Sernik chałwowo – waniliowy na piernikowym spodzie
Img

Wilgotny, puszysty, bajecznie dobry. Sernik chałwowo – waniliowy na orkiszowym, piernikowym spodzie. Polecam na święta.
Sernik na Boże Narodzenie to w moim domu pozycja obowiązkowa. Moi faworyci od lat to tradycyjny sernik wiedeński z 12 jajkami i dodatkiem gotowanych ziemniaków, seromak czyli sernik przekładany z masą makową i właśnie ten sernik na spodzie piernikowym.
W temacie serników poruszam się biegle i potrafię je robić niemal z zamkniętymi oczami, ale kilka tygodni temu miałam okazję rozmawiać z Panią, która zdradziła mi swój sposób ma wilgotny sernik. Oczywiście bardzo dużo zależy od jakości sera, jednak patent z naczyniem z wodą wstawiony do piekarnika podczas pieczenia sernika okazał się strzałem w dziesiątkę. Spróbuję go wykorzystać także przy innych ciastach.
Sernik chałwowo – waniliowy na piernikowym spodzie robi się bardzo łatwo, więc nawet jeśli nie jesteś rasową kucharką to i tak Ci wyjdzie. Pamiętaj tylko aby nie piec w stresie. Ciasta lubią wyluzowanie i relaks. Włącz ulubioną muzykę i wejdź do kuchni.
Polecam 😉

Kaloryczność:
Porcja sernika ma ok. 250 kcal  
Przepis na tortownicę o średnicy 30 cm
Składniki na spód piernikowy:
  • 130 gramów mąki orkiszowej typ. 650
  • 20 gramów mąki ziemniaczanej
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 180 gramów masła + łyżka do wysmarowania formy
  • 40 gramów kaszy manny do wysypania formy
  • 4 jajka
  • 20 gramów ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 150 gramów czekolady
  • 110 gramów miodu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę studzimy.
  2. Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Mąkę orkiszową łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Przesiewamy przez sito.
  3. Do masy jajecznej cały czas miksując dodajemy mąki i wystudzoną masę miodową.
  4. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Obracamy formą tak, aby kasza rozłożyła się równomiernie. Nadmiar kaszy wysypujemy.
  5. Do formy wlewamy masę piernikową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na 20 minut. Po upieczeniu, a przed wlaniem masy serowej spód studzimy.
Składniki na masę serową, chałwowo – waniliową:
  • kilogram sera twarogowego
  • 6 jajek
  • 160 ml śmietanki kremówki
  • 50 gramów ksylitolu
  • 500 gramów chałwy waniliowej
  • 2 laski wanilii
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Twaróg mielimy trzykrotnie. Można użyć trzykrotnie mielonego twarogu dostępnego w wiaderkach. Chałwę rozkruszamy w malakserze. Ma z niej powstać chałwowy pył. Laskę wanilii przekrawamy na pół. Wyciągamy czarne ziarenka.
  2. Zmielony twaróg umieszczamy w wysokiej misce. Miksujemy z ksylitolem. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie do masy serowej dodajemy śmietankę, chałwę, wanilię i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na najniższej półce piekarnika stawiamy naczynie z wodą.
  4. Masę serową wylewamy na wystudzony spód piernikowy. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika.  Pieczemy 60 minut bez termoobiegu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale przez 15 minut nie wyjmujemy sernika. Po 15 minutach delikatnie uchylamy piekarnik i czekamy aż sernik wystygnie.

118 komentarzy

AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:28
Gosiu wkradł Ci się błąd - w malakserze rozkruszamy chałwe, u Ciebie jest wanilia.
I pytanie - jak długo piec spód ciasta???
Marta
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:33
Dziękuję, już poprawiłam.
Czas pieczenia spodu jest w opisie.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 19:30
A termoobieg nie może być?
