Skwalen z amarantusa ! Detoks absolutny !
Img

Cisza na temat właściwości prozdrowotnych amarantusa jest dla mnie zastanawiająca. Dobrze znany jest osobom na diecie wegańskiej, może wegetarianom, ale szerszej publiczności wcale.
A szkoda bo to gwiazda absolutna, która swoim blaskiem powinna wręcz oślepiać.

Amarantus to bez wątpienia zboże XXI wieku. Jest źródłem pełnowartościowego białka co oznacza, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.

Aminokwasy to takie koraliki z których zbudowane są białka w naszym organizmie. Dzielimy je na endogenne, czyli takie, które nasz organizm wytwarza sam, oraz egzogenne
(8 aminokwasów), czyli takie które musimy dostarczyć z pożywieniem.
Komplet aminokwasów mają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, rośliny tylko dwie – amarantus i komosa ryżowa (Quinoa).
Koraliki w łańcuchu stale się odnawiają.
Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo żadnego z nich nie może zabraknąć , dlatego pełnowartościowe białko jest tak ważne.

Amarantus powinien stanowić podstawę żywienia wegetarian i wegan ponieważ zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak, oraz łatwo przyswajalny wapń i magnez.
Dla wszystkich istotna jest także bogata zawartość błonnika, potasu, witaminy D, witamin z grupy B oraz antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami i starzeniem się skóry, czyli witamin A, C i E.

Ale to nie wszystko !
Co czyni amarantusa hitem absolutnym ?
Co czyni go wyjątkowym ?
Tym czymś jest SKWALEN !!!

Skwalen to wielonienasycony węglowodór, który w połączeniu z wodą może produkować tlen.
Został odkryty w 1906 roku przez japońskich naukowców, podczas badań nad rekinami. Stąd jego nazwa, pochodząca od łacińskiej nazwy rekina Squalus.
U rekinów skwalen znajduje się w wątrobie i umożliwia rybom życie w głębinach, gdzie woda zawiera bardzo mało tlenu.
U ludzi skwalen znajduje się w komórkach skóry i tętnic doprowadzających tlen do mózgu .

Jaka jest rola skwalenu w organizmie ?

Skwalen działa jak odtrutka i jest podawany w procesie oczyszczania w wyniku nadużywania leków.
Potrafi wiązać i blokować pestycydy, dioksyny, ksenobiotyki i inne trucizny przenikające do naszego organizmu w wyniku skażenia środowiska.
Trucizny rozpuszczone w skwalenie są usuwane z organizmu podczas wypróżniania.

Z pokarmu przyswajamy 60-85 % skwalenu. Za minimalną dawkę dzienną uznaje się 11 mg.
Dawki między 2000 a 5000 mg dziennie uważa się za lecznicze w zwalczaniu nowotwórów, natomiast od 500 mg za regulujące poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Skwalen zwiększa ilość cholesterolu frakcji HDL (dobry) zmniejszając przy tym poziom cholesterolu frakcji LDL (zły).
Redukcja poziomu cholesterolu wiąże się ze wzrostem wydalania cholesterolu po spożyciu pokarmu bogatego w skwalen.

Ilość skwalenu w amarantusie:
  • olej z amarantusa – 6300 mg/100 g
  • nasiona amarantusa -590 mg/100 g

