Szarlotkowa owsianka, czyli kolejny śniadaniowy koktajl dla zabieganych i rannych ptaszków
Img

Kochani moi, po malinowej owsiance (klik) przyszła pora, aby zdradzić Wam recepturę kolejnego mojego śniadaniowego koktajlu.

To kolejna propozycja dla tych, którzy rano mają zbyt mało czasu na przygotowanie i zjedzenie posiłku, oraz tych, którym z różnych przyczyn, ciężko jest cokolwiek przełknąć skoro świt. Śniadaniowy koktajl jest delikatny, szybki i łatwy do spożycia. Nie „rośnie” i nie „staje” w gardle. Bez gotowania, na zimno, więc idealny na lato.
Nazywam go szarlotkową owsianką ponieważ smakuje jak szarlotka. Jest baaardzo pyszny. Jestem pewna że go pokochacie. Mnie za każdym razem napełnia pozytywną energią. Lubię zaczynać nim dzień.

Po publikacji malinowej owsianki w ubiegłym tygodniu, dostałam bardzo dużo maili od osób które ją przetestowały i ze zdziwieniem stwierdziły że „wow trzyma 3 godziny”, „nie spodziewałam się że tak mnie zasyci”. Napisał nawet jeden Pan który przyznał się, że do tego przepisu podszedł jak do jeża i że pozytywnie go zaskoczył, właśnie dlatego, że świetnie zasycił.
Kochani, to że to są koktajle, nie oznacza że to takie przelatywacze. Te koktajle na prawdę sycą. Kto dalej nie wierzy i nie testował, serdecznie polecam i zapraszam.
 
Kaloryczność:
Koktajl ma ok. 400 kcal
Składniki na jeden koktajl:
  • małe jabłko ok. 150 gramów
  • pół banana
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 300 ml mleka owsianego
  • płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Jabłko obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki.
  2. Płatki owsiane zalewamy do zakrycia ciepłą przegotowaną wodą. Odstawiamy na 2-3 minuty do napęcznienia.
  3. W blenderze kielichowym umieszczamy namoczone płatki, pokrojone jabłko, cynamon, banana i mleko owsiane. Blendujemy na gładki koktajl.

177 komentarzy

AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 8:02
Witam. Czy te pyszne owsianki można przygotować wieczorem ?? nie bardzo mogę włączyć mikser o tak wcześniej porze :) Testowaliśmy są pyszne i na prawdę sycą :)
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:16
Oj nie. Rozmiękczysz błonnik a to podwyższa IG, no i ten błonnik ma pęcznieć u Ciebie w przewodzie pokarmowym zbierając toksyny, złogi etc. a nie przez noc w misce.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 15:45
To dotyczy wszystkich owsianek? :O To na ile najlepiej je odstawić rano? Pół godziny w mleku starczy żeby rozmiękły? Nie mam czasu ich rano gotować, a tak to zaleję i lecę do łazienki :) Pozdrawiam!
KarolinaDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:09
Hmmm... czyli namaczanie płatków wieczorem, aby rano szybciej ugotować, to nie jest najlepszy pomysł? :)
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:13
2-3 minuty starczy.
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:16
Karolina jest Ci tak z różnych przyczyn wygodniej to też się świat nie zawali, ale namaczasz same płatki. Dodane rano owoce też mają błonnik. Wiele osób pyta czy można cały koktajl wieczorem. Wtedy ja jasno odradzam bo owoce najlepiej dodać rano na świeżo także z uwagi na witaminy.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:02
Małgosia, uwielbiam owsiankę, ale przygotowuje ją w inny sposób. Do mleka,które się gotuje dosypuje płatki owsiane. Kiedy mleko się zagotuje, pozostawiam je żeby wystygło. W tym czasie płatki rozmiękają i wręcz wchłaniają mlego i powstaje papka...taką wersję uwielbiam.