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 17:52
witam może być coś innego zamiast kremówki bo jestem bez woreczka i boje się ze bedzie za tłusty
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2016 - 11:55
Anonimowy z godziny 19,30 - to włącz sobie ten termoobieg i nie zawracaj głowy Pani Gosi duperelami.Skoro kobieta pisze ,że bez termoobiegu to tak ma być.Pani Gosia przepisy układa sama i wie co pisze.Co za ludzie!!!!Pozdrawiam Ula
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:29
Można użyć zwykłej mąki przennej? Jeśli tak to w takiej samej ilości co orkiszowej?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:34
Tak. Mąki pszennej tortowej. Ilość ta sama.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:30
Wygląda pysznie dla rodzinki będzie zrobiony, a może jakieś ciasto dla insulinoopornych? Stała czytelniczka.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 10:49
ja też poproszę,chociaż wydaje mi się że nie ma takiego czegoś jak ciasto dla insulinoopornych.Można kombinować z mąką pełnoziarnistą i ksylitolem ale to i tak węgle.Do tego krem czekoladowy z awokado i orzechowa posypka.
Odpowiedz
ArkadiuszDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:31
Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:31
Juz wiem jak długo piec spod - wcześniej przegapilam w tekście.
Pozdrawiam. Marta
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:40
Jaka wielkość tortownicy? Czy może być w blasze? Jak tak to jakie wymiary?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:54
Moja tortownicy ma średnicę 30 cm. Możesz w blaszce. Wymiast standardowy.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:13
Dziękuję. Na pewno wypróbuję na święta ??
Odpowiedz
KingaDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:49
Smacznie wyglada! :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 8:53
Gosiu, a co daje to naczynie z woda?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 10:34
Napisałam w tekście posta ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:02
Przepiękny sernik. Gdzie można kupić chałwę dobrej jakości?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:02
Poruszasz się biegle w sernikach a nie znasz sposobu na nie popękany sernik Małgosiu? Poczytaj o tym, będzie jeszcze piękniej!super przepis!
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 14:11
Jest piękny :) bo domowo popękany !!!!!
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 18:17
a czy jak sernik popęka to mu czegoś brakuje ? :)
fajny właśnie taki, mi tam nie przeszkadza, pozdrawiam !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:08
Trzeba dodać aż 0,5kg chałwy?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:10
Przepis na pewno wykorzystam :-) z relaksem w kuchni absolutnie się zgadzam. Zastanawiałam się kiedyś jak to jest, że w zwykłą sobotę wszystko wychodzi wyśmienicie, a jak mam gości to klapa za klapą. W końcu do tego doszłam, więc zgadzam się w 100% - jedzenie nie lubi stresu :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:12
A jaka jest srednica tortownicy? Lub ewentualnie w prostokatnej formie o jakich wymiarach najlepiej upiec to ciasto? Pozdrawiam:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:15
Czy można dodać rodzynki, jeżeli tak to moczymy je wczesniej?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:15
Dlaczego tak bardzo popękał?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:18
Gosiu dwa pytania - dla bezglutenowca mogę jakoś ten przepis przerobic? i drugie - masz może jakiś sprawdzony ser? ja dodaję zawsze ricottę zeby masa była bardziej gładka (polecam ten sposób) ale zazwyczaj kupuję ser biały pòłtłusty i go traktuję blenderem, ale zawsze zostają jakieś grudki :-( Pozdrawiam!
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 10:36
Ja kupuję ser na targowisku zawsze od tej samej osoby. Dobry jest też w wiaderku Piątnicy.
Bezglutenowym polecam użycie mąki owsianej bezglutenowej.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 12:36
Łatwiej się blenduje twaróg po dodaniu do niego części lub całej śmietany :) Drobna zmiana kolejności w dodawaniu składników bez zmiany w konsystencji masy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:23
Porcja tzn.100g sernika?
Gosia
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 10:33
Dokładnie 130 g
Odpowiedz
RossieDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:32
Jeśli chce się użyć zwykłego cukru zamiast ksylitoli to ilości te same czy trzeba dać więcej?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:35
Witam,
500 gramów chałwy to bardzo dużo, na pewno taka ilość ?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 10:33
Nie, tak tylko napisałam aby Was oszukać ;)))
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 15:19
Hahaha! Padlam ;) ;) ;) Brawo Goska!
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 16:37
Kurcze, bo 500 g chałwy ma prawie 2500 kal :) kaloryczność porcji nie kalkuluje mi się jakoś ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:38
czym mogę zastąpić chalwe?
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 12:51
Naprawdę pytasz czym zastąpić chwałę w serniku z chałwą ? Ludzie ogarnijcie się, możesz chałwe pominąć albo zrobić inny sernik.
