Słodko pikantny krem z dyni i karmelizowanego jabłka

Może nie być słońca. Mogą być chmury, może być siwo, buro i deszczowo. Jak widzę tę zupę, to oczy od razu mi się śmieją. Sycąca, delikatna, kremowa, słodko – pikantna. Uwielbiam ten smak. 
Połączenie karmelizowanego w miodzie jabłka, z dynią, gałką muszkatołową i imbirem, to dla dyni jedno z połączeń idealnych. Lubimy tę zupę wszyscy. I my z mężem i nasze dzieci.
Zdradzę Wam sekret 😉 Najlepiej smakuje jak wystygnie i postoi do dnia kolejnego. Odgrzewana jeszcze bardziej zyskuje.
Koniecznie wypróbujcie w ten weekend.
Zupka jest wegetariańska.

Kaloryczność:
Porcja (ok. 400 ml zupy) ma ok. 250 kcal (bez grzanek)

Składniki na porcję dla 4 osób:

  • łyżka klarowanego masła
  • 4 jabłka – najlepiej ligol lub champion
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy z pestek dyni
  • 600 gramów dyni piżmowej lub hokkaido
  • jedna cebula
  • 2 ziemniaki
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • sól
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • litr wody

Sposób przygotowania:

  1. Dwa jabłka kroimy w kosteczkę. Szklimy na maśle. Dodajemy miód, podgrzewamy około minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię kładziemy pozostałe dwa jabłka pokrojone w półtalarki. Obsmażamy z obydwu stron aż zmiękną. Posłużą do dekoracji.
  2. Na oleju z pestek dyni rumienimy cebulę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dynię oraz przyprawy. Gałkę muszkatołową, imbir, pieprz i sól. Przesmażamy 1-2 minuty, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę razem z karmelizowanymi jabłkami z miodem pokrojonymi w kosteczkę które odstawiliśmy na bok.
  3. Zupę dekorujemy pozostałymi jabłkami. Można zaserwować z grzanką z pełnoziarnistego chleba. 