Skwalen znajduje się także w oliwie z oliwek w ilości 685,5 mg/100 g

Amarantus nie jest zbożem powszechnie używanym. Stosują go raczej entuzjaści zdrowego odżywiania, nazywani często fanatykami. Ludźmi którzy mówiąc z przymrużeniem oka, nie jedzą jak normalni ludzie, czyli schabowego z ziemniakami, a wydziwiają ze składnikami z „końca świata”.
Pisząc ten artykuł zrobiłam mały rekonesans wśród znajomych i niektórzy w ogóle nie wiedzieli, że coś takiego istnieje.
Pora to zmienić bo znane nam są różne detoksykujące kuracje, nawet te drogie z apteki, a nie wiemy o tym, że dosypując amarantusa do posiłków np. kasz, sałatek, samodzielnie pieczonego chleba, ciast czy koktajli mamy detoks w pigułce. Systematyczne oczyszczanie.
Skwalen to substancja, która powinna zrewolucjonizować rynek i dziwię się, że jeszcze nie jest o nim głośno. W dzisiejszych czasach, gdzie dookoła pełno pestycydów i przeróżnej chemii, którą chcąc nie chcąc w jakimś tam stopniu spożywamy, skwalen powinien być powszechnie stosowany i bardzo popularny.
Amarantus jest dostępny w postaci ziarenek, mąki, płatków, czy tzw. poppingu czyli prażonych na suchej patelni ziaren.
Genialnym źródłem skwalenu jest też olej z amarantusa, ale jeszcze nie miałam przyjemności go spotkać.