Odpowiedz
iwona-1984Dodano:  2 Grudzień 2016 - 9:45
podała Pani kaloryczność 1 porcji, ale ni doczytałam się, na ile porcji dzielimy tortownicę ;)
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2016 - 0:10
Tortownicy bym nie dzielił, raczej ciężkostrawna ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 9:50
Sposób z pieczeniem razem z naczyniem z wodą jest świetny. Sama tak robię :-) Polecam jesli ktoś jeszcze nie próbował.
Odpowiedz
AgataDodano:  2 Grudzień 2016 - 10:39
To będzie moje obowiązkowe ciasto świąteczne :) Mój mąż uwielbia serniki i jest to jedyne ciasto, które zjada. Ja również za słodkościami nie przepadam, ale korzenne nuty to coś dla mnie.
Nie wiem tylko jak rozkruszę chałwę, bo nie mam malaksera :) Może pokombinuję z blenderem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 10:48
Nawiązując do tekstu autora, czyli małgosiu, fajnie jak masz możliwość wejść tak zrelaksowana do kuchni w tygodniu. Wiem, tak ustawiłaś sobie życie. Nie wszystkie my mamy taką możliwość,wracamy z pracy późno, często zmęczone. Chętnie upiekłam taki sernik lubię krzątać się w kuchni, jednak aby być zrelaksowanym potrzebuje na to soboty albo niedzieli.Więc nie drażnij nas tą relaksacja w środku tygodnia. Przed świętami często też my zwykle kobiety nie mamy czasu na relaksacja, to ciężka praca w kuchni jeśli decydujemy się same na przygotowanie tych smakołyków. Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 11:07
"My zwykłe kobiety" .... a ja jestem niby kim, nadczłowiekiem.
Wyobraź sobie że ja też pracuję, czasem po 10-12 godzin dziennie bo moja praca to nie tylko posty na bloga, to przede wszystkim diety na pisanie których poświęcam 70% czasu plus maile z pacjentami, komentarze na blogu, korespondencja z czytelnikami.Wiem ze ja się wejdzie na bloga to się wydaje że autor tylko leży całymi dniami i pachnie, a tekścik sobie wrzuci pstryk i już. Tam nie jest.
A bycie zrelaksowanym w kuchni to kwestia nastawienia. Można być zawsze na nie, choćby nie wiem co się działo. Znam osobiście takie osoby ;)
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 11:13
Gosia nie przejmuj się głupimi tekstami. Są osoby którym nie dogodzisz. Nie opublikowałabyś nic - źle. Opublikowałabyś kanapkę z dżemem na święta to by napisali ze żarty sobie stroisz. Opublikowałaś sernik to też źle bo "normalne kobiety" nie mają na to czasu.
To "normalne kobiety" nich jedzą kanapki z dżemem.
Pozdrawiam "prawdziwe" stargane życiem kobiety.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 11:13
jak ktos nie umie sobie zorganizowac czasu i zaplanowac dzialania to ma chaos w zyciu i kuchni :)
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 11:16
Niektórzy to mają problemy. Nie masz czasu to nie rób nic na święta. Kwestia organizacji. Ja tam upiekę Gosia i inne przepisy też zrobię.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 11:54
Dokładnie relax musi być! Ja sama mam dwie prace dość wymagające czasowo i nie to tamto jutro jadę z pierniczkami z przepisu Małgosi. Włączę Michaela Buble i jego świąteczne hity i popiekę dla odpoczynku właśnie. A w niedzielę do pracy :)
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 12:30
Relaks to dla mnie nie siedzenie czy leżenie. Mnie relaksuje właśnie kuchnia lub inne aktywne "rozchodzenie" nerwów (sport). Teren i temat, w którym mam rozeznanie i pewnie się czuję. Są dni, że po trudnym dniu o godz. 20 czy 21 wchodzę "nadprogramowo" do kuchni, a po wyjściu z niej po godzinie stwierdzam, że to była moja antystresowa sesja. Jestem "zwykłą kobietą" i na dodatek nerwusem :) A na dodatek nie mam rozplanowanego czasu co podziwiam u Małgosi bo to na pewno ułatwia życie.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 13:18
To prawda każdy relaksuje się w inny sposób i dla mnie po ciężkim dniu gdy wchodzę do domu i widzę tyle rzeczy do zrobienia to najlepszy relaks jest w kuchni. Uwielbiam gotować pichcić, a moje dzieci się śmieją: mamo ty taka zmęczona a jeszcze tyle nam dobrego upitrasiłaś. I tak jak piszesz to jest kwestia nastawienia. A święta to już obowiązkowo tylko i wyłącznie moje własne wyroby i nie ma mowy o tym żeby pójść na łatwiznę. Mimo tylu obowiązków to wszystko udaje się zorganizować. Tak więc Gosiu podsyłaj nam propozycje a normalne i chętne kobitki coś sobie wybiorą z twoich smakołyków. Pozdrawiam twoja wierna czytelniczka
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 14:08
Chyba niektórym się wydaje, że są jedynymi zatyranymi osobami.