57 komentarzy

LenkaDodano:  6 Październik 2017 - 9:16
Uwielbiam Twoje zupy z dyni. Ta będzie w ten weekend. Dynia jest super. Ostatnio robiłam placuszki z dyni. Rewelacja.
Odpowiedz
MonikaDodano:  6 Październik 2017 - 9:36
Czy olej z pestek dyni można zastąpić innym? Poczęstuję kremem gości w sobotę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:30
Tak.
Odpowiedz
AniaDodano:  6 Październik 2017 - 9:39
Małgosiu, czy można zjeść taką zupę na redukcji? Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:30
Tak.
HaniaDodano:  7 Październik 2017 - 9:14
Małgosiu kochana. W swoich odpowiedziach nazywasz nas PACJENTKAMI i tak nas traktujesz. Nie traktujesz jak rozkapryszonych panienek, których jedynym problemem jest obwód w pasie. I za to Ci dziękuję . Dla mnie to dowód na Twój profesjonalizm, poważne traktowanie naszych problemów zdrowotnych no i jednak sympatię do nas (choć czasem pewnie dajemy \"popalić\"). Małgosiu, gdzieś czytałam, że na redukcji zupy-krem odpadają bo maja za wysoki indeks Glikemiczny. Czy to prawda? Dla mnie ważna jest Twoja odpowiedź bo staram się schudnąć a zupy krem uwielbiam. Dziękuję z góry za odpowiedź. Miłego dnia
Odpowiedz
MagdaDodano:  6 Październik 2017 - 9:40
Mam pytanie - czy można dietą wyleczyć nawracające problemy z zatokami? Czy może będzie jakiś wpis na ten temat? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:30
Tak. Mam takich pacjentów. Napiszę o tym.
AsiaDodano:  7 Październik 2017 - 18:12
Ohh to i ja czekam na ten wpis. Wydaje me się, że już nigdy nie odzyskam normalnego węchu i smaku... Jeżeli można cokolwiek zdziałać dietą, to ja się na to pierwsza piszę. I z góry dziękuję! Asia
Odpowiedz
SylwiaDodano:  6 Październik 2017 - 10:38
Czy dla insulinoopornych i z hashi ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:30
Tak.
Odpowiedz
InkaDodano:  6 Październik 2017 - 10:46
Małgosiu Poza tematem pytanie. Czy małemu dziecku można podać rybę wędzoną np. makrelę, pstrąga czy inną .
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:32
Małemu dziecku czyli w jakim wieku?
Inka Dodano:  7 Październik 2017 - 10:48
Półtora rocznemu
Odpowiedz
KasiaDodano:  6 Październik 2017 - 10:51
Witaj Małgosiu, fantastyczny przepis. Właśnie zastanawiałam się co z robić z dynią którą wychodowałam we własnym ogródku. A tu proszę mam przepis :-) Będzie jutro na obiad. A tak na marginesie,czy rocznemu dziecku można podać tę zupę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:32
Roczniakowi pewnie ;)
Odpowiedz
CzytelniczkaDodano:  6 Październik 2017 - 11:27
Pani Małgosiu jestem uczulona na pomidory i od ponad roku ich nie jem. Zaczęłam odczuwać ból w kolanach i strzelanie kości. Czy to może być brak likopenu? Jak go uzupełnić?. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:34
Nie sądzę aby miało to związek z likopenem. Bardziej zbadałabym wapń, magnez, D3.
Odpowiedz
Kasia WDodano:  6 Październik 2017 - 11:46
do zrobienia;-)
Odpowiedz
Kasia WDodano:  6 Październik 2017 - 11:48
na obiad zjem jutro;-) czy na kolacje tez można taką zupkę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:29
Pewnie.
Odpowiedz
EDodano:  6 Październik 2017 - 12:08
Małgosiu, Ty to takie nasze Słonko jesteś :) Cztery ostatnie wpisy opatrzone zdjęciami w słonecznych kolorach. Aż miło popatrzeć (i poczytać oczywiście) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:29
Na zewnątrz taka masakra że trzeba się ratować ;)
Odpowiedz
MartynaDodano:  6 Październik 2017 - 13:42
Gosiu, do spaghetti jaki przecier kupujesz? Czy zawsze robisz sama?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:29
Kupuję passatę. Różnych firm. Nie mam ulubionej. Primo gusto jest dobra.
Odpowiedz
Karolina Dodano:  6 Październik 2017 - 15:11
Małgosiu jestem po 2 ciążach i chciałam zadbać o swoje cialo. Zaczęłam jadac wg twoich jadlospisow ale chce też zacząć chodzić na siłownię i tak się zastanawiam nad kolacjami bo w tych przykładowych jadłospisach na stronach różnych na kolacje najczęściej jest ryba lub kurczak możesz mi coś doradzić?? Faktycznie na kolacje musi być białko?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:33
Zerknij do wpisu o posiłkach przed i po treningu.
Odpowiedz
AniaDodano:  6 Październik 2017 - 16:08
Gosiu czy mleko roślinne mogę mrozić np w plastikowych woreczkach?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 18:54
Tak.
Odpowiedz
alkaDodano:  6 Październik 2017 - 20:24
Gosiu mam do Ciebie pytanie, czy różnią się wrzody od owrzodzenia Miałam dziś gastroskopię i wyszło mi owrzodzenie 4-5mm pokryte włóknikiem. Wizyte u lekarza mam dopiero za miesiąc i zastanawiam się, czym się to różni od wrzodów i jaką dietę mogę stosować do czasu wizyty u lekarza...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:53
To to samo i leczy się tak samo.
Odpowiedz
DominikaDodano:  6 Październik 2017 - 21:19
Czy dłuższy brak miesiączki (powyżej 6 miesięcy) może faktycznie powodować później osteoporozę? Ostatnio spotkałam się z opinią, że zatrzymanie okresu nie ma żadnych negatywnych skutków bo \"kobiety podczas wojny też nie miesiączkowały\". Uważam, że to żaden argument i jakaś straszna głupota...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:51
To nieprawda.
Odpowiedz
GosiaDodano:  7 Październik 2017 - 11:06
Witam Pani Gosiu . Mam problem z kleikiem z siemienia lnianego. Posiadam siemię lniane złociste. Miele na świeżo tuż przed przyrządzeniem. I z tego wcale nie robi się kleik. Jest rzadkie takie jak było. Siemię ma normalną datę ważności do 2019. Coś robię źle?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:54