150 komentarzy

AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 8:48
gdzie go można kupic ? w każdym sklepie spozywczym, czy moze apteka?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 8:52
w sklepie, przypuszczam że w każdym większym supermarkecie,
ja kupuję w Top Markecie ale u mnie jest taki duży z działem zdrowa żywność a wiem że nie we wszystkich top marketach jest taki dział
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 8:58
Ja widziałam ostatnio amarantus w rossmanie. Przy najbliższej okazji zakupię. Pozdrawiam
hurraganDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:01
W rossmannie!
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:06
amarantus ekspandowany jest w netto :)
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:29
W Rossmannie, Auchanie, Inter Marche, Kauflandzie. Jest już powszechny. Oprócz produktów wymienionych w poście jest jeszcze amarantus ekspandrowany (przypomina smakiem i wyglądem ryż preparowany) ale nie mam pojęcia czy zachowuje swoje cenne składniki wtedy...
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 13:45
w zwykłych peesesach też można spotkać :)
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 14:38
Piotr i Paweł szukaj w dziale BIO albo EKOLOGICZNYM
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2016 - 11:11
amarantus ekspandowany jest w carefourze i cenę ma taka ja na promocji w rossmanie
AnonimowyDodano:  11 Luty 2016 - 1:39
Olej z amarantusa kosztuje około 40 zł 100g Samo ziarno z amarantusa nie jest zbyt smaczne więc jadam je z płatkami owsianymi co zwiększa lepszą wchłanialność. Albo tez używam go z zupą warzywną. Mąkę z amarantusa używam do naleśników z mąką przenną pó na pół. Polecam po prostu jeść amarantus. A olejek z amarantusa używam do twarzy i pod oczy:-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 8:48
słyszeć to słyszałam o tym zbożu, ale nie mam pojęcia jak go można jeść tzn. jak przyrządzić . Jakbyś miała Małgosiu jakiś fajny przepis fajnie by było gdybyś się podzieliła z nami :D
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 8:53
w tej chwili jest na blogu mus z soczewicy i amarantusa z kurkami ale będę stopniowo dorzucać nowe z amarantusem
AnonimowyDodano:  16 Maj 2015 - 9:19
Polecam ciekawa ksiazke Amarantus smacznie i zdrowo (bezglutenowe przepisy kulinarne) Grazyna Koninska i Waldemar Sadowski. Rewelacyjna, kosztuje okolo 10 zl i zawiera wiele ciekawych dan (chleby, nalesniki, pasztety, ciasta, batoniki, muffinki)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 8:53
Czy ziarna amarantusa są gotowe do spożycia? Czy trzeba je np. najpierw ugotować?
-natalia
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 8:59
ziarna trzeba ugotować lub podprażyć na suchej patelni (tak robi się popping) - wtedy jest gotowy do spożycia bez gotowania
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 8:55
Amarantus ekspandowany jest równie wartościowy?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 8:59
tak
Odpowiedz
AmandaDodano:  8 Lipiec 2014 - 8:57
Znam amarantus, ale powiem szczerze, że nie mam pojęcia co i jak z niego można przygotować, dlatego zawsze bałam się kupić :).
Odpowiedz
BasieńkaDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:00
pozostaje nam tylko czekać, aż wyczarujesz jakieś pyszności z amarantusem ;)
Odpowiedz
Beata OstrowskaDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:02
Małgosiu, jako wielbicielka Twoich koktajli, bardzo proszę o jakiś przepis na koktajl z tym cudem ;)
Odpowiedz
Nati EmDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:06
a co z poppingiem z amarantusa? czy tez jest tak samo wartosciowy ? uwielbiam go z owocami :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:08
czy płatki amarantusowe są również wartosciowe, kupowałam je mojemu najmłodszemu synkowi jako urozmaicenie kaszek
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:15
jak najbardziej
AnonimowyDodano:  10 Lipiec 2014 - 14:14
dziękuję
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 12:48
czy takie płatki można spożywać od razu? Dosypując do jogurtu bądź innych potraw?
Odpowiedz
JustinaCreateDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:11
też mi się obiło o uszy, jednak nie mam na niego koncepcji. Prosty przepis by się przydał, najlepiej do zrobienia w krótkim czasie:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:15
spożywam go codziennie rano jako dodatek do owsianki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:17
A czy Amarantus można jesc powiedzmy zamiast kaszy do obiadu z warzywami ?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:31
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:22
Małgosiu czy amarantus można stosować w diecie bezglutenowej?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:31
TAK ! Amarantus jest bezglutenowy
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:35
jak najbardziej, to jest produkt bezglutenowy.
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 10:58
Mnie to zawsze dziwi, że osoby które stosują dietę bezglutenowa mają bardzo niewielkie pojęcie, które produkty sa bezglutenowe :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:33