Chcę zapytać, czy w ten sposób płatki owsiane tracą swoje wartości odżywcze (magnez itp.)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Klaudia
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:06
Nie tracą.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:09
Małgosiu, chcę zapytać, czy ml sposób w jaki przygotowuję owsiankę jest odpowiedni.
Do mleka w garnku dodaję kilka łyżek płatków owsianych. Tak wszystko się gotuje aż do zagotowania. Następnie wyłączam gaz i czekam aż mleko ostygnie. W tym czasie płatki rozmiękają i płatki całkowicie wręcz nasiąkają mlekiem i powstaje taka papka :) ale ja taką wersję uwielbiam.
Mam jednak obawy, czy płatki przygotowane w ten sposób nie tracą swoich wartości odżywczych? Co sądzisz o tym sposobie?
(Na końcu do owsianki dodaję orzechy,pokrojone owoce, cynamon, czasem miód)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Klaudia
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:15
Nie tracą, bez obaw.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 8:24
nie mam blendera kielichowego tylko pojemnik napędzany przez blender ręczny z góry, wyjdzie?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:15
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 8:26
Brzmi smakowicie :-) Jutro wypróbuję, bo dziś już po śniadaniu. Dzięki Gosiu za super pomysły!
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:14
A na zdrowie kochana ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 8:51
Kolejny przepis dla mnie. Dziękuje :) Rozumiem, że mleko owsiane mogę zastąpić maślanką albo zwykłym? ale jestem ciekawa dlaczego Gosiu w oryginalnych przepisach dajesz ostatnio mleko roślinne?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:14
Zwykłym i maślanką odradzam z uwagi na jabłko. Mleko roślinne jest lżej strawne i do śniadaniowych koktajli sprawdza się najlepiej. Owsiane lubię najbardziej ponieważ jest neutralne w smaku i nie dominuje nad dodatkami.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:53
Dziękuje za odpowiedź. A czy można zastąpić to mleko owsiane? czymś bardziej dostępnym :) mieszkam na prowincji :)
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 15:37
Zrób je sama. Szklankę płatków zalej wodą na 24 h. Przecedź, odciśnij płatki i gotowe.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:01
A z reszta płatków co zrobić? Ktos ma jakies pomysły?;)
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:28
Ciasteczka, placuszki/racuszki, do ciasta dodać też można :D
EllaCantoDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:34
Pieczoną owsiankę, ciasto owsiane lub ciastka (chociaż te płatki będą namoczone, więc prawdopodobnie nie wyjdą kruche). Ewentualnie można dodać np. do pasztetu warzywnego jako "zagęstnik" lub do pulpetów/kotletów również w tym samym celu. Albo po prostu ugotować z mlekiem i mieć taki "budyń" :)
AnonimowyDodano:  12 Sierpień 2016 - 11:09
Jaką ilością zalać te płatki? Zalałam 500ml i mi nie wyszło
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 8:56
Jutro na śniadanie będzie :) Bo właśnie jem placuszki ze szpinakiem z otrębami :))

krynia9
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 9:04
Dlaczego mnie owsianka nie syci na dłużej niż 40-60 minut?? Bardzo lubię ją jeść, ale niestety się nie najadam...
Wiesz może Gosiu czemu tak jest?
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:39
Mam dokładnie to samo. Dopiero jak do owsianki dodam jogurt/ ser biały to jestem najedzona na dłużej.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 16:05
to może być insulinooporność... warto sprawdzić
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 22:43
Hm, a może po prostu jesz jej za mało? Kiedyś koleżanka miała podobny "problem" i okazało się, że jej porcja to... szklanka płatków. Cóż, po takiej owsiance każdy byłby głodny:)
magdaDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:38
Nie ma mojego komenatrza z wczoraj to napisze jeszcze raz
Gosia- czy pisałas o insuloodporności? Bo nie znalazłam albo źle szukłama

Do Anonimowy z 9 sierpnia- płatków owsianych daję 50-60 g plus dodatki:migdały, żurawina, jagody, wiórki kokosowe- to co aktualnie moge jeść. Owsianka jest na wodzie ze wzgledu na niemożliwość spożywania mleka (a roślinne mleko zbyt drogie :P)

Gosiu, jakie jest Twoje zdanie na temat tego,że owsianka nie syci?
