zainteresowanie.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam już prawie świątecznie:-)
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Marzec 2015 - 10:16
Polecam.
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 12:50
Mogłabyś Małgosiu powiedzieć co więcej w zakresie zdobytej wiedzy?
Będę wdzięczna.
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Marzec 2015 - 19:36
Tak. Już niebawem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Kwiecień 2015 - 8:53
Małgosiu kupiłam masło i okazało się że nie ma na wierzchu rzadkiej warstwy :( trochę szkoda mi wydawać kasę na inne... możesz podpowiedzieć jak mam sobie teraz poradzić ? zależy mi na podaniu tej sałatki na święta:) i napisz proszę jakiej firmy Ty kupiłaś masło abym wiedziała już na przyszłość. Pozdrawiam Agnieszka
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Kwiecień 2015 - 8:39
Pomieszaj zatem z olejem rzepakowym.
AnonimowyDodano:  2 Kwiecień 2015 - 12:52
dziękuje bardzo i ... Zdrowych , Spokojnych spędzonych w gronie rodzinnym Świąt Wielkiej Nocy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Kwiecień 2015 - 11:53
Małgosiu, mam problem i postanowiłam się zwrócić z nim do Ciebie ;) na blogu jestem z Tobą już od bardzo dawna :) Otórz jestem w ciązy, generalnie 6 miesiąc, na początku odrzuciło mnie od wielu potraw, słodyczy, kawy, niezdrowych przekąsek, więc się ucieszyłam, bo mam sporą nadwagę. Dzięki regularnemu jedzeniu, bez dojadania, bez grzeszków na razie nic nie przytyłam i to jest ok. Kawę zamieniłam na zieloną herbatę i tutaj pojawia się mój problem ;) Ponieważ właściwie po każdym posiłku odwiedzam toaletę. Nie piję jej bardzo dużo, może dwa kubki dziennie. Wcześniej raz na dwa-trzy dni. Boli mnie przy tym wszystkim brzuch i teraz nie wiem, czy to ta zielona herbata, czy to dzidziuś kopie mi jelita :) Czy zielona herbata jest bezpieczna w ciąży, czy to może być reakcja na zieloną herbatę?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Kwiecień 2015 - 8:42
Zielona herbata nie powinna tak działać. Maluch może naciskać na jelita.
Odpowiedz
Justyna ŚwistekDodano:  1 Kwiecień 2015 - 12:59
dziś zrobię do obiadku :) zamiennik dla migdałów będą pestki dyni :) a dziś będę walczyć z chlebkiem :) pozdrawiam cieplutko
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Kwiecień 2015 - 9:06
Małgosiu czy pasowałoby do tego masło migdałowe? Bo akurat mam w domu i nie wiem do czego zużyć :) Czy lepsza jednak jest ta nutka orzechów w smaku? :)
Qchenne InspiracjeDodano:  4 Kwiecień 2015 - 17:54
Można, pewnie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Kwiecień 2015 - 9:40
Witam, a czy w związku z trudniością w dostaniu tak na szybko prawdziwego masła orzechowego można zakombinować jakoś inaczej np. zmieszać oliwę ze zmielonymi orzechami? Zgóry dziękuję za odp. Marta
Qchenne InspiracjeDodano:  4 Kwiecień 2015 - 17:54
Można ale smak będzie mniej intensywny
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Kwiecień 2015 - 0:42
Czy poniższe zdanie odnosi się także do ksylitolu?
"Cukier hamuje wydzielanie soków żołądkowych. Jeśli więc po szynce zjemy sernik, cukier zahamuje trawienie białka, które "utknie" w żołądku i zacznie fermentować. Fermentacja spowoduje gazy, wzdjęcia i inne przykre dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego"
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Kwiecień 2015 - 10:54
Nie
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