Ja pracuję po 12 godzin we własnej firmie , niezawsze mi wychodzi życie wg planu który wcześniej sobie ustalę , ale czas świąt to dla mnie mimo mega obrotów właśnie czas relaksu i tu wg mnie jest cały szkopuł ... w końcu nauczyłam się relaksować we własnej kuchni mimo rozgardiaszu jaki w niej panuje :) uwierzcie mi ją pedantyczka w końcu wchodzę do kuchni aby coś upichcić od serca na święta a nie do laboratorium szybko coś zrobić. Relaksu też trzeba się nauczyć i samemu sobie go zdefiniować . Jak z pieczenia i gotowania czerpiemy przyjemność to relaks gwarantowany
Zauważyłam że większość osób teraz pilnuje czy świece pasują do obrusa , gonią za wystrojem , kompozycjami świątecznymi , potem padają na twarz i bam nici z przyjemności przygotowywania świąt. Ja często z braku czasu przygotowuję potrawy świąteczne późnym wieczorem po 12 godzinach pracy i uwierzcie mi że to są moje takie magiczne chwilę.... relaxik :) Rano wcześniej wstaję żeby odsprzątać to moje "spa" ale jest bosko :)
AnonimowyDodano:  5 Grudzień 2016 - 10:00
Pani Małgosiu proszę się nie denerwować.Niektórym osobom nie dogodzisz.Co Pani napisze z własnej nieprzymuszonej to jakieś durnowate odzywki .Ja pracuję w systemie czterozmianowym ,też jestem zmęczona po 12 godzin pracuję nocki i dzionki ,niedziele,święta i jeśli chodzi o wejście do kuchni ,żeby rodzinie zrobić jedzenie ,a zwłaszcza na święta to właśnie powinno się być zrelaksowanym.W kuchni nie trzeba dołów kopać,żeby się aż tak stresować.Pozdrawiam zrelaksowanych- Urszula Klonowska.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 10:56
Pyszne ciasto na słodką niedziele dla całej rodzinki :)Małgosiu mam pytanie odnośnie oleju lnianego. Podaje mojemu 10- cio latkowi łyżeczkę oleju z czarnuszki na noc, ile podać lnianego. Czy dwulatek też może olej lniany bezpośrednio z łyżeczki?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 11:10
Jak podajesz czarnuszkę na wzmocnienie dziecku to już lnianego nie podawaj.
AnonimowyDodano:  24 Styczeń 2017 - 20:47
Też kupiłam ten olej z czarnuszki na trądzik ale niestety nie mogę go pić bo mam po nim zgaga i strasznie mi się odbija A poza tym ma okropny smak, już to nawet w soku rozcienczalam ale nie da rady ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 11:34
Gosiu polecisz jakas dobra chałwę bez polepszaczy?sernik obłędny,robie na świeta....
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 11:39
Domową. Przepis znajdziesz u mnie na blogu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 11:35
Małgosiu przepis super ale jeśli nie lubimy chałwy to jak można ja ominąć? ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 11:36
Czy ktos zna sposob aby nie popekal sernik?
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 23:08
nie napowietrzaj sernika, czyli mieszaj składniki dośc krótko. Zreszta pieczenie w kąpieli wodnej tez powinno uchronic sernik od popękania.
Ania OwczarczykDodano:  4 Grudzień 2016 - 20:05
przed włożeniem do piekarnika "przejedź" ostrym nożem po cieście kreśląc literę "S" plus kąpiel wodna
AnonimowyDodano:  5 Grudzień 2016 - 11:36
Jak widac na zdjęciu kapiel wodna nie pomogła i sernik Małgosi baardzo popękał.