Właśnie zjadłam godzinę temu,a mnie ssie jakbym cały dzień nic nie jadła :(
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:53
1 - jeszcze nie
2 - nie gotuj jej tradycyjnie ale mocz płatki, no i dodaj coś tłuszczowego np. orzechy no i otręby
magdaDodano:  10 Sierpień 2016 - 11:24
Jutro zjem nie gotowana z otrebami. Migdały dodaje jako źródło tłuszczu daję tez wiórki kokosowe, zależy co mam.
Odpowiedz
Darth SylviousDodano:  8 Sierpień 2016 - 9:07
Hehe, świetny pomysł na wersję szarlotkowa :) malinowy koktajl jest przeeeepyszny, a ja dziś dałam truskawki zamiast malin bo te tylko miałam :) jutro będą jabłka :) pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 9:20
To świetny pomysł, taka zmiksowana owsianka. Robiłam juz wersje z różnymi owocami.jezeli dodaje mało kaloryczne owoce to zwiększam ilość platkow i syci na 3 godziny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 9:34
Szkoda że ja rano nie mogę pić koktajli, bo tylko by mnie rozjuszył i zachęcił do dalszego jedzenia :( o której bym nie wstała, po spaniu jestem głodna jak wilk i muszę zjeść porządną michę owsianki, po czym po poprawić kanapkami, ech :(((
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:11
Spróbuj. Zasyci Cię na maxa.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 11:53
I spróbowałam! Pycha, ale jednak mój żołądek od razu zaczął domagać się tradycyjnej owsianki z masłem orzechowym, orzechami włoskimi, bananem, jagodami i siemieniem, po czym trzy(chyba nawet mniej) godziny później rzuciłam się na jajka i tosty z awokado jakby mnie dwa dni w klatce trzymali ;) Cóż, chyba muszę żyć z tym, że mam metabolizm godny smoka :D
magdaDodano:  10 Sierpień 2016 - 11:12
To chyba i ja,mam nieźle rozhulany metabolizm ;
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 9:43
Przepraszam, że nie na temat, ale mam pytanie o sok malinowy. Przeczytałam gdzieś na blogu, że go robisz na zimę i że jest świetny na przeziębienie. Podzielisz się Twoim sposobem na taki sok? Widziałam przepisy w Internecie, ale dosypywanie tonu cukru nie jest chyba najlepszym pomysłem. Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:10
Podzielę się niebawem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 9:44
Małgosiu jakie przetwory robiłaś w tym roku już?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:10
Żadnych. Mam tyle z ubiegłego roku że trzy rodziny mogłabym obdzielić.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:46
Gosiu a czy do swoich dżemów dodawalaś cukier trzcinowy?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:05
Robiłam z trzcinowym i część z ksylitolem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 9:48
Małgosiu, czy twoje gotowe jadlospisy można mieszać? Tzn czy mogę np. Zjeść dzisiaj kolację która przewidziana jest w zestawie na piątek, itd.
Pyta początkująca :)
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:12
Tak ponieważ gotowe jadłospisy nie są dietą, a inspiracją jak jeść zdrowo i ciekawie.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:14
Gosiu, poza tym, że jesteś moją inspiracją, bardzo cenię Cię za to, że nie lekceważysz nawet najdrobniejszych pytań, często błahych i oczywistych. Bardzo dziękuję ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 10:03
Czy po akceptacji wyceny jest jeszcze możliwość lekkiej modyfikacji formularza?