w piekarni Oskroba sprzedają bułki z aramantusem, czyli pewnie do chlebka też można go dodać, ale czy wcześniej też należy go przegotować czy od razu dodać do masy?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:54
ja dodaję od razu do masy
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 18:44
bardzo często piekę chleb z mąki amarantusa
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 22:34
Podaj proszę przepis :) Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:33
Czy amarantus poddany obróbce termicznej dalej zachowuje swoje zdrowe właściwości i nie traci składnikow odżywczych i witamin?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:54
straty są jedynie na witaminie C
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 10:34
Rozumiem. Czy w takim razie można spożywać amarantus na surowo? Jeśli nie można, to jaka obróbka cieplna jest najkorzystniejsza dla amarantusa, aby zmniejszyć do minimum straty wit. C?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 12:27
na surowo się nie da bo amarantus to zboże,
i płatki i popping są po obróbce
strat witaminy C nie unikniesz ale akurat witamina C nie jest w amarantusie najważniejsza
wypij sobie koktajl z pietruszki i już uzupełnisz 100 % zapotrzebowanie na wit. C
Odpowiedz
BogusiaMDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:39
W formie ziarenek jeszcze nie widziałam, jedynie poppingu i taki dodaję czasami do spożywanego mussli, czy posypuję pieczywo z twarogiem i dżemem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 9:53
I jak Cię nie kochać Małgosiu !!! :) Świetny post.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 10:08
Małgosiu a jako dodatek do pieczonego chleba trzeba podprażać wcześniej ziarna?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 12:24
ja nie podprażam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 10:18
Bardzo cenne informacje! Czy powstawnie w przyszlosci post o przykladowym detoksie, czy wystarczy wprowadzic to cudo do codziennego jadlospisu i "po sprawie"? :-)
Malgosiu-jak to dlaczego nie jest to powszechne? Przeciez koncerny farmaceutyczne noe zarabialyb na nas, gdybysmy byli zbyt zdrowi, smutne to, ale pawdziwe :-
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 12:30
Wystarczy jeść zdrowo na co dzień + skwalen i żadne detoksy nie są nam potrzebne.
Takie jest moje zdanie.
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 13:05
W 100% się zgadzam z Tobą Małgosiu :) Detoks ma byc na codzień poprzez prawidłowe zdrowe odzywianie, a nie "akcja detoks" na tydzień-dwa a potem jemy śmieci, bo "znowu sobie zrobię detos" :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 10:48
Ja trochę w innym temacie.. Małgosiu kiedy planujesz drozdzowki z jagodami? Juz nie mogę się ich doczekać :) pozdrawiam,Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 11:10
ziarenka w Auchanie:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 11:58
a jaka jest zalecana dawka w ciagu dnia aby oczyszczał? Małgosiu, możesz napisać do czego dodajesz ziarna amarantusa-surowe oraz popping? dziękuję
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 12:23
pisałam w poście
do kasz, chleba, owsianki,
też do leczo i koktajli
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 12:27
a czy do chleba gotujesz tak samo jak kaszę gryczaną?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 13:14
A czy mozna dodac na surowo do granoli z Twojego Gosiu przepisu I dac do pikarnika z platkami miodem itd?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 13:15
za krótki czas pieczenia,
do granoli popping lub płatki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 13:28
Małgosiu Droga!Mam pytanie dotyczące mąk-chcę upiec parę słodkości z Twojego działu, ale nie mogę dostać tych różnych rodzajów mąk- orkiszowa, graham razowa i pełnoziarnista. Pszennej pełnoziarnistej nie widziałam w ogóle, a może trzeba połączyć zwykłą pszenną i np żytnią i będzie pełnoziarnista? Używasz jeszcze do któregoś tam wypieku żytniej, ale to nie żytnia żurkowa? bo żurkową widziałam. Widziałam też owsianą- to do Twoich muffinek albo ciasta musli można ją dodać? Gosiu, a czy mogłabyś napisać ile gramów ma szklanka każdej z tych mąk? ja wiem że to może być denerwujące ale proszę Cię bo nie mam wagi. Twoja wierna czytelniczka. :*
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 15:53
pszenną pełnoziarnistą robi lubella,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 13:38
Malgosiu a czy to cudo mozna "przedawkowac" ? Tzn. jesli rano dodam do owsianki, zjem Twoje danie z kurkami, dodam do koktajlu to bedzie za duzo? Jaka olosc proponowalabys dodawac do koktajlu badz owsianki?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 15:46
nie przedawkujesz :) musiałabyś wiadro zjeść
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 13:39
Ja popping dsypuje do musli, do pieczenia chleba i do dukanowych buleczek z mikrofalowki :) (jem zdrowo, nigdy na dukanie nie bylam ale kiedys zrobilam buleczke z teg przepisu i czasami jak mam ochte to sobie taka sprawiam :D )

