Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką podana z grzybami w śmietanie, brokułami i pure ziemniaczanym
Img

Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką, podana z grzybami w śmietanie,brokułami i pure ziemniaczanym to danie w sam raz na niedzielny obiad.
Podaję ten przepis dziś, abyście decydując się na to danie na niedzielę, mieli odpowiednio dużo czasu na zakupienie niezbędnych składników.
Pierś kurczaka przyrządzona w podany przeze mnie sposób będzie soczysta i aromatyczna. Sucha pierś kurczaka nie smakuje nikomu dlatego postępujcie według wskazówek.

Składniki dla 2 osób:
* 2 piersi kurczaka ze skórą (najlepiej jest kupić całego kurczaka, mamy wtedy 2 piersi ze skórą, 2 udka które możemy przyrządzić tak samo jak piersi i mamy obiad dla 3-4 osób no i zostaje nam korpus na zupę)
* sklarowane masło do smażenia kurczaka
* sól, pieprz, tymianek,oliwa do natarcia kurczaka,
* ziemniaki
* brokuły
* masło i mleko do pure ziemniaczanego
Składniki na sos:
* 2 garście suszonych leśnych grzybów
* 6 pieczarek
* 200 ml śmietany 18%
* sól, pieprz
* świeży koperek
* 2 łyżki masła
* pół małej cebuli
(jeśli dysponujemy dużą ilością leśnych grzybów możemy nie dodawać  pieczarek)
 Sposób przygotowania:
1. Leśne suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc (woda musi w całości przykryć grzyby)
2. Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz dokładnie nacieramy oliwą. Posypujemy tymiankiem.
3. Smażymy z obu stron na sklarowanym maśle zaczynając od strony skórki (ma być rumiana).
4. W trakcie smażenie polewamy kurczaka masłem.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 165 st. bez termoobiegu. Przekładamy kurczaka  do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
6. Cały czas obserwujemy pierś w piekarniku. Jeśli pod koniec pieczenia zauważymy, że po bokach pierś nie jest ścięta potrzymajmy ją w piekarniku jeszcze 4-5 minut (wszystko zależy od wielkości piersi).
Przygotowujemy sos.
1. Leśne grzyby wyjmujemy z wody w której się moczyły (wody NIE wylewamy !!! ).
Duże kawałki kroimy na mniejsze . Pieczarki kroimy na małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, dodajemy leśne grzyby i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż będą zeszklone.
3. Wlewamy wodę w której moczyły się leśne grzyby i dusimy do miękkości (nie przykrywamy pokrywką).
4. Do śmietany wlewamy 3 łyżki wywaru grzybowego i mieszamy aby zahartować. Jak zredukuje nam się ilość wody w naszym sosie do połowy, wlewamy śmietanę.
5. Jeśli potrzeba doprawiamy do smaku. Całość posypujemy świeżym koperkiem.
 Pure i brokuły:
1. Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.
2. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i 20 ml ciepłego mleka. Intensywnie ugniatamy.

Kaloryczność:
Porcja obiadowa widoczna poniżej ma ok. 450 kcal

37 komentarzy

Galantyna.plDodano:  15 Marzec 2013 - 10:42
Jak dla mnie idealny obiad!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Marzec 2013 - 18:31
Super wygląda i na pewno smakuje :)
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  15 Marzec 2013 - 19:42
Dziękuję, :)
Odpowiedz
W kuchni UliDodano:  16 Marzec 2013 - 12:06
smacznie tu BARDZO!!!! :))
MałgosiaDodano:  16 Marzec 2013 - 12:28
Dziękuje Ci serdecznie i zapraszam do smakowania,
Odpowiedz
AnettaaDodano:  16 Marzec 2013 - 13:03
Wygląda bardzo apetycznie ;) Aż mi się jeść zachciało xD
Odpowiedz
MiguśDodano:  21 Marzec 2013 - 17:18
Uwielbiam takie obiady :)
Odpowiedz
Krotki TypDodano:  28 Listopad 2013 - 14:01
wiadomo cos mniej wiecej ile to ma kalorii ;>
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Listopad 2013 - 14:12
Kaloryczność jest podana na dole dla całej porcji obiadowej.
Odpowiedz
Małgorzata WysockaDodano:  9 Luty 2014 - 16:34
Przepysznie dziękuję za mega pomysł na obiad :) Będę tu częściej zaglądać i korzystać z jadłospisów i dołączonych przepisów :*
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Luty 2014 - 12:31
Pani Małgosiu, a jaką ilością masła polać ta pierś?
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Luty 2014 - 13:07
polewamy klarowanym masłem, które mamy na patelni,
Odpowiedz
Iwona SzczepańskaDodano:  25 Luty 2014 - 10:36
Ciekawe danie. ;) Moge wiedziec ile kalori ma puree ziemniaczane np. 100g??
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Luty 2014 - 10:45
to zależy jak konkretnie jest zrobione, tzn. czy dajesz masło, mleko czy śmietanę
Odpowiedz
Iwona SzczepańskaDodano:  25 Luty 2014 - 11:56
No np. tak jak napisalas 2 lyzeczki masla i mleko....
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Luty 2014 - 13:28
Zgodnie z przepisem "Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i 20 ml ciepłego mleka. Intensywnie ugniatamy"
np. 6 ziemniaków - 360 kcal ( 500 g)
2 łyżki masła - 80 kcal ( 10 g)
20 ml mleka 2%- ok. 10 kcal
razem: 450 kcal