Koktajl zapowiada się przepysznie :)
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:09
Oczywiście. Szczegóły diety ustalamy wspólnie po wycenie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 10:06
Małgosiu,
1. Czy olej lniany po zastosowaniu do robienia pesto, które stoi kilka dnia w lodówce w jakikolwiek sposób traci swoje właściwości w czasie obróbki lub w towarzystwie np.natki, migdałów czy czosnku?
2.Czy pesto na bazie oleju lnianego można mrozić?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:21
1 - nie
2 - nie
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:07
oj, zmiartwiłaś mnie tzn. z mrożeniem może nie ale dlaczego nie można lub nie warto robić pesto na bazie oleju lnianego ?Pytam bo piję łyzkę oleju a czarnuszki w dzień a łyżkę oleju lniany wieczorem i pomyslałam,że w sumie mogłabym olej lniany uzyć do potraw zamiast tak na łyżkę?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:21
Nie napisałam że nie można robić pesto na bazie oleju lnianego ;) można.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 14:59
Przepraszam,błędnie zinterpretowałam Twoją odpowiedź, po prostu przeczytałam bez zrozumnienia :) nie wiem jaki sposobem :)
Super, dziękuję za odpowiedź.
P.S.Pesto wyszło świetne i dzięki niemu nie muszę na wieczór póki co połykać czystego oleju lnianego. Olej lniany jest ok, gorszy olej z czarnuszki do połknięcia ale czego nie robi się ,żeby być zdrowym.
Polecam pesto ( olej lniany, czosnek, natka, migdały, pieprz i sól ), smaruję nim chleb, dodaję do pomidorów.Mam w planach tak jak Ty wymieszać go z makaronem :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 10:37
Gosiu stosuję od kilku lat tego typu koktajle (raczej w lecie, ale różnie bywa), ale niemal zawsze robię wieczorem żeby rano mieć już gotowy.
Czy to bardzo przeszkadza? Marzena
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:09
Tak ponieważ robiąc wieczorem rozmiękczasz niepotrzebnie błonnik, a on ma się rozmiękczyć w żołądku zbierając po drodze toksyny, złogi, produkty przemiany materii etc.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 10:59
Jem takie śniadanie w różnych wariacjach 5-6 razy w tygodniu, tylko dodaję jeszcze miarkę odżywki białkowej (wtedy syci mnie na dłużej) :-) Polecam też inne owoce i dodatek wiórek kokosowych albo masła orzechowego ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:10
Malgosiu czy przy odstawieniu nabialu z powodu tradziku odzywek bialkowych tez mie moge stosowac?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:23
Odżywki możesz.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:47
Dziękuje. A możesz wytłumaczyć dlaczego odżywki można? Bardzo to ważne dla mnie...
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:20
Ponieważ przy trądziku nie odstawiamy dlatego że jest nietolerancja i organizm reaguje stanem zapalnym, ale z uwagi na reakcję skórną. Taka ilość jak w odżywce nie zaszkodzi.
No i druga kwestia. Jak odstawisz mleko i nabiał i skóra się wyczyści tzn. nie będzie już zmian, to możesz wprowadzić jeden posiłek z dodatkiem nabiału raz na 4 dni np. dodasz fetę do sałatki.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:20
A czy odzywki mogą stosować ludzie z nietolerancją na bialka krowie?
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 18:41
Dziekuje ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:08
Jeśli masz nietolerancję na białka mleka krowiego to nie wolno Ci odżywek które są bazie białka mleka krowiego.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:12
Przepraszam za takie pytania, ale mam problem z obliczeniem kaloryczności warzywnego leczo (trochę inne niż w Twoim przepisie, u mnie główną bazą jest cukinia). No właśnie w samych surowych produktów wychodzi jakies 25kcal/100g. Ale wiadomo warzywa stracą wodę i odparują, szczególnie cukinia. Jak wtedy obliczyć kaloryczność na już przygotowane danie? Czy kaloryczność aż tak zmieni się od surowego, że warto to inaczej wliczać?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:25
Liczysz kaloryczność wszystkich surowych warzyw. Woda odparowuje ale ona przecież kalorii nie ma.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:54
No tak. Ale nie jem całego dania, bo robię leczo dla całej rodziny. I tu zaczyna się problem bo jak sobie odważę miseczkę 400 gramów leczo po przygotowaniu to już kaloryczność będzie inna niż 400 gramów surowych warzyw :)
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 15:41
Musisz obliczyć proporcje jak na matmie. Ile mają wszystkie składniki do przygotowania dania, a ile potem już cała potrawa. I potem jak odgrzewasz sobie część to liczysz procenty.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:12
Gosiu czy ten banan codziennie jest wskazany na redukcji? Czym można go zastąpić? Dzisiejszy koktajl trzymał mnie 4 godziny i gdybym nie przypomniała sobie, że pora na kolejny posiłek to pewno trzymałby dłużej. Ja jeszcze dodaję siemie lniane albo słonecznik :)
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:24
Możesz go pominać, ale nie zaszkodzi. Banan jest w czołówce owoców silnie alkalizujących więc ja go w dietach redukcyjnych nie pomijam. Warto go wprowadzać zwłaszcza na śniadanie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:16
Małgosiu co sądzisz o kurkumie? (to prawda, że bez papryki/pieprzu nie działa)? Znalazłam przepis w internecie (łyżeczka kurkumy, kawałek świeżego imbiru, pieprz cayenne, miód, ciepła woda) i zastanawiam się jakie właściwości ma ta mieszanka pita rano. Mam problemy z cerą i obawiam się, że takie wyraziste przyprawy spowodują nasilenie trądziku.
Byłabym ogromnie wdzięczna za poradę :)
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:23
Ooooo kurkuma to królowa. Mam ją na liście tematów i planuję jej poświęcić dużo czasu tu na blogu.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:37
CO sadzisz o złotym mleku?
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:02
Genialnie! W takim razie nie mogę się doczekać. Chyba najbardziej lubię tego typu posty na Twoim blogu (jak np. te o czarnuszce, zielonej kawie czy nasionach chia- mnóstwo inspiracji). Ostatnio było ich mniej więc tym bardziej czekam :)
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:40
O ja też na takie nowinki czekam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:40
Gosiu, jaka jest kaloryczność mleka owsianego i kokosowego zrobionego w domu?
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 14:45
Gosia już o tym pisała w zeszłym tygodniu:
kaloryczność mleka to około 30 % kaloryczności użytych składników do wyrobu mleka (jeśli odcedzasz)
Odpowiedz
księżycowa różaDodano:  8 Sierpień 2016 - 11:46
Uwielbiam koktajle :). Bardzo je lubię jeść w trakcie dnia :). Chociaż śniadania wolę na ciepło.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:14
Gosiu.. wiem już, że nie można robić tej owsianki wieczorem. Ale chętnie zrobiłabym ją rano w domu i zabrała na drugie śniadanie do pracy. Co Ty na to? Po jakim czasie najpóźniej od zrobienia można ją wypić?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:18
Po 3 godzinach, ale pamiętaj aby zabrać ją w schłodzonym przez noc w zamrażarce kubku termicznym.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:16
Czyli osoby chorujące na Hashimoto mogą pić tą owsiankę? mleko owsiane nie zawiera laktozy? Bardzo proszę o odpowiedz, skoro w hashimoto nalezy ograniczyc spozywanie laktozy, to mleko kozie rowniez odpada mimo jego lepszych wlasciwosci dla organizmu?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:23
Przy hashimoto, jeśli nie masz nietolerancji, nie ma potrzeby rezygnacji z laktozy. Jednakże jeśli chodzi o mleko to lepiej spożywać roślinne, jest lżej strawne. Nabiał możesz, ale nie za dużo .
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 13:14
Gosiu ja mam niedoczynność tarczycy i chcę odstawić nabiał ( czytałam ze tak trzeba ) słowo "nie duzo" znaczy ile razy w tygodniu?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 15:35
Oznacza nabiał jak dodatek np. 30-40 g fety do sałatki raz na 3 dni. Nie jesz np. twarogu 200 gramów ze szczypiorkiem.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:35
Laktoza jest przecież tylko w nabiale niefermentowanym, mleku zwierzęcym. Mleka roślinne to jego substytut, to skąd ma mieć laktozę, skoro jest ROŚLINNE?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:48
Młody jęczmień w tabletkach z jakiej firmy jesz?
Odpowiedz
KasiulaDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:48
Wypróbuję oba bo ja mam właśnie taki żołądek przez który śniadanie typu shake, koktajl, owsianka, płatki z mlekiem czy placuszki z owocami po prostu przelatuje i po chwili jestem bardzo głodna :-)
Odpowiedz
The Student CookbookDodano:  8 Sierpień 2016 - 12:50
Uwielbiam takie połączenia, bardzo często przygotowuję sobie koktajle z dodatkiem płatków owsianych, są bardziej sycące. A te połączenie od razu kojarzy mi się z jesienią :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 13:38
Małgosiu, kiedyś tam wcześniej, była informacja, że płatki owsiane można zalać na noc ciepłą wodą, a rano dołożyć różne dodatki i zjeść. Teraz piszesz, że ze względu na błonnik, nie można robić koktajlu na noc. Już się pogubiłam w tym co można, a co nie:(
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 15:39
To zależy co chcemy osiągnąć. Tu mamy pierwszy posiłek, bardzo wcześnie rano np. przed szóstą, a typowe śniadanko jemy o godzinie 9.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 13:49
Malgosiu, a jaką kaszę najlepiej jeść przy artrozie?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 15:35
Odsyłam do posta o zaleceniach dietetycznych przy artrozie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 14:16
Małgosiu, czy twoje wczesnoranne koktajle może cukrzyk 2. Pozdrowienia Małgosia
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 15:33
Niestety nie.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 7:35
Małgosiu a insulinooporni mogą?
Odpowiedz
janielkaDodano:  8 Sierpień 2016 - 14:29
czy zamiast mleka owsianego można dodac kokosowe?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 14:52
Nie bardzo ponieważ zaburzy tu smak jabłka i cynamonu. Owsiane jest bardzo neutralne w smaku.
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 19:49
Ja miałam otwarty litrowy karton kokosowego i ze wzgledu na to , że chciałam trochę zużyć go zrobiłam z 200ml mleka i 100ml wody było ok, ale gdyby było z samego mleka to faktycznie byłoby niebardzo :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 14:37
Małgosiu a można mleko kokosowe użyć do tej owsianki?
Odpowiedz
ZdrowoNaturalnie.plDodano:  8 Sierpień 2016 - 14:55
Muszę zrobić przy najbliżej okazji :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 15:52
Małgosiu czy dla cukrzyka z dną moczanową jest zabronione spożywanie ksylitolu?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:12
Nie jest, ale należy pamiętać że ksylitolu w ogóle używamy mało. To że odstawiamy cukier, nie oznacza że zastępujemy go ksylitolem 1:1.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:03
Czy płatki owsiane zalane wrzątkiem tracą witaminy np z grupy B
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:18
Nie tracą jeśli nalewasz tyle wody, że płatki ją wchłoną. Straciłyby gdybyś nalała dużo wody i potem tę wodę odlała. Witaminy z grupy B rozpuszczają się w wodzie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:13
gosiu, w ktorym dniu cyklu najlepiej zbadac hormony - stosunek estrogenu do progesteronu , a takze prolaktyne...
Moj cykl trwa 25-30 dni .
