Soczysty, aromatyczny kurczak z bakłażanową salsą
Img

Doskonały na sobotni, lub niedzielny obiad, soczysty, aromatyczny kurczak z bakłażanową salsą.
Nie jest to danie, które polecam Wam w tygodniu ponieważ troszkę z nim zabawy, a w kuchni doskonale sprawdza się zasada „co nagle to po diable”. Aby wydobyć cały smak z salsy, potrzeba celebracji.
Połączenie czosnku, oliwy, kardamonu, pieprzu cytrynowego, imbiru  i skórki z cytryny sprawi, że filet z kurczaka będzie bardzo soczysty i aromatyczny.
Salsę po przygotowaniu podpiekam jeszcze 10 minut w piekarniku. To dopełnia całości i jest jak wisienka na torcie. Salsa nabiera wtedy słodyczy, a wszystkie smaki doskonale się ze sobą zgrywają.
I tu doskonale sprawdza się garnek od Valdinox o którym Wam już pisałam nie tak dawno, ponieważ przygotowuję w nim salsę na kuchence, a potem cyk do piekarnika. Nie przekładam salsy nigdzie i nie brudzę kolejnych naczyń.


Kaloryczność: 
Porcja kurczaka dla jednej osoby (ok. 120 g)  ma ok. 130 kcal
Porcja salsy (1/4 całości) ma ok. 135 kcal
 
Składniki dla 4 osób: 
  • 480 g fileta z kurczaka
  • natka pietruszki
Marynata do kurczaka:  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • skórka otarta z 1/4 cytryny (cytrynę należy najpierw sparzyć wrzątkiem)
  • ząbek czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • kardamon
  • imbir
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kurczaka oprószamy solą, kardamonem, imbirem i pieprzem cytrynowym. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i skórką z cytryny.  Dokładnie nacieramy kurczaka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 
Salsa : 
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400 g)
  • jeden bakłażan
  • mała czerwona cebula
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • 2 łyżki miodu
 Przygotowanie:
  1. Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodajemy miód i smażymy na malutkim ogniu, często mieszając. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy aż będzie szklisty.
  2. Do garnka wlewamy pomidory. Dodajemy słodką paprykę i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dusimy ok. 5 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. wstawiamy salsę i zapiekamy ok. 10 minut.
 Kończymy kurczaka  
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy z obydwu stron po 2-3 minuty.

Po usmażeniu nie zdejmujemy kurczaka z patelni, a zawijamy szczelnie górę patelni folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 minuty, aby kurczak „zaparował”. To da efekt termosu i mięso będzie bardzo soczyste.

72 komentarze

AnonimowyDodano:  29 Listopad 2014 - 8:41
To jest żeliwny garnek i patelnia? - a czym są powleczone wewnątrz?
A tak w ogóle to zawsze zachwalalaś swoją patelnie grillową z Ikea i jakos do tej pory nie pisałaś, że nie równo grzeje...
Dodano:  29 Listopad 2014 - 8:49
Owszem i radziłam sobie z tym przekładając to co było na bokach, później na środek. Nie upatrywałam tego jako wady bo nie miałam styczności z inną patelnią. W ogóle większość patelni grillowych jakie spotkałam są w prostokątnym kształcie.
Valdinox wewnątrz są pokryte 3 warstwową powłoką nieprzywieralną Durit Select Plus.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Listopad 2014 - 8:50
Z czym podałabyś to danie, gdyby miało być podane jako obiad?
Dodano:  29 Listopad 2014 - 9:11
Ja podałam go z kuskusem, świetne będzie z pęczakiem takim na sposób risotto http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/10/kasza-peczak-ktora-da-sie-polubic.html#more
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  29 Listopad 2014 - 9:11
danie wygląda bardzo smakowicie:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Listopad 2014 - 9:40
Super pomysl! Małgosiu zamiast pomidorów z puszki mozna użyć koktajlowych albo cherry? Jaka ilość?