Porcja dla 1 osoby to ok. 200 gramów czyli ok. 180 kcal
Odpowiedz
Iwona SzczepańskaDodano:  25 Luty 2014 - 15:32
Super. Dziekuje za odpowiedz ;)
Odpowiedz
Anna- KawaniaDodano:  31 Maj 2014 - 22:20
Bardzo podobają mi się twoje przepisy, co prawda nie jem mięsa ale pokombinuje jak to zastąpić :)
Na razie jestem na etapie zwiedzania Twojej strony :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 10:16
Czy piers z kaczki wyjdzie rownie dobrze?
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Październik 2014 - 10:21
powinna ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 20:46
Widze w twoich przepisach połączenie mięsa z ziemniakami- a czesto słyszy się o nie łączeniu ze sobą białka i weglowadanów, bo jest to groźne dla zdrowia, wytwarza się wtedy się wtedy szkodliwa substancja- solanina, która wpływa negatywnie na system nerwowy.
Odkąd pamiętam starałam się przestrzegac nie łączenia tych grup produktów, a tu widze, ze nie zwracasz na to uwagi. Dlaczego?
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Listopad 2014 - 21:05
Nie ma medycznych uzasadnień co do diety niełączenia.
Enzymy trawienne są tak silne że poradzą sobie i z mięsem i z węglowodanem.
Poza tym setki lat ludzie łączyli pokarmy i żyli. Zdrowi byli niż teraz.
Podstawą zdrowia jest zdrowe żywienie, zbilansowane + ruch.
W rodzinie mam ciocię która ma 84 lata, jadła zawsze wszystko.
Teoria niełączenia jest teorią bardzo młodą i jak dla mnie próbą zwrócenia na siebie uwagi jej autora.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Styczeń 2015 - 11:41
Śmietana ma być słodka czy kwaśna?
Qchenne InspiracjeDodano:  4 Styczeń 2015 - 15:42
nie ma większego znaczenia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Styczeń 2015 - 10:52
a kalorczyność żeby była tak sam to jak śmietana?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Styczeń 2015 - 11:42
a czy jak dodam pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej to kaloryczność będzie mniejsza? ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Luty 2015 - 14:57
To jest pyszne...właśnie żeśmy zjedli..mniam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Luty 2015 - 20:38
Pani Małgosiu, czy piersi muszą być koniecznie ze skórą? Pozdrawiam i dziękuję za tego bloga - jestem wierną fanką :)
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Luty 2015 - 7:41
nie muszą
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Marzec 2015 - 12:37
Czy jesli zrobie piersi w parowarze zamiast smazenia I pieczenia a potem od razu przeloze do sosu to tez beda soczyste?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 9:28
tak
Odpowiedz
wiolkaDodano:  25 Czerwiec 2015 - 22:00
witam. u mnie niestety nie da się wyłączyć termoobiegu... jak mam przygotować by wyszła soczysta piers?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 10:36
Czy można użyć mrożonych grzybów? Jak wtedy z nimi postąpić?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:31
Można oczywiście. Grzyby trzeba uprzednio rozmrozić i dalej postępujesz tak jak w przepisie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Styczeń 2016 - 20:15
Przepyszne danie , robie je na specjane okazje. Ostatnio w swieta zaproszeni goście pytali jak to zrobiłam bo bardzo im smakowalo. PYCHA!!!
Odpowiedz
codojedzeniaDodano:  22 Luty 2016 - 10:29
Kurczaka moge jesc codziennie a jeszcze z grzybami... Mniam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Marzec 2017 - 12:42
czy grzyby muszą się moczyć cała noc? można to jakoś przyspieszyć?
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