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:22
16-18
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:34
Gosiu jadasz natkę marchewki? Czytalam na interneie, że jest jadalna.. mam jej mnóstwo na polu i nie wiem co z niej zrobić, pesto? ale co dodać?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:40
Dodaję ją do wywaru jak robię na zupę.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 14:53
Poszukaj przepisów na blogach wegańskiej i wegetariańskich, spotkałam się tam z wykorzystaniem natki marchewki przy okazji poszukiwań past do chleba dla bezmlecznego męża :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 16:56
Gosiu czy dla osoby wychodzącej z zaburzeń taka owsianka na śniadanie będzie ok czy to trochę za mało na śniadanie?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:06
Zjedz ją rano, a za 3 godziny pełne, obfite śniadanie np. jajeczne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 17:05
Gosiu właśnie rozpoczyna się sezon na dynię, masz może jakiś dobry i przede wszystkim zdrowy przepis na puree lub syrop dyniowo-korzenny? Zależy mi na nim przede wszystkim jako dodatek do kawy, ale wszędzie w internecie widzę przepisy gdzie jest full cukru :-(
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:07
Na syrop nie mam. Syropy mają właśnie to do siebie że są na bazie cukru niestety.
Odpowiedz
WeraDodano:  8 Sierpień 2016 - 17:55
Koktajl pyszny, już wypróbowałam :-) w ogóle to iż staram się jeść zdrowo bardzo mnie "wkreciło"! Ale trochę się zaniepokoiłam, bo... Małgosiu powiedź czy to normalne:wcześniej dzień bez sporej dawki słodkiego był dla mnie dniem straconym, jadłam codziennie coś, jak nie czekoladę to ciasto, które uwielbiałam! Dziś, po kilku miesiącach niejedzenia słodyczy (ok raz w tygodniu pozwalam sobie na lody:-) w ogóle mnie do nich nie ciągnie. Czy wszystko ze mną ok? Wcześniej nie potrafiłam przejść obojętnie obok cukierni, a dziś wręcz mnie odrzuca od ciasta. Trochę mnie to niepokoi...
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:10
Kochana to normalne. To najnormalniejszy objaw.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:39
Mam tak samo :D Wcześniej potrafiłam zjeść tabliczkę gorzkiej czekolady, do tego stopnia, że zamiast słodyczy starałam się pić kawę zbożową na zasadzie "zjadłabym? To ja się lepiej jednak napiję", a teraz raz w tygodniu kosteczkę "dla towarzystwa", bo po prostu totalnie nie mam ochoty na słodycze.
Odpowiedz
Jolanta PawłowskaDodano:  8 Sierpień 2016 - 18:05
Gosiu a czy jest możliwe, aby nasiona chia jedzone przez kilka tygodni 5 razy w tygodniu po 5g do porannej owsianki spowodowały wysypkę? Odstawiłam w czwartek i twarz powoli się uspokaja, swędziała mnie bardzo no i krostki, szukam przyczyny.
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:23
Tak. Spotkałam się z uczuleniami na chia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 21:27
Lubie owsianki , również takie tradycyjne na ciepło.Gotuje mleko 2% jak mam 3,2 to dodaję trochę wody , wrzucam płatki trochę siemienia , czasem słonecznik . Jak się zagotuje wyłączam i przykrywam.W tym czasie trę jabłko dodaję cynamon i zalewam owsianką i tu pojawia się problem bo po kilku chwilach mleko jest zważone. Dlaczego tak się dzieje , co robię nie tak ?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:16
O kurcze. Nie wiem.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 9:48
Ja też tak sobie owsianke i zawsze jest ok. Może spróbuj mleko z innej firmy.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 13:10
To przez sok z jabłka, on tak działa. Dodaj odciśnięte jabłka do owsianki (na wierzch) powinno pomóc.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 13:46
To mleko za każdym razem się waży? Mi się już parę razy zważyło, ale to od razu gdy zaczęło się gotować, po prostu znak, że mleko było nieświeże.
Odpowiedz
Judyta KapicaDodano:  8 Sierpień 2016 - 21:38
Małgosiu czy olejem z czarnuszki można smarować jeszcze nie całkiem zabliźnione rany po wyciętych znamionach?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:21
Tak, ale rana musi być zagojona. Po znamionach są szwy więc te 2 tygodnie musisz odczekać.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 23:27
Chcę zrobić szybki 2- dniowy detoks, ale mam problem z sokiem warzywnym żeby dominował seler- nie mam wyciskarki ani sokowirówki, a w angielskich sklepach nie ma takich rarytasów- moje pytanie czy mogę zblendować w jakiś sposób selera albo czy mogę go zastąpić naciowym? Ewa O.
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:17
Zdecydowanie zastąp naciowym. Selera twardego ciężko Ci będzie zblendować.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 13:27
zblendowałam 300 ml soku pomidorowego i dodałam dwie łodygi selera naciowego, gdzieś wyżej przyczytałam że można zrobić surówkę z selera-korzeń i marchewki..czy mogę dodać to do kaszy gryczanej jako surówkę? czym łączyć taką surówkę? Dzięki za info.. P.S, Uwielbiam TWÓJ BLOG Ewa O.
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 15:07
No pewnie. Możesz do tego też rybę dołożyć np. dorsza.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2016 - 23:43
Małgosiu :) cukrzyk 2 nie może z tego przepisu skorzystać. A co może? W domu rano robiłam sobie mieszanke na 2 sniadanie do pracy.Płatki owsiane zalewałam jogurtem w słoiczku. Miękły ze 4 godz. To też źle. Ktoś mi powiedział, że płatki nalezy najpierw przelać wrzątkiem....
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:24
Jeśli robisz płatki z jogurtem weź je oddzielnie, w pracy zalej jogurtem i odstaw na 3-4 minuty. Tyle starczy.
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:43
Mi się nie chce mieszać za każdym razem i nosić mniuńkich porcyjek w kolejnym woreczku/słoiczku, więc mam w pracy słoik (ok 300ml) z mieszanką płatków, otrąb, ziaren i jak mam ze sobą jogurt, to dodaję, zostawiam na parę minut i voila! Albo zalewam wodą i dodaję owoce (ale to już racja żywnościowa na czarną godzinę pt "o matko, zaspałam, nie zdążyłam nic zjeść rano!")
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 8:52
Gosiu super przepis :-) a jaki sycący.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 9:41
Małgosiu, chciałam zasięgnąć Twojej opinii w sprawie mlek roślinnych w proszku (zamiast płynnych w kartonie)? Czy mleka te zawierają bezpieczne tłuszcze (tzn nie utwardzone)?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 15:14
Nie spotkałam się jeszcze z mlekami roślinnymi w proszku więc ciężko mi powiedzieć co tam w składzie jest.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 9:50
Pani Małgosiu chciałabym zamówić dietę .Od kilku miesięcy jestem zmęczona, ospała brak mi sił, zaczęły wypadać mi włosy.Zrobiłam badania i TSH mam powyżej 4, fT3 2,24 fT4 1, 04 A-TPO 256,8.Dodam że od lat mam podwyższony poziom prolaktyny, który zbijam Bromokornem.Zrobiłam też cholesterol całkowity 248.W czwartek idę na usg tarczycy.Czy wysyłając formularz mam zrobić jeszcze dodatkowe badania:selen kortyzol ferrytyna?
I jeszcze jedno pytanie czy mogę intensywnie trenować?Biegam dość intensywnie (interwały, półmaraton).Ostanio zauważyłam brak sił przy długich dystansach.
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 15:17
Kortyzol zrób. Przy tak intensywnych ćwiczeniach spodziewam się wysokiego.
Ferrytynę jeszcze zrób. Selenu nie trzeba. No i te wyniki mi wpisz w formularz. TSH masz za duże :(((
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 22:13
Dziękuję za odpowiedź.
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 18:25
Masz Hashimoto!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 10:06
Polecasz pić sok z buraka na wzmocnienie włosów?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Sierpień 2016 - 10:36
Jest Pani w stanie polecić jakiś suplement o dobrym składzie na włosy:)?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2016 - 15:12
Skrzy polny z biotyną Oleofarm.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