Dodano:  29 Listopad 2014 - 9:55
tak
Odpowiedz
Joanna MichalakDodano:  29 Listopad 2014 - 9:57
Pyszności :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Listopad 2014 - 11:59
Gosiu czy możesz podac link do garnka Chodzi mi konkretnie o rozmiar bo na allegro sa rozne wysokość Czy z powloka wewnetrzna trzeba się bardzo delikatnie obchodzić Czy jest podatna na zarysowania ? i jeszcze pytanko dotyczące przepisu czy można baklazana zastapic cukinia ? z góry dziekuje za odpowiedz pozdrawiam i dziekuje za super przepisy Ania
Dodano:  29 Listopad 2014 - 13:29
Do garnków trzeba używać tylko drewnianych lub plastikowych mieszadeł, łyżek itp. To tak jak z teflonem.
Rozmiary są różne. Mój ma średnicę 24 cm.
Tu masz część informacji http://www.altom.pl/pl/node/655
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2014 - 13:17
Przepis jest pyszny! idealny na niedzielny obiad :) Gosiu, a czy mogłabyś polecić jakieś dobre garnki, ale na kuchenkę indukcyjną? Sprawdziłam Valdinox i mają tylko na ceramiczna :(
Dodano:  21 Grudzień 2014 - 17:42
Na indukcję dobre będą Silesia.
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2014 - 9:23
dziękuje za odpowiedź. Jednak graficznie bardziej mi się podobają te Valdinox :) będę szukać dalej :) pozdrawiam i Wesołych, dietetycznych i smacznych Świąt! :) Pozdrawiam Monika
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Listopad 2014 - 13:27
Spadlas mi z nieba z tym przed przepisem MAlgosiu. Baklazan zalega w lodowce a i kurczak sie znajdzie. Pozdrawiam. Iwona W.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Listopad 2014 - 13:32
A czy to prawda że bakłażan jest gorzki w smaku? Co ewentualnie zrobić żeby pozbyć się posmaku goryczy?
Dodano:  29 Listopad 2014 - 14:08
Powiem Ci że jeszcze mi się nie zdarzył gorzki w smaku.
AnonimowyDodano:  29 Listopad 2014 - 21:12
Powinno się go oprószyć solą i zostawić na trochę. On wtedy zawsze robi się wilgotny i ta goryczka ewentualna wytrąca się ;) Ja zazwyczaj potem płuczę te platerki bakłażana i później doprawiam jeszcze raz odrobinę
AnonimowyDodano:  1 Grudzień 2014 - 1:51
Co do goryczki: Warto zwrócić uwagę na jego końcówkę (nie tę z liśćmi, tę drugą.) Na końcu bakłażana rośnie kwiat, męski lub żeński. Męski zostawia po sobie okrągłą szypułkę, żeński owalną. Bakłażany z owalną szypułką mają mniej goryczy. I właśnie je radzę kupować.
Odpowiedz
Janusz BartoszekDodano:  29 Listopad 2014 - 16:13
Tak to można jeść, wyśmienite danie :) Pomysł naprawdę warty uwagi :)
Odpowiedz
Katarzyna MissKateShowDodano:  29 Listopad 2014 - 16:52
kurczaczek zawsze boski ! :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Listopad 2014 - 17:05
Witam Cię Małgosiu. Mam do Ciebie pytanie odnoście stewii- czy jest ona zdrowa i czy polecasz ja do wypieków? Widziałam, że w przepisie na szarlotkę pisałaś, że można ją dodać zamiast cukru. Zastanawiam się nad jej kupnem, ale czytałam, że nie nadaje się do wypieków, gdyż pod wpływem ciepła karmelizuje się. Czy to prawda? Pozdrawiam.
Dodano:  30 Listopad 2014 - 8:54
Stewia jest naturalną substancją słodzącą, do wypieków nadaje się jak najbardziej. Jeszcze mi się nie skarmelizowałą ;)
AnonimowyDodano:  1 Grudzień 2014 - 1:48
Mam stewię i dodawałam do wypieków. Niestety zmienia smak, co nam osobiście nie odpowiada. A szkoda. Bo byłby to świetny zasępnik dla cukru. Radzę spróbowac zrobić coś prostego z deserów i sprawdzić. Ja swoją sprezentowałam.
AnonimowyDodano:  5 Grudzień 2014 - 12:22
Ja polecam też zamiast cukru, syrop z agawy!
Odpowiedz
EveljaDodano:  29 Listopad 2014 - 19:27
Wygląda fantastycznie, zatem jutro zagości na stole i w żołądku:-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Listopad 2014 - 20:10
Przepraszam, że tak nie na temat, ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji o kaloryczności Pani koktajlu z siemienia lnianego ;) czy może mnie Pani w tej kwestii uświadomić ;) ?