AnonimowyDodano:  24 Styczeń 2017 - 20:53
Sernik wyglada obłędnie, szkoda ze od dwóch dni staram się unikać słodyczy i zacząć dietę od nowa ?. A może na popękany sernik wylać polewę czekoladową i problem z głowy ?. Jedni relaksuja się w kuchni, inni na siłowni A ja np z książką, ważne aby każdy znalazł swój sposób.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 12:38
Małgosiu,czy to prawda, że dzienna porcja migdałów nie powinna przekroczyć 3 szt.? A jeśli tak, to co z papką pozostałą po zrobieniu mleka migdałowego, czy można ją tak po prostu bez ograniczenia zjeść, czy tylko niewielką ilość np. posmarować chlebek. Szczególnie mam na uwadze 8 letnie dziecko z Hashimoto, niedoczynnością tarczycy i beznabiałowe. Bardzo proszę o odpowiedź.
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 15:05
Skąd taka informacja?
Papkę migdałową polecam wykorzystać np. do smarowania naleśników.
AnonimowyDodano:  6 Grudzień 2016 - 12:17
ja już powinnam umrzeć w takim razie jak dziennie zjadam 3 garści różnych orzechów ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 12:50
Małgosiu masz jakiś sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe,będzie na blogu?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 12:59
Gosiu, ja nie w temacie-jednak dla mnie sprawa mega istotna.Pisałam W sprawie wzmocnienia wątroby córeczki, która przeszła mononukleozę. Teraz mała wróciła do przedszkola i juz na rotawirusa i katar. Bardzo sie boje że ma taką słaba odporność że będzie teraz ciagle chora. Podaje jej olej z czarnuszki, sok z aronii i z czarnego bzu. Co byś jeszcze radziła. Córeczka je ładnie, dużo kasz, kiszonek ale może coś jeszcze?Będę wdzięczna za wskazówki. I chyba dla mnie na głowę tez by się przydało coś polecić bp od tych chorób jestem bliska załamania nerwowego. Ściskam i pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 15:06
Dołącz jeszcze probiotyki i witaminę D3.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 13:22
Czy zamiast lasek wanilii można dać ekstraktu? A jesli tak, to ile?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 14:25
Zapytam z ciekawości. Używasz często ksylitolu, dlaczego nie erytrol? Ma mniej kalorii. Czy ksylitol jest w takim razie w jakiś sposób bardziej wartościowy/zdrowszy?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 15:12
To słody z tej samej grupy. Używam ksylitolu nie dlatego że jest w czymś lepszy niż erytrol.W moim zieleniaku jest po prostu łatwiej dostępny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 14:39
Gosiu pytam tutaj bo nie wiem gdzie napisac. Wyslalam kiedys formularz dla diety - jednak z braku finansów go niezreazlizowalam. Teraz moje pytanie - czy mam od nowa napisać formularz ( trochę zmieniły się moje dane) czy zmienić ten stary ?? Dodam, że mam niedoczynność tarczycy i dzięki Twoim artykułom stwierdzaqm, że mam chyba insulinooporonosc - choc badań nie robiłam. Proszę doradz co robic, bo nie chce ciagle brac euthyroxu.
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Grudzień 2016 - 11:32
Piszesz do mnie ale na skrzynkę z której dostałaś wycenę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 15:19
A czy mogłaby Pani wstawić przepis na sernik z 12 jajek i ten z masą makową, o których pisze Pani na wstępie?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 16:25
Malgosiu przepis jest fantastyczny,wkrotce wyprobuje,w pracy kilka razy zagladalam na strone zeby sie napatrzec na to cudo?!Milego weekendu!
Dorota
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 17:08
Prosze o rade- Biore antybiotyki dosyc silne przez dlugi okres czasu. Czy ja musze zrezygnowac z kawy i herbat owocowych zyby nie dopuscic do rozwiniecia grzybicy? Pije 1 kubek kawy dziennie i 2-3 kubki herbaty.