Może za dużo wody lejesz.
Odpowiedz
Kasia W. :-) :-) :-) :-) :-)Dodano:  7 Październik 2017 - 12:08
Wyglada bosko Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
AniaDodano:  7 Październik 2017 - 13:23
Pyszna! Zrobiłam więcej z założeniem, że będzie jeszcze na następny dzień, a został tylko pusty garnek ;)
Odpowiedz
DominkaDodano:  8 Październik 2017 - 12:54
Witam Pani Małgosiu na początku bardzo gorąco chciałam podziękować za mega ogromną pracę jaką wkłada pani w prowadzeniu bloga .Dzięki pani zmieniłam podejście do swojego odżywiania .Wiem że nie interpretuje pani wyników badań ,ale mam ogromną prośbą nie wiem czy prawidłowo obliczyłam swoją konwersję . Moje wyniki FT3 5,28 pmol/L FT4 15,98pmol/L TSH 1,88 ulU/mL Po moich obliczeniach wyszło mi FT3 46,66 a FT4 39,80 Czy wyniki są ok? .Zrobiłam je po przeczytaniu pani artykułu o tarczycy .Nie zmieniałam jednostek tylko podstawiłam pod wzór.
DominikaDodano:  9 Październik 2017 - 17:36
Witam Nie chce być natrętna ale mogłaby Pani Małgosiu mi odpowiedź to dla mnie bardzo ważne
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 19:24
Pani Domino przecież wie Pani że nie interpretuję wyników w komentarzach.
Odpowiedz
ElviDodano:  8 Październik 2017 - 21:47
Zrobiłam, jest pyszna, ale nie mam gałki muszk. Czym można ją zastąpić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:44
Smaku gałki nie da się odtworzyć inaczej ale jeśli się jej nie ma, można pominąć.
Odpowiedz
EwaDodano:  9 Październik 2017 - 5:27
Malgosiu, lekarz zalecil mi przyjmowac witamine D3 2000 jednostek. Mam w domu jeszcze wit. D3 Solgar 1000 jednostek, czy jak bede brak po 2 kapsulki Solgar na raz bedzie ok? Czy to jakas roznic i musze kupic te D3 2000 jednostek? Z gory dziekuje za rozwianie watpliwosci.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:50
Bez obaw możesz wykorzystać opakowanie z dawkę niższą i brać po prostu dwie tabletki.
Odpowiedz
BasiaDodano:  9 Październik 2017 - 6:47
Malgosiu, jakiej dokladnie rasy masz pieska? jest cudny! Widzialam na instagramie ale nie mam tam konta, zeby zapytac. Chce kupic corce na urodziny pieska i taki bylby idealny! On jest rasowy, prawda? Basia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:43
Mam dwa maltańczyki. Obydwa są z 4 pokoleniowym rodowodem.
Odpowiedz
OliwiaDodano:  9 Październik 2017 - 8:43
Gosiu, właśnie czytam twój art o nieszczelnym jelicie.Mam spore problemy z jelitami gazy,zaparcia,chroniczne zmęczenie bóle głowy,wysypki skórne,swedzenia,infekcje gardła,pochwy,zatok non stop od 4 m-cy i w ostatnim poł roku dostałam alergie na bardzo dużo produktów(mleko,indyk,kurczak,ryby,niektóre warzywa i owoce)Stan zdrowia ciągle mi sie pogarsza i nie wiem co robić bo lekarz zlecił podst badania i stwierdził ze jest ok.,ze to będą prawdopodobnie sprawy nerwicowe a ja naprawdę coraz gorzej się czuje nie pomaga odpoczynek dłuższy sen nie jestem w stanie wykonywać coraz częściej swojej pracy bo porostu opadam sił a praca nie jest ciężka,poprostu moje zmęczenie jest nieadekwatne.Czy myślisz ze mogą to być właśnie sprawy jelitowe?i czy mogę w takim razie twoja dietę przy nieszczelnym jelicie zastosować?jakie badania mogłabym jeszcze wykonać aby znaleźć przyczynę tych dolegliwości?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 10:56
Przede wszystkim musisz stosować dietę eliminacyjną, lekkostrawną.
Odpowiedz
JoannaDodano:  9 Październik 2017 - 17:03
Piszę do Gosi, której nie wychodzi kleik z siemienia złocistego. Gosia, nie wyjdzie. Ja już tyle razy próbowałam i w końcu gdzieś doczytałam, że złociste nie gęstnieje, troszkę się tylko żeluje. Ale właściwości ma te same co brązowe:)
Odpowiedz
Sylwia Dodano:  9 Październik 2017 - 17:40
Zupa wyszła mi kwaśna, co mogłam zrobić nie tak? 😳
Odpowiedz
AndżelikaDodano:  13 Październik 2017 - 15:16
Czy jak dodajesz przyprawy, to ta zupa nie robi się ciemna? Gotuję właśnie i widzę, że taki żółciutki kolor to nie wyjdzie.. pieprz, imbir, gałka są ciemnego koloru i mam takiż wywar...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Październik 2017 - 17:00
To zależy od intensywności koloru dyni. Pamiętaj że im bardziej pomarańczowa, tym smaczniejsza.
AndżelikaDodano:  19 Październik 2017 - 17:30
Zupa wyszła w smaku super, tyle że rzeczywiście mniej intensywnie kolorowa, choć myślę, że to przez ciemne przyprawy :) i następnym razem dam mniej pieprzu, ale zupa rewelacja! Szczególnie te jabłka w miodzie. Dziękuję za przepis!
Odpowiedz
aniawDodano:  15 Październik 2017 - 22:06
Zupa wyszła dość nijaka w smaku. Doprawiłam łyżką octu balsamicznego, dużą ilo9ścia tymianku i skórka pomarańczową i dopiero było dobrze. Sugeruje olej dyniowy użyć do przybrania zupy na talerzu a do podsmażenia cebulki użyć niewielkiej ilości masła czy oliwy, Olej dyniowy (nie oliwa bo ta jest z oliwek) ma ciemny kolor, który psuje barwę zupy a jego specyficzny smak lepszy jest na świeżo. Mozna spokojnie darowac sobie miód. Na gorąco to tylko cukier zupełnie niepotrzebny przy i tak słodkiej dyni. Więcej przypraw, może trochę mleka kokosowego i będzie dobrze.
Odpowiedz
NataliaDodano:  17 Październik 2017 - 11:31
Rozumiem ze jeśli dodam zamiast wody bulion tez bedzie dobrze 😀???
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 16:47
Smak już będzie inny. Płytszy.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