Dodano:  29 Listopad 2014 - 23:33
Koktajl z siemienia ma tyle kalorii ile siemię. Jedna łyżka ma ok. 50 kcal.
AnonimowyDodano:  30 Listopad 2014 - 15:23
czyli jego kaloryczność zależy od ilości użetego siemienia tak ? ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Listopad 2014 - 21:16
Widziałam Twojego posta na stronie na Facebooku, odnosnie listy na lodówkę ;) No i sie zastanawiam, jak sie odnieśc do jednego punktu. Pracuję jako studentka w gastronomii i częstym problemem jest brak możliwości zejścia na przerwę (a bo duzo ludzi, a poczekaj zaraz ktoś przyjdzie, nie, teraz nie ktoś inny je) i często schodzi po klika godzin. Dzisiaj zjadłam po 7 h bycia w pracy. Innym razem było 8 h. Nie mam czasu zjeść nawet owoca, czy wypić koktajlu, jeśli nie zejdę na przerwę.
Nie sądzę że będziesz miała jakiś pomysł jak to przeskoczyć, no ale jak widać czasem czynniki zewnętrze nie pozwalają na jedzenie regularne :(
Odpowiedz
SportOS o jogurcieDodano:  29 Listopad 2014 - 22:08
Jedna z pełnowartościowych potraw, którą można śmiało przyrządzać przez cały rok ;) Kurczak z odpowiednimi dodatkami rzadko się nudzi.
Odpowiedz
Slim Size MeDodano:  29 Listopad 2014 - 22:35
Wygląda przepysznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Listopad 2014 - 2:50
Małgosiu mam pytanie odnośnie produkcji wedlin. Mieszkam w UK i rzadko kupuje wedliny a jak to juz robie to sprawdzam sklad i niestety wedliny zakupione w polskim sklepie nawet te drozsze maja zazwyczaj niska zawartosc miesa a zakupione w angielskim sklepie zawsze maja sklad powyzej 80 procent. Zastanawiam sie czy obowiazuja oba kraje te same normy odnosnie produkcji wedlin. Nie moge znalezc informacji konkretnych na ten temat. Wiesz moze cokolwiek na tem temat? Jestem tym bardzo zainteresowana. Mialam mala sprzeczke ze znajomymi odnosnie skladu produktow, produktow eko, bio. Ja widze wyrazna roznice w produktach lepszych jakosciowo jednak oni uwazaja ze wszystko jest takie same i tylko roznia sie firma. Bardzo bylabym wdzieczna za odpowiedz i przepraszam za nieuzywanie polskich znakow. Pozdrawiam
Dodano:  30 Listopad 2014 - 8:52
Oba kraje obowiązują normy obowiązujące w UE. Są jednak inne normy dla produktów lokalnych dlatego ja zawsze podkreślam żeby szukać producentów lokalnych a wystrzegać się produktów z wielkich zakładów produkcyjnych.
Owszem są duże firmy które bardzo dbają o jakość dlatego też zawsze należy czytać skład - pracownicy sklepów mają obowiązek znać składy produktów które oferują, sklep ma obowiązek w widocznym miejscu je upublicznić.
Zawsze pytajmy o skład.
Ja mam swoje sprawdzone wędliny z lokalnej masarni w mojej okolicy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Listopad 2014 - 9:18
Gosiu, mam pytania do Ciebie troszke z innej beczki, a mianowicie:
1. szukam wagi kuchennej. Czy mogłabyś mi podradzić jaką kupić i na co głównie patrzeć przy jej wyborze?
2. jak moge wykorzystać czyste ziarna orkiszu? wiem że mogę dodać do chlebka, ale czy "coś" trzeba z nimi zrobić przed dodaniem?
Dodano:  30 Listopad 2014 - 16:37
Ti znajdziesz wszelkie informacje:
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/12/waga-kuchenna-dlaczego-musisz-ja-miec.html
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Listopad 2014 - 11:46
Zrobiłam tak jak proponowałaś z kaszą pęczak a'la risotto i obiad przepyszny :) na pewno będę z niego korzystać nie raz, dziękuje za inspiracje, coś czuję ze ta salsa będzie u mnie baaaardzo często gościć na stole(zrobiłam ja z cukinia bo nie mialam bakłażana ale uważam ze to dużo na jej smak nie wpłynęło)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Listopad 2014 - 12:25
Małgosiu a taki sok np. Tymbark 100% naturalnego soku marchwiowo jabłkowy tylko z naturalnymi cukrami (65% przecieru z jabłka 35% przecieru z marchwi ) obroni się ?? ;)
Dodano:  30 Listopad 2014 - 16:33
Obroni się ;)
Owszem lepszy jest naturalny świeżo wyciskany ale jak ktoś nie ma wyciskarki to taki jest ok.
AnonimowyDodano:  30 Listopad 2014 - 17:05
Super! Nawet na diecie redukcyjnej od czasu do czasu np na podwieczorek lub drugie śniadanie, bo właśnie nie mam wyciskarki;-)
Odpowiedz
Natalka HołdyńskaDodano:  30 Listopad 2014 - 13:07
Gosiu, czy zamiast bakłażana można dać cukinie? akurat mam wszystko oprocz baklazana :)
Dodano:  30 Listopad 2014 - 16:28
Można
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Listopad 2014 - 13:23
Super! Kurczak już mi się piecze (w ziołach i w folii aluminiowej w piekarniku), a zaraz zrobię tą salsę. Akurat mam ostatniego bakłażana w lodówce :-)
Dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad!
Odpowiedz
justa adamsjaDodano:  30 Listopad 2014 - 17:10
Gosiu w czym najlepiej rozdrabniac ziarna przypraw np kolendra.gorczyca? Swiezo mielone sa chyba znacznie lepsze od tych gotowych zmielonych...
Dodano:  30 Listopad 2014 - 21:24
w moździerzu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Listopad 2014 - 20:25
Małgosiu zamierzam zakupić czajnik Silesia Janina taki biały..zastanawiam się czy nie będzie zaraz czarny od palników?? jak myslisz?
Dodano:  30 Listopad 2014 - 21:18
Nie będzie.
Ja mam swój od niedawna ale koleżanka ma od roku i jest elegancki.
AnonimowyDodano:  1 Grudzień 2014 - 15:36
dzieki :)
Odpowiedz
omeaDodano:  1 Grudzień 2014 - 8:11
Dziękuję za tego bloga. Czytam już od jakiegoś czasu, nadrabiam starsze wpisy i korzystam z przepisów. Utwierdził mnie w swoim przekonaniu co do właściwego sposobu odżywiania, dzięki gotowym przepisom zmobilizował do zmodyfikowania rodzinnego jadłospisu, który nawiasem mówiąc, okazał się być nie taki najgorszy. Zaczęliśmy jeść „lepsze” śniadania, poprawiłam rozkład posiłków w pracy i zmniejszyłam porcje (a co za tym idzie kaloryczność) obiadowe. Obyśmy wytrwali. Nie idę trybem jadłospisu, ale wybieram sobie z nich swoje własne kompozycje, takiej pomocy mi było trzeba, żeby się zmobilizować, dzięki.

I mam pytanie, czy sama obróbka termiczna (bez użycia tłuszczu) wpływa na kaloryczność potraw? Przykładowo, jeśli mam porcję kurczaka czy cukinii o kaloryczności 100kcal i upiekę (np. w folii w piekarniku) bądź usmażę (na grillowej patelni) je całkowicie bez tłuszczu to czy kaloryczność porcji zostanie zachowana czy wzrośnie? I idąc dalej, jeśli te same porcje upiekę bądź usmażę z użyciem tłuszczu, np. łyżki oliwy (80kcal), to czy kaloryczność tych porcji wyniesie po prostu ok. 180kcal? Moje pytanie wynika stąd, że ze względu na wagę męża, dla niego muszę znacznie zwiększać przykładowe porcje i taka informacja byłaby bardzo przydatna.
Dodano:  1 Grudzień 2014 - 9:15
Bardzo się cieszę ;)
Co do pytania - bez użycia tłuszczu nie wpływa.
Jeśli usmażysz na oliwie to 50 % tłuszczu z oliwy wejdzie do potrawy więc musisz dodać tę wartość.
Natalka HołdyńskaDodano:  1 Grudzień 2014 - 10:03
a ja zawsze myślalam ze jak cos np usmaze na lyzce oliwy to ze wliczam nie 50% a 100% kalorycznosci tej oliwy. myslalam poprostu ze wliczam caly ten tluszcz ktory uzywam do danej potrawy.