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 19:31
Musisz cały czas zażywać probiotyki, jeść dużo źródeł błonnika i kiszonek. Wyeliminuj nabiał oprócz jogurtów naturalnych.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 17:28
A czy mozna spodziewac sie przepisu na ten klasyczny, wiedenski sernik?:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 17:40
Gosiu karmiąc piersią można jeść miód?bo gdzieś czytałam ze niewskazane bo chodzi o ryzyko zakażenia jadem kiełbasianym?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 19:26
Można, nie obawiaj się.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 17:43
Małgosiu czy zażywasz jeszcze wit.K bo gdzies wyczytalam w któryms komentarzu z 2015 r. ze tak?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 19:27
Nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 18:55
Gosiu czym najczęściej smarujecie u Ciebie w domku naleśniki? :)
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Grudzień 2016 - 19:25
To zależy z jakiej okazji. Lubimy farsz z fetą i szpinakiem, lubimy z konfiturą, z serem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2016 - 20:16
Przepraszam że nie na temat ale czy wg Pani makrela jest zdrowa? Warto robić np.paste z makreli wędzonej z jajkiem i ogorkiem kiszonym??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 6:05
Goiu chciałabym na świeta zrobić twoje paszteciki tylko chcem je nadziać masa makowa.to w takim wypadku ciasto musze posłodzić?
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Grudzień 2016 - 11:23
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 9:08
Małgosiu jestem na Twojej diecie już 23 dzień. W pierwszym tygodniu waga spadła o 1 kg w drugim 1,5 a w trzecim ani grama :( Czy coś jest nie tak ? Powinnam więcej ćwiczyć ?
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Grudzień 2016 - 11:31
We wszelkich kwestiach dotyczących diet indywidualnych piszemy na skrzynkę która do tego służy. Nie tutaj bo ja nie wiem o kogo chodzi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 9:10
Gosiu czy jak kiedys zamówiłam diete ale jej nie zrealizowałam to mam czekac od nowa czy wysłac ten sam formularz ? - zmieniło się pare danych
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Grudzień 2016 - 11:28
Wyślij formularz jeszcze raz ale na skrzynkę z której otrzymałaś wycenę. Nie na diety@
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 13:00
wysłałam dzisiaj z rana - dziękuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 9:19
Gosiu w lidlu bedzie urzadzenie wielofunkc.do gotowania,pieczenia itp.w fobrej cenie czy polecasz?
Odpowiedz
Natalia LaskaDodano:  3 Grudzień 2016 - 9:47
Ja tak calkiem nie na temat. Mogłaby Pani coś podpowiedzieć, co podawać dwulatkowi po poparzeniu uda? Chodzi mi o wzmocnienie,regenerację naskórka itp. Jakieś konkretne witaminy? Dziękuję za odpowiedź
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Grudzień 2016 - 11:26
To już pytanie do dermatologa. Dzieciątko jest malutkie więc tu trzeba z rozwagą i delikatnie.
Natalia LaskaDodano:  3 Grudzień 2016 - 19:44
Dermatolog jest i maści oraz inne tego typu preparaty zostały podane,jednak chodzi mi o wzmocnienie ogólne organizmu. Co można podawać? Jakieś witaminy,oleje itp?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 12:09
Małgosiu, mam pytanie dotyczące soków z wyciskarki. Jak liczyć ich kaloryczność? Raczej to nie będzie suma kaloryczności zużytych na nie owoców i warzyw, bo trochę odpadów zostaje. Zwykle piję 2xdziennie szklankę soku z 2 marchewek, jabłka, 1/2 cytryny i laski selera naciowego. Tak mniej więcej ile to może być kcal?
I drugie pytanie: czy wykorzystujecie pulpę z wyciskarki? Serce mi się kraje, jak widzę, ile marchwi ląduje w koszu...
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2016 - 0:15
Ja pulpę wykorzystuję do ciasteczek owsianych zamiast banana.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 22:53
Podziwiam Cie za te ciasta. Czy Ty je tez jesz? To ma tyle kalori. Ja nie pieke i nie kupuje zadnych slodyczy bo jak mam to nie potrafie skonczyc na jednym kawalku. Maz nie je, dziecko tylko jedno cos skubnie, drugie nie sprobuje nawet.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 23:26
Cześć Gosiu! Mam pytanie bolą mnie bardzo oczy swędzą szczypią a nie jest to żadna gradówka ani jęczmień co to może być? Proszę szybko odpisz wzrok mam coraz gorszy a okulista dopiero w lutym.
Qchenne InspiracjeDodano:  4 Grudzień 2016 - 17:17
Nie umiem Ci odpowiedzieć. Ja bym na Twoim miejscu nie czekała do lutego tylko poszła jak najszybciej prywatnie skoro czujesz ze wzrok Ci się pogarsza.
AnonimowyDodano:  4 Grudzień 2016 - 20:39
Ja bym sprawdzila czy to nie nużence
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