Malgosiu kiedy bedzie post na temat weglowodanow (owocow), jak to z tym wlasciwie jest?
Zagladam na bloga codziennie i czekam z niecierpliwscia na ten wpis :)
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 15:51
będzie jeszcze w lipcu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 13:40
Jeszcze jedno- a do Twojego biszkoptu trzeba dodać mąkę krupczatkę, nie tortową? i czy jak znajdę tylko tą pszenną pełnoziarnistą to mogę ją dodawać zamiast np graham czy razowej-jeśli są w przepisach, jeśli tych mąk nie znajdę? iproszę napisz to przeliczenie na szklanki
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 19:31
sprawdź sobie na ilewazy.pl - tam masz rozpisane nawet na lyżki.
Odpowiedz
UnknownDodano:  8 Lipiec 2014 - 13:40
Gosiu. Ostatnio dużo mówi się o braku wit. D jak duże ma znaczenie dla naszego organizmu (bardzo często osoby walczące z nowotworem mają bardzo niski poziom tej witaminy). Podaż tej witaminy z jedzenia jest znikoma - organizm sam ja produkuje pod wpływem promieni słonecznych. Czy wiadomo Ci coś jak uzupełniać braki wit.D?
Dziękuję i pozdrawiam
Magda
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 15:50
Witamina D jest bardzo ważna dla kości. Brak będzie powodował odwapnienie.
Witamina D jest dobrze przyswajalna z nabiału i mięsa. No i z amarantusa :)
Suplementować powinny wszystkie starsze osoby oraz takie u których są początki osteoporozy.
Witamina D wytwarza się w skórze pod wpływem promieni UV ale tylko wtedy jeśli nie jesteśmy posmarowani kremem z filtrem, niestety.
Odpowiedz
Magdalena JaworskaDodano:  8 Lipiec 2014 - 13:59
Amarantus czyli szarłat,dawniej dla chrześcijan symbolizował pogaństwo, gdyż przez pogan właśnie był uprawiany, może dlatego nawet dziś nie wiele o nim słyszymy, potęga Kościoła Katolickiego potrafi wszystko.
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 15:44
A wzięło się to stąd że 5000 lat temu Indianie do wypieku chleba z amarantusa w czasie wojny dodawali krew jeńców - dla męstwa ( w czasie pokoju dodawali miód).
I w czasach podbojów kolonialnych hiszpańscy zakonnicy nazwali amarantus diabelskim zielem. Zniszczyli go praktycznie całkowicie, bo był dla nich symbolem pogaństwa. Uprawy zakazano wszędzie, gdzie obowiązywała religia chrześcijańska.
I co ciekawe kilka wieków po konkwistadorach amarantusa odkrył na nowo mnich.

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 14:37
jaka według Ciebie jest najlepsza jego postać? Ja w PIOTRZE I PAWLE kupowałam i wcinałam (nie znając jego właściwości) Amarantus ekspandowany - https://www.e-piotripawel.pl/zakupypoznan/towar/amarantus-ekspandowany/237704 - nie wiem czy to cos podobnego? czy tylko mi się wydaje ? :) a jeżeli chodzi o inne jego formy np. ziarna to jak się to przygotowuje?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 15:46
ziarno się po prostu gotuje,
ja kupuję najczęściej właśnie ziarno
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 19:33
Ja uważam, że ziarno jest najlepszym wyborem, bo jest najmniej przetworzone.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 15:12
polecam szybkie ciasteczka z amarantusem: rozbełtać jajko, dodać amarantus i różne słodkie dodatki, na przykład rodzynki, suszoną żurawinę czy orzechy, wymieszać wszystko, zrobić kleksy na blasze i do piekarnika ;) polecam, lubi je nawet mój mega wybredny brat ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 16:06
Gosiu pisałam do Ciebie kilka dni temu na fb ale domyślam się, że masz sporo wiadomości a mało czasu więc pytam tutaj :) Chodzi mi o ruch, czy godzinny spacer mozna zaliczyć jako "ćwiczenie". Mam sporą nadwagę i ciężko mi wykonywać ćwiczenia typowo cardio, np Chodakowska czy Mel B a mając małe dziecko nie mam czasu niestety na rower. Codziennie chodzę ok 1-1,5 godz z wózkiem. Czy to wystarczy?

Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 22:11
spacery jak najbardziej poza tym przy sporej nadwadze wręcz powinno się zaczynać do spacerów żeby nie obciążać stawów
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 16:12
A czy quinoa tez zawiera skwalen?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 17:13
z tego co wiem to nie
Odpowiedz
justa adamsjaDodano:  8 Lipiec 2014 - 16:30
Gosiu super post:-)!!! Czekam na post na temat weglowodanow jak to z nimi jest??? I jeszvze pytanko czy amarantus/komose nalezy zsliczac do bialek czy weglowodanow? I podobnie z soja czy ciecirzyca poniewax robie z nivh humus tylko nie wiem ile moge tego jescc?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 22:10
do węglowodanów bo ma ich więcej niż białka
pasty ze strączków to też węglowodany

ale obydwa i strączki i amarantus to dobre źródło białka
justa adamsjaDodano:  9 Lipiec 2014 - 7:50
Dziekuje jestes niesamowita:-)ale to czy nie zadurzo weglowodanow jezeli taki humus jem z platkiem ryz lub chlebkiem bezszennym?i czy do owsianek z platkow ama czy komosy dodawac serek wiejski zebybylo jakies bialko czy juz bez niego bo racxej nie powinno laczyvc sie bialej z weglow?Gosiu co o t ym myslisz?chce schudnac ze 2 kg ale nie wiem jak komponowac posilki bo generalnie powinnam zrezygnowac z nabialu krowiego i miesa zgodnie z moja grupa krwi to co jesc zeby bylo ok Prosze pomoz
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2014 - 8:44
spokojnie, nie bój się tych węglowodanów i nie ma czegoś takiego jak nie łączenie białek z węglowodanami - dieta niełączenia nie ma żadnych medycznych uzasadnień, jedynym uzasadnieniem jest nietolerancja ale to już są indywidualne przypadki,
enzymy trawienne są tak silne że strawią i białko i węglowodany w jednym posiłku ;)
i znów ta dieta zgodna z grupą krwi ;) - na którą też nie ma medycznych uzasadnień
porzuć te dziwaczne diety, już wiele razy o tym pisałam i zacznij jeść normalnie,
piszesz że zgodnie z Twoją grupą krwi powinnaś zrezygnować z nabiału ?
i piszesz to bo wyczytałaś w książce nie robiąc badań czy masz nietolerancję laktozy lub kazeiny ?
oddaj te książki na makulaturę bo mieszają Ci w głowie ;)
justa adamsjaDodano:  10 Lipiec 2014 - 7:46
Dziekuje Ci i jak tu Cie nie uwielbiac.:-)zmieniasz nie tylko zywienie ale i psychiczne podejscie do zdrowego zywienia :-):-):-)!!choziaz z tym u mnie ciezko juz chyba mam swira na tym punkcie ale bede pracowac nad soba ale pewnie jeszcze bede Cie pytac o rozne rzeczy.mam nadzieje ze wytrzymasz:-)Jeszcze na koniec co powinnam i jak jesc zeby troche schudnac.......?
ZuzaDodano:  22 Lipiec 2014 - 11:22
Dziewczyno, cały blog jest na ten temat...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 17:37
W Niemczech 100 ml oleju z amarantusa tłoczonego na zimno kosztuje około 25 euro :O
Odpowiedz
Aneta MarcolDodano:  8 Lipiec 2014 - 17:56
Bardzo ciekawy wpis. W sumie często spotykam na półkach sklepowych amarantus w postaci poppingu czy też ziaren. Muszę się w końcu przełamać i go spróbować. To samo tyczy się quinoa'i (?). Tym razem koniecznie, ponieważ poznałam kolejne jego zbawienne właściwości.
Pozdrawiam! :)
Odpowiedz
Stylowo i ZdrowoDodano:  8 Lipiec 2014 - 21:30
Amarantus, bardzo smaczny, ale cena nie zachęca :(
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 22:03
20 zł za kilogram - dosypując do potraw starczy na miesiąc
AnonimowyDodano:  9 Lipiec 2014 - 7:18
Ja kupuję 1kg amarantusa z Bio Planet za 13,80zł :) - w sklepie internetowym.
Natalka HołdyńskaDodano:  13 Sierpień 2014 - 14:59
o kurde, a dzis w koncu znalazlam po dluzszym czasie poszukiwan amarantus ekspandowany w nowo otworzonym rossmanie i zaplacilam 8,99 z1 120g. masakra jakas!!! a byl eszcze z dodatkiem melasy za 16,99. jakis szok ale i tak kupilam :) powiedz Małgosiu, ile mniej wiecej amarantusa spozywac dziennie zeby cos zadzialalo jesli chodzi o detoks? z gory dziekuje :)
Qchenne InspiracjeDodano:  13 Sierpień 2014 - 15:08
jeśli 2-3 razy w tygodniu zjesz 2-3 łyżki będzie ok.
Natalka HołdyńskaDodano:  13 Sierpień 2014 - 21:41
dzieki Małgosiu :) myslalam ze moze trzeba jesc codziennie :) super jest Twoj blog, przepisy swietne i smaczne, duzo porad i fachowej wiedzy. dzieki :)
Natalka HołdyńskaDodano:  13 Sierpień 2014 - 22:00
Małgosiu, zapomnialam o czyms. te 2-3 lyzki amarantusa nasionek czy ekspandowanego, ktory akurat mam, to ma znaczenie ktory zjem? obydwa rodzaje maja tyle samo skwalenu w te samej porcji? bo juuz dowiedzialam sie ze np lyzka nasion amarantusa ma ok 50 kcal a lyzka ekspandowanego ma ok 15 kcal. roznica jest w kaloriach, a w skladzie i zawartosci mineralow?
Qchenne InspiracjeDodano:  13 Sierpień 2014 - 23:00
wartości będą zbliżone, nie ma co liczyć z dużą dokładnością
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 23:03
Gosiu, jakie produkty jeszcze zewieraja ten dobroczynny skwalen? ; ) pozdr.
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2014 - 23:28
znaczne ilości tak jak napisałam : amarantus, olej z amarantusa, oliwa z oliwek i jeszcze owoce morza,
inne produkty mają go śladowe ilości
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2014 - 23:29
thank you very much . . .
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Lipiec 2014 - 8:48
Czyli komponujac posilek amarantusem zastepujemy wegle czyli kasze, ryze, ziemniaki itp. i bialka w postaci miesa czy np. fety juz tez nie dajemy ? Amarantus + gora warzyw, tak? A np. dodajac go do kaktajlu rezygnowac z otrebow?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2014 - 9:27
Nie zastępuję nim kasz a dodaję go do kasz, ryżu, koktajli etc. Napisałam w poście.
Nie wyliczaj tak że fety już do dodasz bo białko masz w amarantusie. Nie da się żyć z kalkulatorem w ręki i wyliczać tu 3 gramy jest tego białka to tam już nie dodam. Życie traci wtedy smak i jedzenie stanie się męką. Luz !!!!
Dosyp amarantusa do kaszy, dodaj do tego warzywa i posyp fetą. I masz posiłek. Doskonale zbilansowany.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Lipiec 2014 - 11:59
Gosiu, a ile dodawać tego amarantusa (aktualnie mam popping, ale planuję kupić w normalnej postaci) do owsianki czy jaglanki? Pisałaś ostatnio komuś na fb o tym, żeby dodać go trochę do bobu, a akurat lubię bób i często gotuję, ale nie mogę znaleźć info, ile do dodać (bo to chyba nie był Twój fb).
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2014 - 15:37
ja dodaję jedną, dwie łyżki
Odpowiedz
BibinkaDodano:  9 Lipiec 2014 - 14:51
Uwielbiam amarantus z kakao, miodem i wiórkami kokosowymi, jakoś najbardziej mi podchodzi tak na słodko :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Lipiec 2014 - 15:04
Małgosiu, a jak podprażasz to ziarno? Bo ja spróbowałam i część wystrzeliło mi na biało jak popcorn, ale zdecydowana większość się po prostu spaliła...
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2014 - 15:35
popping ma taki być, jak popcorn
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Lipiec 2014 - 19:08
tak się domyśliłam, ale jak to zrobić aby wszystko się tak ładnie uprażyło?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2014 - 21:55
nie prażyłam sama nigdy ale przypuszczam że trzeba delikatnie podgrzewać
AnonimowyDodano:  16 Kwiecień 2015 - 23:53
ziarna trzeba wrzucic na bardzo, bardzo dobrze rozgrzaną patelnię/garnek i mieszać cały czas najlepiej drewniana łyżką. Ziarenka są bardzo ruchliwe :-)
Iwona
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Lipiec 2014 - 22:25
Czy osoba zdrowo się odżywiająca musi stosować detoks? Ania G
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2014 - 22:29
Nie jesteśmy w 100 % czyści. Wdychamy przecież powietrze a tam są ksenobiotyki, żywność też zawiera różne dodatki, stosujemy czasem leki etc.
justa adamsjaDodano:  10 Lipiec 2014 - 7:49
Gosiu a jaki detoks polecasz
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2014 - 8:53
no przecież napisałam post na ten temat ;)
właśnie ten pod którym jest Twój komentarza ;)
justa adamsjaDodano:  10 Lipiec 2014 - 16:36
Gosiu przepraszam zakrecona jestem.:-):-):-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Lipiec 2014 - 22:46
a ja jeszcze chciałam dopytać o chleb z amarantusem bo jutro zamierzam upiec nastawiłam właśnie zaczyn, gdybym chciała dodać ten amarantus w postaci ziarna to co mam z nim wcześniej zrobić?? i ile go dodać ??
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2014 - 8:55
ja dodaję cała ziarnka bez gotowania (chleb piecze się przecież godzinę)
i na dwa chleby tak jak wychodzi z przepisu sypię pół szklanki
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2014 - 9:30
a do owsianki dodajesz całe ziarna też bo niby ok 20 minut powinny się gotować czy wystarczy tak jak i płatki owsiane. I jeszcze w kwestii chlebka te pół szklanki to dodatkowo do ilości dodatków słonecznika, otrębów, siemienia i płatków czy zamiast któregoś z tych składników?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2014 - 11:30
do owsianki dodaję płatki z amarantusa
do chleba dodatkowo
Odpowiedz
Agnieszka SportyDodano:  10 Lipiec 2014 - 8:01
do tej pory słyszałam tylko o tym zbożu od znajomych wegan, ale sama jakoś nia miałam na nie pomysłu. Chyba czas to zmienić ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Lipiec 2014 - 8:20
A ja Małgosiu z innej beczki. W sobotę mam gości i planuję m.in. Twoje roladki z pietruszkowym pesto. Ale nie chcę stać przy "garach" tylko zrobić mięsko w piekarniku (bez sosu). I moje pytania brzmią. W jakiej temp. piec i jak długo? I czy przykryć naczynie np. folią aluminiową czy nie przykrywać? Przepraszam za tak durne pytania ale nie chcę panikować jak goście przyjdą i coś nie wyjdzie.
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2014 - 8:58
najlepiej włóż je do rękawa do pieczenia, wlej tak pół szklanki wody do środka i piecz 20 -30 minut
AnonimowyDodano:  10 Lipiec 2014 - 10:29
Jejku nie pomyślałam o rękawie. Dziękuję Ci serdecznie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Lipiec 2014 - 21:55
Gosiu to niesamowite, że amarantus ma aż tyle białka. Zastanawiam się jak się jego ilość i jakość do białka z żółtka jaja kurzego albo wołowiny? Jak można to porównać?
Qchenne InspiracjeDodano:  13 Lipiec 2014 - 22:23
muszę to podliczyć ilościowo w wolnej chwili
AnonimowyDodano:  14 Lipiec 2014 - 14:41
Będę wdzięczna - ale bez pośpiechu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2014 - 16:09
Gosiu mam pytanie , kupiłam ostatnio w rossmanie amarantus ekspandowany bo innego nie dostrzegłam i nie wiem czy gotujemy czy taki spożywać.pozdrawiam Ania
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2014 - 17:40
amarantusa ekspandowanego ie gotujesz, jesz jako dodatek do potraw np. musli, kaszek etc.
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2014 - 19:34
dziękuję za odpowiedź, jesteś WIELKA za to co robisz :)
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2014 - 20:34
a czy ekspandowany to to samo co popping?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2014 - 22:21
tak
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