Dodano:  1 Grudzień 2014 - 10:10
Jeśli dodajesz łyżkę oliwy do kaszy to wliczasz całą, jeśli podsmażasz warzywa to 50 do 70 % bo część zostaje na patelni.
omeaDodano:  1 Grudzień 2014 - 12:55
I jeszcze jedno, przy parametrach mojego męża (waży 100kg), korzystając z podanego wzoru na optymalną kaloryczność, po przemnożeniu przez 1,4 wychodzi 2490kcal. Po kilkudniowej analizie naszych wcześniejszych jadłospisów wyszło mi, że mąż jakoś dużo więcej nie zjada. Niemniej, w jaki sposób powinien zredukować kalorie, żeby nieco zrzucić?
Dodano:  1 Grudzień 2014 - 13:03
Niech zejdzie do 2000 kcal
omeaDodano:  1 Grudzień 2014 - 14:34
Dziękuję za odpowiedzi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Grudzień 2014 - 9:12
Gosiu, a czy w ten sposób można też rybkę przygotować?
Dodano:  1 Grudzień 2014 - 10:11
Oczywiście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Grudzień 2014 - 10:04
Gosiu a jaką polecasz patelnię grilową ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2014 - 19:29
Dziś zrobiłam na obiad. Pominęłam tylko kardamon, za którym nie przepadam. Danie przeeeepsyszne:) Soczysta pierś i ta sala mmmm:) Pozdrawiam z Otw:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Grudzień 2014 - 14:27
Witam! Mam pytanie jakie wymiary ma Twoja patelnia grillowa?
Dodano:  12 Grudzień 2014 - 19:10
28 x 28 cm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Styczeń 2015 - 14:24
Danie przepyszne, zwłaszcza salsa pychota. Jedynie kurczaka smażyłam dłużej. Nie mogę jakoś przekonać się do tego soczystego. Czy jak smażę kurczaka lub rybę dłużej to tracą one na wartości?
Dodano:  2 Styczeń 2015 - 11:28
Kurczak nie traci.
Odpowiedz
goniec23Dodano:  17 Styczeń 2015 - 17:09
Ten kurczak wymiata :D. Od dwóch tyg stosuję się to twojego trybu odżywiania i powiem szerze że nie spodziewałem się takiego efektu...czuje się mega dobrze i tak jakoś lekko. I jeszcze te przepisy, niby proste a po prostu przepyszne :D...wymiatasz kobieto :)
Dodano:  17 Styczeń 2015 - 21:09
Bardzo mi miło :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Styczeń 2015 - 13:29
Dzień dobry Pani Gosiu.Przepyszne danie,już robiłam trzy razy.Dzięki.Pozdrawiam serdecznie Klonowska Urszula
Odpowiedz
RevitalenDodano:  20 Styczeń 2015 - 13:43
Kurczak wygląda zjawiskowo :). Używasz oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego?
Dodano:  20 Styczeń 2015 - 22:17
różnie, raz tego, raz tego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Czerwiec 2015 - 0:00
danie nadajace się dla osob z Candida...z tym, ze zamiast pieczenia, na parze, prawda p.Gosiu ?:)
Dodano:  5 Czerwiec 2015 - 7:29
Nie musi być na parze. Candida nie wyklucza pieczenia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Czerwiec 2015 - 16:52
super, dziekuje. Wyczytałam ze mozna smazyc na masle klarowanym np. wiadomo kazdy ma inny sposob niekoniecznie dobry. - to unikac smazenia czy od czasu do czasu mozna ?
Dodano:  6 Czerwiec 2015 - 19:01
Masło klarowane świetnie nadaje się do smażenia. Ma jedną z najwyższych temperatur dymienia.
Odpowiedz
NatkaDodano:  29 Lipiec 2015 - 19:05
Salsa I klasa! W życiu nie wpadłabym na pomysł, żeby dodać miód :) Przepyszny obiad! Dzięki Twoim przepisom oraz regularnemu jedzeniu co 3 h udało mi się zrzucić już 2,5 kg w niecałe 3 tyg :) :) :) Cieszy każdy spadek wagi na Twoje przepisy dodatkowo inspirują :) Dziękuję i pozdrawiam!
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU